Ascultă Radio România Cluj Live

S-a emis ipoteza unui risc crescut de limfoame, produse de substanțele din tatuaje

În total, întregul studiu care a dus la această ipoteză, a implicat 11.905 de persoane.

Foto: Foto: Brett Sayles/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 3 iunie 2024, 12:00

Cunoștințele noastre despre efectele pe termen lung ale tatuajelor asupra sănătății sunt în prezent puține și nu există prea multe cercetări în acest domeniu.

 

Acum, un grup de cercetători de la Universitatea din Lund, Suedia, a studiat asocierea dintre tatuaje și limfom.

Cercetarea a fost publicată în revista „EClinical Medicine”.

Am identificat persoanele diagnosticate cu limfom prin registrele populației. Aceste persoane au fost, apoi, asociate unui grup de control de același sex și vârstă, dar fără limfom. Participanții la studiu au răspuns la un chestionar privind factorii legați de stil de viață, pentru a stabili dacă erau tatuați sau nu, afirmă Christel Nielsen, cercetătoare la Universitatea din Lund, care a efectuat studiul.

În total, întregul studiu a implicat 11.905 de persoane. Dintre acestea, 2.938 de persoane au avut limfom, când aveau între 20 și 60 de ani.

Dintre acestea, 1.398 de persoane au răspuns la chestionar, în timp ce numărul participanților din grupul de control a fost de 4.193.

În grupul cu limfom, 21% dintre persoane erau tatuate (289 persoane), în timp ce 18% din persoane erau tatuate în grupul de control fără un diagnostic de limfom (735 persoane).

După ce am luat în considerare și alți factori relevanți, precum fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom a fost cu 21% mai mare în rândul celor care aveau tatuaje, a declarat Nielsen.

Este important să amintim că limfomul este o boală rară și că rezultatele noastre se aplică la nivel de grup. Descoperirile trebuie verificate și aprofundate în alte studii, iar această cercetare este în curs de desfășurare, a afirmat Christel Nielsen.

O ipoteză pe care echipa de cercetare a avut-o înainte de studiu, a fost că dimensiunea tatuajului ar influența riscul de limfom.

Credeau că un tatuaj pe tot corpul ar putea fi asociat cu un risc mai mare de cancer decât, să zicem, un fluture mic pe umăr.

În mod neașteptat, suprafața corpului tatuată s-a dovedit a fi neimportantă.

Încă nu știm de ce s-a întâmplat acest lucru. Putem doar să presupunem că un tatuaj, indiferent de dimensiuni, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care, la rândul său, poate declanșa cancer. Situația este, prin urmare, mai complexă decât am crezut inițial.

Majoritatea oamenilor își fac primul tatuaj la o vârstă fragedă, ceea ce înseamnă că sunt expuși la cerneala pentru tatuaj pentru o mare parte din viață.

Știm deja că, atunci când cerneala pentru tatuaj este injectată în piele, organismul o interpretează ca pe ceva străin, care nu ar trebui să fie acolo, iar sistemul imunitar se activează. O mare parte din cerneală este transportată departe de piele, către ganglionii limfatici, unde se depozitează, a afirmat Christel Nielsen.

Echipa de cercetare va continua acum studiile, pentru a vedea dacă există o asociere între tatuaje și alte tipuri de cancer.

De asemenea, vor să facă mai multe cercetări asupra altor boli inflamatorii, pentru a vedea dacă există o legătură cu tatuajele.

Oamenii vor dori probabil să continue să-și exprime identitatea prin tatuaje și, prin urmare, este foarte important ca noi, ca societate, să ne asigurăm că este sigur. Este bine ca persoanele să știe că tatuajele pot avea efecte asupra sănătății și că ar trebui să se adreseze medicului, dacă au simptome despre care cred că ar putea fi corelate cu tatuajele, a concluzionat Christel Nielsen.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 18:00

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri

Multe persoane se spală pe dinţi după ce mănâncă ceva dulce, crezând că astfel previn apariţia cariilor.   Deşi intenţia este bună,...

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 15:33

Trenuri spre litoral

CFR Călători a suplimentat pentru săptămâna care vine, legăturile spre Constanța și stațiunile de pe litoral până la Mangalia, cu trenuri...

Trenuri spre litoral
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 00:00

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie

Un set rar de patru ediții ale pieselor lui William Shakespeare din secolul al XVII-lea, estimat la peste 3,5 milioane de lire sterline (4 milioane...

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie