Radio Cluj…la modă: Zilele modei și designerilor la RFW în cadrul RCW (I)
Articol editat de cristina.rusu, 30 mai 2024, 06:00
La ora actuală este singura manifestare care are în centrul preocupărilor sale domeniile creative într-un sens generos și atoatecuprinzător.
Cei prezenți la eveniment, fie integral, fie secvențial au avut ocazia de a asista la numeroase manifestări din spectrul artistic începând de la expoziții de pictură, instalații, film, muzică, prelegeri și conferințe ale unor prestigioși reprezentanți ai domeniilor menționate, dar și la prezentările de modă consacrate ca în fiecare an.
Anul acesta pe lângă domeniile deja prezente în festival ca Film, Arte performative, Advertising, Arte, Meșteșuguri, Modă, Design, Muzică, Arhitectură, New Media, Gaming s-au mai adăugat două: Teatrul și Literatura.
Romanian Creative Week este organizat de FEPIC (Federația Patronatelor din Industriile Creative) asociația fiind înființată în anul 2011, singura de altfel a cărui acțiune este manifestată la nivel național.
Romanian Fashion Week, la rândul său adună laolaltă designeri consacrați și emergenți, școlile de modă din România și pe lângă catwalk-ul celor trei zile aduce în prim plan expoziții de modă, lansări de carte, dezbateri- toate având același element comun- MODA.
Anul acesta o premieră absolută a fost lansarea cărții cunoscutului stilist și critic de modă Ovidiu Buta intitulată A doua victimă a modei, publicată de o prestigioasă editură într-o secțiune nou lansată pe piață Se poartă cartea, cu un logo foarte inspirat ce infățișează o figură umană ce poartă o rochie cu pliseuri ce trimit inevitabil la ideea unei cărți.
Astfel se conferă, finalmente, un loc cuvenit manifestărilor modei cu tot ceea ce comportă ea, în acest domeniu al publicațiilor în România, fiind un prim pas necesar în perspectiva educației, cunoașterii dar și delectării prin intermediul cărții.
Expozițiile modei, cele pe care le-am mai prins eu la finalul săptămânii trecute au fost următoarele:
La Palatul Culturii în Atrium, expoziția Sezonul zero/Season Zero, curatoriată de același Ovidiu Buta a adus în atenția publicului momente cheie dintr-un fel de istorie (am putea s-o numim astăzi nimerit) a modei post- decembriste cu plusurile, dar și ce ar putea părea azi, minusurile epocii, atunci în desfășurare.
Privirea actuală poate foarte lesne descalifica, prin prisma trecerii timpului și a schimbării curentelor și tendințelor, ceea ce atunci părea de foarte bon ton, Casa de modă Janine, la acea vreme era considerată una dintre cele mai în vogă, cu manifestări exacerbate și exagerate, cum de pildă a fost prezentarea de modă din momentul eclipsei solare din anul 1999 iar acum, peste timp strădaniile lor convergente îți iscă un surâs de amuzament.
A rămas peste ani, însă un alt nume. Cel al Doinei Levintza care alături de Ovidiu Buta, din nou, au așteptat publicul la Palatul Braunstein, mai precis în cupolă cu o expoziție parțială care a avut inițial vernisajul la Londra, la Covent Garden în decembrie anul trecut.
44 Women Exhibition este o expoziție de fotografie a șase fotografi români: Ovidiu Olteanu, Alin Kovacs, Mădălina Preda, Oltin Dogaru, Bogdan Petrice și Vlad Andrei, care și-au pus la treabă viziunea personală artistică pentru a contura niște personaje fascinante interpretate de actrițe românce cunoscute, înveșmântate de Doina Levintza și stilizate de Ovidiu Buta.
De fapt tot ce semnifică partea de vestimentație sunt în fapt real piese și costume reciclate din costumele de teatru, film și arhiva Doina Levintza, cărora li s-a atribuit prin magia schimbării destinației inițiale, o altă viață. O viață plină de energie, care a fost și tema ediției din acest an a RCW.
Ultima dar nu cea din urmă: UAD•FASHION•RESEARCH a fost amplasată la etajul I al Palatului Culturii din Iași, fiind rezultatul colaborării și susținerii unui amplu proiect instituțional de practică de către Irina Schrotter și echipa sa, a activității studenților și masteranzilor Departamentului Modă/Design vestimentar din cadrul UAD Cluj, despre care vom vorbi mai pe larg săptămâna viitoare.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.