Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului
Comuna Săpânța este cunoscută la nivel mondial, prin prezența Cimitirului Vesel și a Mănăstirii Săpânța Peri. Zona însă poate oferi mult mai mult, ca oricare de altfel.
Articol editat de Popovici Ioana, 23 mai 2024, 12:37 / actualizat: 23 mai 2024, 14:10
Operatorii de turism din zonă spun însă, că acest sector a avut de suferit în ultimii ani. Turiștii vin, vizitează aceste locuri cunoscute și importante, și cam atât.
Ne punem atunci întrebarea ce anume face ca un loc sau o zonă să devină cunoscută și căutată de turiști?
Specificul ei, originalitatea, serviciile de bună calitate ar fi câteva aspecte, dar contează într-o mare măsură și cum sunt ele raportate în direcția dezvoltării și investițiilor.
O spun operatorii de turism care încearcă prin metode diverse să facă tot ce le stă în putință pentru ca să îi determine pe turiștii care le calcă pragul să stea cât mai mult la ei și să revină cu drag.
Daniela Alb, proprietarul unei pensiuni din Săpânța:
În acest sector turistic am identificat minusurile cu care ne confruntăm nu doar noi, ci și celelalte pensiuni din zonă. Este vorba de turismul zonal, pe Valea Tisei, și anume faptul că referitor la acum 5 ani de zile o comparație cu acum 5 ani de zile, nu ne uităm mai departe ecât la cifrele din conturi, unde pot să spun că a scăzut turismul la jumătate În ciuda faptului că ne străduim și avem solicitări, colaborăm și cu alte pensiuni și față de acum un an de zile, eu consider că a scăzut turismul sau solicitările în zonă cu un procent de 30%. Mă uit la cifre și cifrele, nu mint.
Și care credeți că ar fi ar fi cauza?
Cauza este tot ce ține de influențele politico-economice, mai exact războiul, Covidul. Covidul care a venit primul după aceea războiul și iarăși ce ține de autoritățile la nivel de zonă, autoritățile județene și bineînțeles naționale. Ar fi bine să identifice problema care există și să o ducă rezolvare. Mai exact, eu am venit cu câteva propuneri. Nu mă duc mai departe decât la partea cealaltă de Maramureș, mai exact zona Borșa, care s-a dezvoltat în ultim an extraordinar de bine. De ce? Pentru că a mers pe un turism de divertisment, și anume turistul are ce să facă acolo trei – patru zile, el în acestea zile și lasă banii cu care a venit, structurilor de cazare, restaurantelor, pârtiilor deschise ș.a.m.d. Astfel comunitatea din zonă crește vizibil.
Astfel ce ține de zona Săpânța și Valea Tisei în special, eu consider că ar trebui făcute câteva proiecte la nivel de zonă care de altfel să țină turistul local, să nu fie un turism de tranzit. Noi avem aici un turism de tranzit. Turistul vine în Săpânța, merge la Cimitirul Vesel o oră, merge la Mănăstirea Săpânța peri o oră, probabil mai mănâncă ceva în zona cimitirului și după aceea pleacă. Aceasta e caracteristica turistului în procent de 90% din turiștii care îi avem în zonă. Doar 10% se mai și cazează la pensiunile din zonă sau probabil mai merg la celelalte pensiuni, restaurante care nu suntem chiar lângă Cimitirul Vesel.
Dar nu aceasta e problema, problema este că turistul nu stă să consume și când pleacă, bineînțeles că nu totdeauna pleacă fericit. Are nevoie și de ceva foarte vesel să-i oferim, poate un Aquapark, tot felul de excursii tematice pentru a revitaliza turismul. Ar fi necesar și anume de valorificarea Cimitirului Vesel. Este el în regulă și este de nota 10. Însă ar fi nevoie de crearea de tururi ghidate tematice, workshop-uri de artă populară, unde oamenii să învețe să picteze ca și pe cruci, chiar dacă ei nu vor face acest business la ei acasă, doar să se distreze, să experimenteze.
De fiecare dată când suntem întrebați dacă avem cazare, ne întreabă și dacă dispunem de piscină. Un Aquapark că ar fi nemaipomenit de bun, pentru că ar sta turiștii și s-ar simți bine, ar face tratamente. Ba mai mult, mai avem ciuberele lui Solomon ale domnului doctor Bodnar și ar putea fi o colaborare cu dânsul pentru a crește traficul de turiști în zonă. Pentru că atunci când este vorba și de sănătate și este atinsă și partea de sănătate, este fantastic ca și idee per total.
Pentru că am aici o mulțime de idei, mă ofer în calitate de persoană fizică, mă ofer a ajuta în mod gratuit, la nivel de proiect zonal, tot ce ține de județean, mă ofer, a venit cu idei și cu soluții pentru a resuscita turismul. De ce? Pentru că nu poate să fie o structură perfectă într-un mediu care de-abia funcționează, nu poate să existe un om bogat într-o economie săracă. Și atunci prefer să resuscităm turismul la nivel de zonă. Vin cu idei, lucrez cot la cot cu ceilalți, chiar dacă mă ofer în mod gratuit, pentru că dacă o să reușim să ridicăm și turistul să stea mai mult în zonă. Noi o să fim fericiți toți, nu doar Săpânța, ci și celelalte structuri din zona Maramureșului istoric.
În zona comunei Săpânța există mai multe locuri care pot fi explorate de turiști, precum Casa memorială Stan Ioan Pătraș, întemeietorul Cimitirului Vesel, trasee turistice care duc la zona de belvedere Piatra Săpânței sau cascada Șipot.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!