Norme de colectare a medicamentelor expirate
În cel mult două luni toate spitalele vor pune în practică noile reglementări.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 3 iunie 2024, 19:26 / actualizat: 4 iunie 2024, 16:15
Ministerul Sănătății a finalizat normele de colectare a medicamentelor expirate provenite de la populație.
Ministrul de resort, Alexandru Rafila, a declarat luni, 3 iunie, la Bistrița că în cel mult două luni toate spitalele vor pune în practică noile reglementări, care vizează și decontarea costurilor pentru eliminarea acestor substanțe.
Alexandru Rafila: Am elaborat un ordin privind aceste medicamente expirate. Este reglementat modul de distrugere a acestora, inclusiv partea de finanțare, care e mai mult simbolică, dar trebuie și ea reglementată – adică costurile legate de distrugerea medicamentelor expirate. Nu sunt niște costuri ieșite din comun, pentru că discutăm de maxim zeci de kilograme de medicamente pe care trebuie să le distrugă un spital, deci nu e vorba despre costuri foarte mari. Se face prin incinerare.
Potrivit legii, fiecare unitate medicală de stat sau privată are obligația de a colecta medicamentele expirate de la populație, informează Rador Radio România.
Unde se ”reciclează” medicamentele la Sibiu
Medicamentele expirate sau neutilizate pot fi duse de către sibieni la Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiu, în fiecare zi de joi, între orele 14:00 și 15:00.
Punctul de colectare a acestor deșeuri, cu regim special, a fost amenajat, potrivit legislației, în curtea unității medicale.
La prezentare, sibienii se vor adresa agentului de pază, care îi va îndruma către centrul de colectare.
La depunere, medicamentele vor fi scoase din ambalajele suplimentare, cartonul fiind reciclat într-un recipient distinct.
În plus, dispozitivele sub presiune, de tipul inhalatori, aerosoli și spray-uri, vor fi colectate separat.
Ulterior, medicamentele preluate vor fi distruse de către o firmă specializată, cu care spitalul are contract în acest sens.
Există și o categorie de medicamente care, conform legii, nu pot fi colectate în spital, respectiv cele psihotrope și stupefiante, acestea urmând să fie returnate în farmacii.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.