Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?
Cel mai bun produs făcut în orașul-stațiune, într-o mică fabrică de prelucrare a laptelui, este brânza frământată de Sângeorz-Băi.
Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2024, 06:00
Un grup de fermieri din Bistrița-Năsăud au decis în urmă cu 10 ani să se asocieze și să înființeze o cooperativă agricolă la Sângeorz-Băi.
Ei spun că produc cea mai bună brânză din județ și că au construit cea mai frumoasă stână montană.
Ce ne spune unul dintre fermieri:
Vasile Larionesi a adunat oierii de pe valea Someșului Mare și a înființat cooperativa agricolă la Sângeorz-Băi. Se întâmpla în urmă cu 10 ani.
Cu toată modestia, ideea de bază a fost a mea.
Vedeți că în orice activitate, dacă ești singur, te lovești de tot felul de probleme și de praguri. Iar dacă sunt mai mulți ai mai multe idei, mai multe gânduri, mai multe fonduri și de asta ne-am cooptat în cooperativă, ca împreună să ne putem gestiona și aduce plus valoare produselor pe care le facem.
Suntem un grup de șase membri fondatori, ne-am gândit cum să ne putem promova și vinde produsele proprii iar ideea de cooperativă e foarte importantă pentru că ne dă oportunități de dezvoltare iar dacă suntem mai mulți, cum se știe din proverbul românesc unde-s mulți, puterea crește și vom reuși să fim cam numărul 1 în România în fabricare de brânzeturi.
Cristiana Sabău: Cel mai bun produs făcut în orașul-stațiune, într-o mică fabrică de prelucrare a laptelui, este brânza frământată de Sângeorz-Băi.
În Bistrița avem singurul produs tradițional pe care avem o ștampilă brânza frământată de Sângeorz avem și produs tradițional și produs montan, iar la nivel de țară am fost promotorii produsului montan în România.
Iar ca asociație, prima asociație din România care a accesat schema de calitate produs montan.
Noi avem și pășunea în ecologic, va fi a 3-a ștampilă pe produs, iar cu trei ștampile în Europa sunt doar câteva produse.
Dacă reușim să punem pe produs și ecologic, vor fi trei ștampile care dau o valoare deosebită produselor pe care le fabricăm.
Cristiana Sabău: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a mai construit și o stână în zona lacurilor glaciare din Munții Rodnei.
Cea mai frumoasă stână din România e situate la 1.600, într-o căldare glaciară, Căldarea Putredu cu Cascada Moliilor în mijlocul ei. O splendoare.
Colaborăm cu diferite școli, cu părinți care vor să-și aducă copiii acolo și cu taberele din Sângeorz-Băi, unde se știe că e un centru de tabere foarte important în județ.
Cristiana Sabău: Însă până la vacanța de vară, cei care vor să afle mai multe despre tradițiile vechi pastorale sunt așteptați duminică,26 mai, în satul Cormaia, la festivalul Străbunilor.
E un festival care îmbină mersul oilor la munte, măsura laptelui, e cel mai mare festival de acest gen din județul Bistrița-Năsăud și din zona asta, nu e altul mai mare și au fost diferite concursuri de degustare pentru cea mai bună brânză, cel mai bun baci, concurs de frumusețe de animale.
E foarte importantă partea asta să o păstrăm, de transhumanță, suntem singurii care facem genul ăsta de manifestări aici, în zonă.
Cristiana Sabău/ RRA
Foto: Sângeorz-Băi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.