Pădurile de mangrove în pericol!
Un nou studiu, realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), concluzionează că jumătate din habitalele vitale de mangrove vor dispărea până la mijlocul acestui secol.
Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2024, 06:00
Jumătate din pădurile de mangrove vor putea dispărea până în 2050, relevă ultimul studiu IUCN.
Conform studiului, cele mai afectate zone sunt cele de pe coastele sudice ale Statelor Unite, estul Mexicului, sudul Indiei, Sri Lanka şi Maldive.
Copacii de mangrove formează un habitat vital din punct de vedere ecologic în apele de coastă şi în zonele calde ale planetei, adăpostind sute de specii de peşti şi alte vietăţi sălbatice acvatice şi arboricole, protejând oamenii de uragane şi inundaţii şi stocând carbonul.
Creşterea nivelului mărilor şi apariţia unor furtuni din ce în ce mai violente ca efect al încălzirii globale reprezintă principala ameninţare la adresa pădurilor de mangrove, iar la acestea se adaugă despăduririle, poluarea şi construirea de baraje, relevă studiul IUCN.
Organizaţia internaţională speră că sumbrele concluzii ale raportului său vor stimula comunitatea internaţională în direcţia unor demersuri comune pentru restaurarea şi protejarea pădurilor de mangrove. (BBC SERVICIUL MONDIAL)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.