Persoane reținute într-o anchetă cu reţete falsificate
Prejudiciul a fost estimat la 1 milion de lei.
Articol editat de cristina.rusu, 29 mai 2024, 12:04
Poliţiştii şi procurorii din Capitală au reţinut 13 persoane, între care o asistentă medicală, mai mulţi medici şi farmacişti, într-o anchetă cu reţete falsificate, pentru obţinerea de medicamente gratuite, vândute ulterior în afara cadrului legal – pentru slăbit.
Timp de un an, o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 ar fi falsificat peste 700 de rețete prin introducerea de date fictive în sistemul informatic, pentru a obține medicamente în mod gratuit și pentru a le vinde în afara cadrului legal.
Potrivit sursei judiciare, rețetele compensate 100% erau pentru medicamente specifice tratamentului diabetului, iar în demersul său, femeia de 32 de ani a fost ajutată și de prieteni sau apropiați, unii dintre ei fiind farmaciști.
După ridicarea pastilelor din farmacii, suspecții le-au valorificat pe facebook sau pe alte platforme online, pentru că erau cunoscute, care ajută la slăbit, precizează aceleași surse.
Este vorba despre medicamentele Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity.
Oamenii legii au mai stabilit că falsificarea rețetelor era efectuată de asistenta în cauză, cu sprijinul și cu acordul a patru medici angajați în cadrul aceleiași clinici private, care nu aveau competența necesară să le prescrie.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra, atrage atenţia că tot mai multe persoane apelează la medicamentul Ozempic pentru a scădea în greutate, deşi nu au recomandarea medicului în acest sens.
El avertizează că în Uniunea Europeană, acest produs este aprobat doar pentru tratamentul diabetului:
Este unul dintre medicamentele inovative care au câștigat foarte mult teren în ultima perioadă și care participă la reducerea efectelor pe care le produce diabetul zaharat asupra organismului, de obicei prin anumite mecanisme care duc inclusiv la scădere ponderală, dar în același timp și la un control mai bun al glicemiei.
Din acest motiv, pentru că există acest mecanism de scădere ponderală, multe persoane care suferă de obezitate, dar care nu suferă de diabet preferă să folosească acest medicament în afara recomandărilor oficiale, pentru că în continuare medicamentul despre care vorbim în acest moment este aprobat la nivelul Uniunii Europene doar pentru tratamentul diabetului zaharat.
Diana Surdu/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.