Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 21 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de marți, 21 mai.

Știri electorale – 21 mai
Foto: Foto: Element5 Digital/Pexels

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 21 mai 2024, 14:52 / actualizat: 22 mai 2024, 10:04

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, candidat pe lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, a felicitat, astăzi, conducerea liberală bihoreană pentru atragerea de fonduri europene, judeţul Bihor fiind considerat un model de dezvoltare pentru România.

 

Siegfried Mureşan a vorbit despre unitatea Uniunii Europene şi reacţiile acesteia la provocările din ultimii cinci ani – pandemia COVID-19, războiul din Ucraina -, despre integrarea graduală a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, precum şi despre priorităţile viitoare ale eurodeputaţilor: siguranţa şi securitatea cetăţenilor, întărirea economică și digitizarea.

El consideră că finalizarea autostrăzilor în România va reduce din costuri pentru investitori şi va lăsa mai mulţi bani pentru creşterea de salarii. El a adăugat că Uniunea Europeană alocă mai mult de o treime din bugetul său pentru cele mai puţin dezvoltate regiuni ale Uniunii, inclusiv din România, tocmai pentru a îmbunătăţi infrastructura, a genera investiţii şi locuri de muncă.

Candidat PNL pe locul 12 pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare, Siegfried Mureşan este economist şi om politic, deputat european din 2014, membru al Grupului PPE. Începând din luna noiembrie 2019, deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Partidului Popular European.

–––––––––––––––––––––––––––

Eugen Tomac, locul trei pe lista Alianţei Dreapta Unită la alegerile europarlamentare atrage atenţia asupra lipsei de forţă de muncă din ţară.

 

În opinia sa, autorităţile române nu au o viziune integrată pentru a rezolva această problemă.
Declaraţia a fost făcută la o întâlnire cu românii din Italia, transmite corespondenta Radio România, Elena Postelnicu.

––––––––––––––––––––––––––––-

Locul 1 pe lista UDMR pentru europarlamentare, Iuliu Winkler, spune că Uniunea are mai multe priorităţi pentru legislativul european.

 

Între acestea, finalizarea regulamentului cadru privind drepturile minorităţilor naţionale, o reprezentare proporţională în Parlamentul European, dar şi obţinerea de fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţii maghiare din România.

–––––––––––––––––––––––

Europarlamentarul Dacian Cioloş ocupă primul loc pe lista de candidați ai Partidului REPER pentru Parlamentul European.

 

El a declarat că își dorește să aducă mai multe fonduri europene în România.

Dacian Cioloș a amintit că după pandemie, în calitate de președinte al unui grup politic din Parlamentul European, a negociat mai multe fonduri europene pentru țara noastră, 30 de miliarde de euro, care se adaugă la fondurile europene clasice.

––––––––––––––––––––––––––

Ruxandra Cibu Deaconu, candidată la primăria Sibiu, spune că transportul public metropolitan este o prioritate pentru Alianța Dreapta Unită.

 

Ea este de părere că Sibiul, Şelimbărul, Cisnădia, dar şi celelalte localităţi din jurul reşedinţei de judeţ au nevoie de mobilitate pentru locuitorii lor, pentru dezvoltarea economică şi pentru a elimina traficul sufocant generat de maşini.

Primul pas pe care îl propun echipele Alianţei Dreapta Unită este prelungirea în cel mai scurt timp a traseelor pe care circulă astăzi Tursib, în aşa fel încât o bună parte din locuitorii acestor oraşe şi comune să poată avea acces la autobuze, pentru a se deplasa către şi dinspre Sibiu.

Al doilea pas, acolo unde este posibil, de exemplu în Cisnădie, este înfiinţarea unei companii locale de transport, care să aibă propriile trasee în perimetrul oraşului, care să preia nevoile de transport de zi cu zi ale locuitorilor.

Pasul final va fi coordonarea întregului transport metropolitan şi judeţean, de către Consiliul Judeţean, inclusiv în strânsă legătură cu serviciile de transport judeţene, concesionate operatorilor privaţi.

–––––––––––––––––––––––––

Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare candidează la alegerile din 9 iunie pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

La evenimentul de lansare a candidaţilor liberali, el a vorbit despre unitate şi despre performanţa primarilor PNL în localităţile în care au fost aleşi.

El şi-a exprimat speranţa că sătmărenii vor vota în număr mare, motivați de dorința de dezvoltare și de încrederea în echipa PNL.

–––––––––––––––––––––––––

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, candidează din partea PSD pentru un nou mandat.

 

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii, el a declarat că va lucra împreună cu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Gabriel Lazany, care candidează la funcția de primar al Bistriței, pentru a asigura servicii de sănătate de calitate pentru cetăţeni.

–––––––––––––––––––––

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul, pe care îl numeșt ”abuziv”, la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina, care a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, la București.

 

Nu vreau să trăiesc într-o Românie în care tinerii care vor să protesteze pentru pace sunt tratați mai rău decât ultrașii de pe stadioane, susține într-un comunicat Nicu Ștefănuță.
Europarlamentarul sibian este în prezent vicepreședintele Grupului Verzilor din Parlamentul European.

–––––––––––––––––––––––––-

Eurodeputatul Dragoş Pîslaru candidează din partea REPER pentru un nou mandat în legislativul european.

 

El spune că, în actualul context de securitate, Uniunea Europeană are nevoie de un plan clar, pentru o politică de securitate şi apărare comună.

––––––––––––––––––––––––––

Dan Barna deschide lista Alianţei Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare.

 

La o întâlnire cu alegătorii din Oradea, el a declarat că Alianţa formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei reprezintă singura alternativă europeană.

––––––––––––––––––––––––––-

Europarlamentarul Daniel Buda, candidează pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie 2024 pe listele Alianţei electorale PSD – PNL.

 

Într-un bilanţ al activităţii sale, el a vorbit despre atragerea de fonduri europene pentru România în mai multe domenii de activitate.

––––––––––––––––––––––––––

Cristian Barbu deschide lista Partidului Umanist Social Liber pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

 

El este convins că se poate dezvolta o industrie românească de apărare modernă cu resursele din prezent.

––––––––––––––––––––––––––-

Candidatul UDMR la alegerile europarlamentare, Tanczos Barna, spune că în viitoarele structuri ale Uniunii Europene trebuie rediscutată problema dreptului de veto al statelor membre.

 

El consideră că acesta ar trebui folosit doar în anumite situaţii.

––––––––––––––––––––––––––––

UDMR îl propune pe Kereskényi Gábor pentru un nou mandat la Primăria municipiului Satu Mare.

 

Într-o conferinţă de presă, el a declarat că, împreună cu echipa sa, doreşte să continue proiectele pentru dezvoltarea oraşului.

Candidatul UDMR susține că s-au încheiat opt ani de dezvoltare continuă pentru municipiul Satu Mare, care este în acest moment unul dintre cele mai dinamice orașe în dezvoltare din regiunea de nord-vest, a consemnat corespondentul RRA Sergiu Podină.

––––––––––––––––––––––––––––––

Corespondenta RRA Cristiana Sabău transmite că tot la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsău candidează Ionuț Simionca, propus de Alianţa Dreapta Unită.

 

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că Autostrada Nordului este singurul proiect care poate aduce bunăstare județului.
Ionuț Simionca a deplâns faptul că Autostrada Nordului stagnează și a spus că echipa Alianței Dreapta Unită își dorește un nou început.

––––––––––––––––––––––––––––––

Vicepreședintele PNL, deputatul Robert Sighiartău, candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

 

La o întâlnire cu alegătorii, el a declarat că viziunea sa de dezvoltare pentru județ este bazată pe investiții, așa cum s-a întâmplat în administrațiile liberale din Transilvania.
Candidatul PNl susține că între principiile sale se numără ”zero toleranță la corupție” și reducerea cheltuielilor Consiliului Județean.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pași de urmat în procedura de votare
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 11:16

Pași de urmat în procedura de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa...

Pași de urmat în procedura de votare
Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie