Apel de înscriere la atelierul de ficțiune sonoră Orizont sonor
Orizont sonor se adresează tuturor celor interesați să descopere tehnicile de producție a ficțiunii sonore.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iunie 2024, 19:39
Apel de înscriere la atelierul de ficțiune sonoră Orizont sonor organizat de Institutul Francez București în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova 2024.
Festivalul Grand Prix Nova găzduiește în perioada 20-24 iunie, la Teatrelli (Piața Lahovari nr.7, București), atelierul de formare în domeniul ficțiunii sonore dezvoltat de Institutul Francez din România în colaborare cu asociația Longueur d’Ondes (Franța), în parteneriat cu Radio România și Semi-Silent.
Orizont sonor se adresează tuturor celor interesați să descopere tehnicile de producție a ficțiunii sonore. Atelierul se va desfășura în perioada 20-24 iunie, va fi coordonat de doi artiști multipremiați în mediul audio internațional – Ilinca Stihi (România) și Benjamin Abitan (Franța) – și va avea ca rezultate scurte producții de ficțiune sonoră care vor fi prezentate în 24 iunie în fața participanților la festivalul Grand Prix Nova. Atelierul se va desfășura în limba engleză.
Participanții la atelier vor avea ocazia să asiste în 24 iunie la audițiile și dezbaterile din Grand Prix Nova și să cunoască artiștii prezenți în festival.
Orizont Sonor este un proiect de cooperare franco-român care celebrează mediul radiofonic în toate culturile și practicile sale. Pornind de la cultura radiofonică unică a Franței și a României, Orizont Sonor își propune să reunească o comunitate de creatori și ascultători, sprijinind schimbul de experiență și de idei, precum și inițiativele europene în domeniul radiofonic și al creației sonore în România și în jurul Mării Negre.
Candidaturile vor fi selectate pe baza unei scrisori de intenție și a unei scurte descrieri a unui proiect personal dedicat mediului audio, ambele în în limba engleză. Înscrierile se fac până în data de 12 iunie, la adresa de email grandprixnova@gmail.com . Rezultatele selecției vor fi anunțate cel mai târziu în data de 15 iunie.
Un participant din țară sau din Republica Moldova va putea beneficia de sprijin financiar pentru participarea la atelier, oferit și selectat de Semi-Silent, după cum urmează: 1000lei pentru participantul din țară sau 1500lei pentru participantul din Republica Moldova.
Coordonatorii atelierului:
Ilinca Stihi a absolvit regie de film (UNATC, 2002) și este regizor la Teatrul Național Radiofonic al Radio România, și are un doctorat în Cinema și Media la UNATC (2023). Este autoarea unor producţii multipremiate la festivaluri internaţionale de profil: Prix Aequo (Bratislava) şi Prix Marulic (Hvar) cu Maldoror sau biografia sentimentală a unui ucigaş în serie (2010), medalia de aur la New York International Festivals, Premios Ondas la Festivalul Internaţional de Radio şi Televiziune Bacelona şi Prix Marulic (Croaţia) pentru Argentina (2011). A primit premiul UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru radiofonic a anului 2012, medalia de bronz la New York International Festivals şi locul trei la Prix Marulic pentru Suzana (2011). Premiul doi la Grand Prix Nova pentru Mama (2015). A semnat ca regizor invitat în Suedia și Cehia producțiile acestor radiodifuziuni străine. În 2016 a realizat prima piesă surround produsă în România, Biblia neagră a lui William Blake, recompensată cu Prix Italia şi Prix Marulic. Este invitată în juriile festivalurilor internaționale New York International Festivals și Prix Marulic (Hvar, Croația). Face parte din grupul de iniţiativă care a înfiinţat în 2013 festivalul internaţional de teatru radiofonic Grand Prix Nova organizat de Radio România.
Benjamin Abitan s-a format la Universitatea Paris 8 și la Conservatorul Național Superior de Artă Dramatică, scrie și produce piese de ficțiune sonoră pentru France Culture, France Inter și ARTE Radio (Les aventures de Tintin, Le point sur la carte, La dernière séance etc.). În 2016, a câștigat premiul New Radio Talent acordat de SACD, iar serialul său La Préhistoire du Futur a obținut mai multe premii (Prix Europa 2019 și 2017, Prix Longueur d’Ondes pentru comedie de ficțiune 2018). Între 2009 și 2022 a scris și regizat spectacole originale cu compania sa, Théâtre de la Démesure (Le Grand trou, Les animaux sont partout etc.). De asemenea, a scris împreună cu Sophie Guerrive scenariul pentru aventurile lui Spirou, publicat la editura Dupuis.
Sursă: comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.