Despre sindromul inimii frânte
Studiul realizat de echipe de la unitățile universitare de cardiologie și medicină nucleară a fost publicat în "Journal of the American College of Cardiology".
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2024, 12:00
Sindromul inimii frânte are o bază științifică, care se află în creier, după cum au demonstrat cercetările realizate la Spitalul din Foggia, în sudul Italiei, efectuate pe unele paciente care au evidențiat o bază funcțională la nivel encefalic, care le predispune la dezvoltarea sindromului.
Cercetarea – explică Policlinica din Foggia într-un comunicat – a evaluat activitatea encefalică funcțională, folosind tomo-scintigrafia cerebrală la acele paciente cu sindrom de inimă frântă și suspiciune de demență vasculară, constatând unele caracteristici deosebite.
Multe paciente dezvoltă sindromul inimii frânte după stres emoțional puternic și intră în camera de gardă cu simptome de infarct miocardic acut.
Totuși, spre deosebire de infarct, nu se observă obstrucții ale fluxului sanguin către inimă la aceste paciente, nu se formează cicatrici cardiace și anomaliile funcției cardiace regresează spontan, după câteva săptămâni sau luni.
Prin acest studiu – explică Francesco Santoro, director medical al departamentului de cardiologie – am identificat o bază funcțională la nivel encefalic, care predispune la dezvoltarea sindromului.
De fapt, pacientele afectate au prezentat o activitate metabolică crescută a tuturor zonelor implicate în sfera emoțională, cum ar fi amigdala, hipocampul și mezencefalul.
Din cercetare au reieșit unele caracteristici ale acestor paciente, care ar putea necesita abordări terapeutice atât neurologice, cât și cardiologice în cazuri selectate, subliniază Natale Daniele Brunetti, directorul structurii universitare de cardiologie. (www.ansa.it)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.