Schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia?
Schimbările climatice pot provoca deteriorarea bunăstării emoționale și agravarea bolilor neurologice, inclusiv a demenței, depresiei și accidentele vasculare cerebrale.
Articol editat de cristina.rusu, 23 mai 2024, 12:00
S-a demonstrat din punct de vedere ştiinţific că fluctuațiile de temperatură afectează sănătatea creierului.
Schimbările climatice pot provoca deteriorarea bunăstării emoționale și agravarea bolilor neurologice, inclusiv a demenței, depresiei și accidentele vasculare cerebrale.
Oamenii de știință din Marea Britanie au ajuns la această concluzie, iar studiul lor a fost prezentat în The Lancet.
Experții au studiat 332 de rapoarte medicale publicate între perioada 1968 și 2023 și au descoperit că orice schimbare climatică, inclusiv fluctuațiile de temperatură, pot afecta sănătatea creierului.
În același timp, schimbările de temperatură pe perioada nopţii sunt cele mai periculoase, deoarece somnul este perturbat.
Potrivit experților, schimbările climatice duc la o deteriorare a stării persoanelor care suferă de 19 boli neurologice – accident vascular cerebral, migrenă, boala Alzheimer, epilepsie, scleroză multiplă, depresie și schizofrenie.
În cele mai multe cazuri, pacienții experimentează o agravare a simptomelor, ceea ce poate duce la deces, avertizează oamenii de știință.
Potrivit acestora, atunci când creierul nu funcționează corect, capacitatea sa de termoreglare este afectată, așadar este necesar să se mențină un interval de temperatură relativ de limitat.
Potrivit OMS, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă oficial de demență. (www.rosbalt.ru)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.