Ascultă Radio România Cluj Live

Smishing și Phishing pentru a frauda conturi bancare

Cum să vă feriți de escrocii online?

Smishing și Phishing pentru a frauda conturi bancare
Foto: Foto: Mohamed Hassan/ Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iunie 2024, 14:53

Dacă Phishing-ul este o practică mai veche și înseamnă atac ce provine de la escroci deghizați ca surse de încredere, pentru a facilita accesul la toate tipurile de date confidențiale, cu precădere prin intermediul mesajelor trimise prin poșta electronică, Smishing-ul face referire la același tip de atac, însă prin intermediul SMS-urilor.

 

În cele mai comune tipuri de atac sunt folosite link-uri false sau forme de conținut de genul: “banca dorește să actualizeze datele personale” sau “aveți un colet…

Aceste formulări sunt utilizate pentru a convinge destinatarii să comunice informațiile personale.

În ceea ce privește mai recenta formă de atac prin intermediul SMS-urilor, de obicei, escrocii folosesc imaginea companiilor de livrare a coletelor sau clonează site-urile de cumpărături online, expediind SMS-uri în numele acestora. Aceste mesaje text conțin neapărat un link care, odată ce este apăsat, direcționează victima către un site fals, unde i se cere să completeze datele personale și cele ale cardului: nume și prenume, adresă, numărul de telefon, numărul cardului, data expirării și codul de securitate CVV.

De exemplu, victima poate primi un SMS cu un link de la o companie de livrare, în care se spune că pentru recepționarea coletului trebuie să achite o anumită sumă de bani. Persoana accesează link-ul fals și furnizează datele, considerând că este un mesaj real.

Este important ca orice informație care presupune furnizarea de date personale, să fie verificată la compania precizată în mesaj, afirmă Gina Pop, șeful Biroului de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj:

 

O femeie 63 de ani a căzut pradă escrocilor și a pierdut 14.000 de lei în doar câteva minute. Victima a primit un mesaj în numele băncii la care are deschis contul și a dat curs solicitării de a trimite datele personale. Ulterior, și-a dat seama că din cont îi dispăruseră toți banii, inclusiv un depozit de 11.000 de lei.

Aceasta a primit un mesaj, pe telefonul mobil, de la un expeditor care s-a dat drept reprezentant al băncii la care deține un cont. Poate fi, chipurile, reprezentant al unei instituții publice sau firmă de curierat. I s-a spus că, pentru a evita blocarea acestuia, este necesară actualizarea datelor personale.

Victima „a accesat linkul din mesaj și a completat datele solicitate, respectiv nume, prenume, datele cardului bancar precum și codurile primite ulterior, prin SMS, ca fiind din partea băncii, pentru autentificare în aplicația bancară. (Gina Pop, șeful Biroului de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj)

 

 

A fost, de altfel, și momentul în care escrocii au accesat contul de internet banking și l-au golit. Femeia avea peste 5.000 de lei sold disponibil și un depozit de 9.000 de lei.

 

Cum să vă feriți de escrocii online?

 

Mesajele și e-mail-urile falsificate sunt o modalitate comună prin care infractorii încearcă să obțină datele personale. Este foarte important să verificați cu atenție adresa electronică (URL-ul) și să nu răspundeți solicitărilor fără a verifica autenticitatea acestora la banca emitentă.

În cazul primirii unor mesaje prin email, trebuie verificată adresa de email a expeditorului, chiar dacă emailul pare transmis de bancă/instituție publică/firmă de curierat, pentru că escrocii se folosesc de denumiri oficiale atunci când creează adresele de email pe care le folosesc în activitatea infracțională.

Dacă aceasta nu corespunde cu adresa de email oficială a instituției, ați putea fi tința unui atac de tip phishing. Trebuie să cunoașteți că, cel puțin pentru actualizarea datelor personale bancare, este necesară prezența fizică a persoanei la ghișeul unității bancare. În plus, băncile nu cer datele cardului bancar. Ele dețin această informație și nu ar avea motiv să o ceară printr-un email sau printr-un SMS.

Așadar, te poți proteja de fraudă dacă NU răspunzi mesajelor prin care ți se cer informații personale, NU accesezi link-urile sugerate și NU comunici niciodată date aferente cardurilor tale.

Dacă ai devenit victima escrocilor, blochează imediat cardul prin aplicație sau contactează banca și apelează poliția la 112.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Debitul Dunării va creşte semnificativ la intrarea în ţară
Social joi, 19 septembrie 2024, 14:37

Debitul Dunării va creşte semnificativ la intrarea în ţară

Prognoza hidrologilor arată că pe secţiunea Baziaş va fi mai mult decât dublu faţă de media multianuală a lunii.   Reprezentanţii...

Debitul Dunării va creşte semnificativ la intrarea în ţară
Nevăzătorii protestează în fața Guvernului
Social joi, 19 septembrie 2024, 14:30

Nevăzătorii protestează în fața Guvernului

Peste 2.000 de membri ai filialelor asociațiilor de nevăzători din România protestează în fața clădirii Guvernului.   Aceasta pentru că...

Nevăzătorii protestează în fața Guvernului
”Salvați Copiii” alături de oamenii afectați de inundații
Social joi, 19 septembrie 2024, 12:45

”Salvați Copiii” alături de oamenii afectați de inundații

Copiii din aceste zone şi familiile lor vor primi asistenţă umanitară, iar nevoile vor fi monitorizate.   Organizaţia a precizat că...

”Salvați Copiii” alături de oamenii afectați de inundații
O nouă atracţie turistică
Social joi, 19 septembrie 2024, 11:47

O nouă atracţie turistică

Ideea aparţine unui tânăr de doar 18 ani de pe Valea Gurghiului, Ştefan Iustin Covrig, care a dorit să păstreze tradiţiile şi obiceiurile...

O nouă atracţie turistică
Social joi, 19 septembrie 2024, 10:53

Estul ţării rămâne sub atenţionările hidrologilor

Bazinele hidrografice Bârlad, Siret şi Prut sunt joi, 19 septembrie, sub cod portocaliu până la ora 18:00, iar râuri din judeţele Botoşani,...

Estul ţării rămâne sub atenţionările hidrologilor
Social joi, 19 septembrie 2024, 10:03

Prețul energiei electrice ar putea crește după 1 aprilie 2025

În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază...

Prețul energiei electrice ar putea crește după 1 aprilie 2025
Social joi, 19 septembrie 2024, 09:56

Incendiu de amploare la o fabrică de sicrie

Pompierii militari ai Stației de Pompieri Aleșd și Detașamentelor 1 și 2 Oradea au intervenit pentru lichidarea unui incendiu la o hală de...

Incendiu de amploare la o fabrică de sicrie
Social miercuri, 18 septembrie 2024, 16:34

Riscul de inundaţii se menţine în estul României

În judeţul Galaţi continuă intervenţiile pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii.   Salvatorii acţionează neîncetat...

Riscul de inundaţii se menţine în estul României