20.000 de pantofi – o amintire a Holocaustului din Transilvania de Nord
Expoziția, intitulată „Lipsa – sunetul tăcerii”, este concepută de profesorul româno-israelian Belu Simion Făinaru din Haifa și va fi vernisată la ora 18.00.
Articol editat de Andreea Leonid, 23 mai 2024, 14:51 / actualizat: 24 mai 2024, 11:37
Începând de marți, 28 mai, o instalație cu 20 de mii de pantofi, care face aluzie la evreii din Transilvania de Nord uciși în lagărele naziste, va fi amplasată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Va fi o instalație în subsolul muzeului cu 20.000 de pantofi, aproape 20 de tone de pantofi o să fie aduși, adică pantofi existenți de azi, nu istorici cum sunt din al 2-lea război mondial, cum arată azi de copii, femei, bărbați care să aducă aminte la acest 18.000 de evrei din Cluj, din care 4000 de copii care au fost deportați de la fabrica de cărămizi.
Din păcate, această ură și față de evrei și față de în general de străini, cine e diferit de tine a rămas și din păcate pot să spun chiar eu ca cetățean român dar care locuiesc în Israel s-a mai întâmplat chiar în 7 octombrie când oamenii au fost omorâți și luați fără pantofi desculți ori omorâți ori luați ca ostatici, care până azi trăiesc sub pământ, în beciuri, condiții inumane.
Dacă nu cunoaștem istoria, istoria se repetă, de eliminare a unui grup de oameni numai pentru că au altă credință.
Expoziția poate fi văzută la Muzeul Etnografic al Transilvaniei până la sfârșitul lunii octombrie.
Profesorul româno-israelian Belu Simion Făinaru lucrează în prezent la un alt proiect prin care dorește să amplaseze în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca o casă tradițional evreiască, veche de 100 de ani, adusă din județul Maramureș.
Andreea Leonid
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.