Știri electorale – 29 mai
Cele mai importante știri electorale ale zilei de miercuri, 29 mai.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 mai 2024, 11:32 / actualizat: 30 mai 2024, 10:20
Candidatul PNL pentru un nou mandat la funcţia de primar al municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat miercuri, 29 mai 2024, într-o conferință de presă, că o dată la patru ani un primar îşi dă examenul în faţa cetăţenilor, iar motivaţia principală pentru care aceştia acordă încredere unui primar pentru un nou mandat sunt faptele.
El a fost însoţit în conferinţa de presă de patru candidaţi pe lista pentru consilieri municipali, din care doi cu experienţă, Grigore Morar şi Arina Moş, respectiv doi la prima participare electorală, managerul Filarmonicii orădene, Carmen Rus şi medicul chirurg Dănuţ Dejeu.
Florin Birta a precizat că în educaţie vor fi investiţii de 211 milioane de euro pentru reabilitarea sau extinderea de şcoli, grădiniţe şi creşe, construirea unui liceu pentru învăţământul dual în campusul dedicat şi a unei şcoli noi în cartierul Nufărul, unde există o singură unitate şcolară cu program în două schimburi.
Pe sănătate, pe lângă investiţiile mari realizate în Spitalul Judeţean, se derulează un proiect pentru reabilitarea Maternităţii orădene, se lucrează la Ambulatoriul din curtea Spitalului Judeţean şi a parcării supraetajate din vecinătate.
Pentru ‘Oradea verde’, în ultimii ani, peste zece hectare de zone degradate au fost transformate în parcuri.
––––––––––––––––––––––
Sănătatea reprezintă unul dintre cele 7 obiective ale programului politic pentru candidatul UDMR la funcția de președinte al Consiliului județean Bihor, Cseke Attila.
El îşi propune să facă medicina de familie mai atractivă pentru bihoreni. Pentru aceasta e nevoie de finanțare de la Consiliul Județean pentru dotarea cabinetelor medicale. De asemenea, medicii trebuie motivați financiar să lucreze în special în mediul rural, dar să se și perfecționeze din punct de vedere profesional prin participarea la diverse cursuri.
––––––––––––––––––––––––
Președintele partidului SOS România, Diana Șoșoacă, candidată la alegerile europarlamentare, susține într-un comunicat de presă că se va implica în obținerea de fonduri europene pentru construcția de autostrăzi, sisteme de irigații și construirea Canalului Dunăre-București.
Senatoarea își propune să facă demersuri pentru dezvoltarea Portului Constanța, pentru reindustrializarea României și crearea de noi locuri de muncă.
––––––––––––––––––––
Eurodeputatul UDMR Iuliu Vinkler, candidat pentru un nou mandat, consideră că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de o schimbare în ceea ce privește elaborarea politicilor publice, care ar trebui să aducă beneficii cetățenilor.
În opinia sa, este important să se vorbească mai mult despre viziunea comunității și gradul de suportabilitate în contextul reformelor făcute în ultimii ani, care nemulțumesc o mare parte a cetățenilor europeni.
Iuliu Vinkler: Schimbarea pentru noi înseamnă într-o mare măsură revenirea la valorile părinților fondatori, adică un proiect de pace, de bunăstare pentru toți europenii, în care politicile publice pe alcătuiesc în slujba oamenilor. Este foarte important ca oamenii să știe că tot ceea ce înseamnă Parlament European, tot ceea ce înseamnă Comisie Europeană lucrează în slujba lor, și nu în slujba unor interese care sunt mai mult sau mai puțin transparente.
–––––––––––––––––––––
Europarlamentarul liberal Daniel Buda, candidat pe lista comună a PSD-PNL pentru un nou mandat, va milita în continuare pentru ca autoritățile locale și regionale să aibă acces la fondurile europene necesare pentru modernizarea infrastructurii și a serviciilor publice.
„Cu bani europeni, regiunile țării se dezvoltă în mod unitar” – spune Daniel Buda, subliniind importanța scrutinului european.
Daniel Buda: Parlamentul European este structura care a asigurat intrarea în România a peste 64 de miliarde de euro, care se regăsesc în lucrări de infrastructură rutieră, în apă, canalizare, spitale, școli, bani care au sprijinit mediul economic și de afaceri. Am putea spune că banii europeni au ajuns nu doar în fiecare localitate, ci au ajuns în fiecare casă. Ce ar însemna România fără bani europeni?
În acest context, este crucial să conștientizăm importanța alegerilor pentru Parlamentul European, care se desfășoară sub presiunea extremismului şi a /…/ europene.
–––––––––––––––––––––––-
Dacian Cioloș, primul pe lista de candidați ai partidului REPER pentru Parlamentul European, crede că Europa viitorului va oferi prosperitate dacă statele membre vor fi capabile, pe termen scurt, să asigure securitate și siguranță.
Dacian Cioloş: Când vorbesc de siguranță, sigur, mă gândesc și la apărare, mă gândesc și la dezvoltarea industriei, la reducerea dependenței de alte părți din lume. Pentru mine, securitate, siguranță, dincolo de o apărare comună, înseamnă și aprovizionare cu materii prime cheie și tehnologie creată în Uniunea Europeană. Înseamnă formare pentru locuri de muncă, pentru că industria noastră va evolua.
––––––––––––––––––––––
Nicolae Ștefănuță, candidat independent pentru un nou mandat de eurodeputat, solicită mai multă transparență din partea autorităților în privința pericolelor externe și a dotărilor militare ale României.
Comunicarea în rândul tinerilor este importantă, spune el, iar informarea privind situația externă trebuie să fie corectă.
Nicolae Ștefănuță: În acest moment, orice informație legată de zona militară, de zona de apărare este tratată ca fiind secretă, iar tinerii au dezvoltat o neîncredere în statul român. Și atunci, dacă se va ajunge la o situație gravă, ei nu vor fi gata, pregătiți mental, cum am văzut chestiunea asta în Ucraina. Noi primim reasigurări goale, dar se simte anxietatea la nivelul tinerilor, și noi trebuie să fim mult mai transparenți. Putem fi un pic mai echilibrați, mai deschiși și trebuie să reconstruim încrederea între generații, pentru că acum lipsește.
–––––––––––––––––––––-
Petre Costea candidează din partea AUR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc duminică, 9 iunie.
El spune că reprezentanții AUR vor promova în legislativul european și interesele cetățenilor români care muncesc în străinătate.
Petre Costea: Ne opunem discriminării cetățenilor români care locuiesc ori trăiesc în diaspora. Ne opunem directivelor adoptate înainte încă de 2007 la nivel european care permit companiilor internaționale să discrimineze împotriva muncitorilor români prin salarii infime în comparație cu salariile plătite de aceleași companii muncitorilor occidentali. Această discriminare în salarii este o mare nedreptate și ofensatoare la adresa principiului nediscriminării.
––––––––––––––––––––
Candidatul UDMR pentru funcția de primar al municipiului Oradea, Rozalia Biro, își propune un oraș modern prin implementare unor proiecte susținute și de echipa de consilieri locali.
Ea spune că un oraș are viitor atunci când fiecare cetățean este mândru de apartenența la acest oraș.
Rozalia Biro a mai spus că pentru Consiliul Local candidează cu o echipă de consilieri cu o experiență vastă în diferite domenii, care s-a format pe baza unui algoritm care asigură reprezentarea tuturor domeniilor mai importante din viața cotidiană a orașului.
––––––––––––––––––––––-
Corina Atanasiu, cadidată la alegerile europarlamentare pe lista alianței Dreapta Unită din partea USR, își propune să obțină finanțare pentru zonele subdezvoltate, dar și pentru școli.
Prin acest demers ea speră să îi convingă pe români să revină în țară.
Declarația a fost făcută la întâlnirea reprezentanților Alianței Dreapta Unită cu românii din Italia.
Corina Atanasiu spune că avem nevoie să ne pregătim propria forță de muncă în România și să găsim soluții să o ținem acolo.
––––––––––––––––––––––
Cristian Barbu primul pe lista Partidului Umanist Social Liber la alegerile europarlamentare susține că se poate dezvolta o industrie românească de apărare modernă cu resursele din prezent.
El spune că putem să dezvoltăm elemente de inteligență artificială, elemente pentru zbor autohton și autonom, pentru elemente de navigație și, de ce nu, pentru partea de robotică.
––––––––––––––––––––-
Candidata PSD la primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, și-a prezentat viziunea și proiectele pentru rezolvarea concretă a situației din Cluj-Napoca, în opinia sa, orașul devenind total inaccesibil din cauza prețurilor locuințelor și ale chiriilor.
Ea spune că toate proiectele pe care le propune sunt realizate alături de specialiști, oameni care cunosc foarte bine problemele din domeniul în care activează, astfel încât se se ofere rezolvări punctuale, bazate exact pe nevoile oamenilor.
În opinia sa, administrația publică trebuie să lucreze pentru OAMENI și să fie un furnizor de servicii în folosul cetățenilor, iar cei care își doresc să fie manageri ai orașelor, trebuie să implementeze politici care să vină în sprijinul tuturor locuitorilor, care să le aducă bunăstare.
–––––––––––––––––––––
Sorin-Valeriu Naș, cadidat din partea partidul S.O.S. România la primăria Cluj-Napoca, spune că va sprijini antreprenoriatul local și va crea noi locuri de muncă.
De asemenea, va veni cu soluții pentru decongestionarea traficului și construirea unui inel de autostradă.
În domeniul educației și inovației, Sorin-Valeriu Naș își propune construirea de școli noi și spitale moderne, sprijinirea cercetării și a inovației.
De asemenea, dorește reamenajarea spațiilor verzi și transformarea centrului într-o oază de istorie, cultură și tradiții.
––––––––––––––––––––––––
Europarlamentarul Mihai Tudose spune că echipa propusă de Alianţa PSD-PNL pentru legislativul european va lupta pentru apărarea intereselor românilor.
Într-o conferinţă de presă, eurodeputatul social-democrat a vorbit despre importanţa atragerii de fonduri europene pentru investiţii şi dezvoltarea comunităţilor locale.
Mihai Tudose deschide lista Alianţei PSD PNL pentru alegerile europarlamentare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.