Radio Cluj… la modă: Zilele modei și designerilor la RFW în cadrul RCW (II)
Foarte bogată în colecții, seara a mai numărat printre altele și prezentări ale unor colecții independente realizate de tineri designeri.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 iunie 2024, 06:00 / actualizat: 6 iunie 2024, 14:23
Romanian Fashion Week este un eveniment și totodată o platformă de lansare dedicată, printre altele, viitorilor designeri, cei care actualmente sunt studenți ai facultăților cu specializarea modă din universitățile din țara noastră.
Așa se explică de ce prima seară a festivalului a numărat colecțiile studenților aflați la master și licență din facultățile de la Cluj, Timișoara, Iași și nu în ultimul rând, București.
Foarte bogată în colecții, seara a mai numărat printre altele și prezentări ale unor colecții independente realizate de tineri designeri aflați la debut, creativitatea debordantă fiind cuvântul cheie al celor mai multe dintre ele.
Upcycling-ul, care este o noțiune ce în limba română este tradus prin reciclare, termen incorect de altfel folosit, a fost numitorul comun a unei mari părți din colecțiile realizate pentru că, firesc, este la îndemâna tinerilor de a folosi o sursă și o resursă rezonabilă în scop creativ.
Diferența între upcycling și recycling este una majoră care implică obligatoriu de partea reciclării procedee chimice de distrugere a produsului inițial și reconvertire a sa într-o resursă nouă pentru un produs asemenea. Upcycling este termenul folosit pentru schimbarea identității unui produs vechi într-unul nou prin diferite metode de deconstrucție și recompunere.
Universitatea de Artă și Design din Cluj cu Departamentul Modă/Design vestimentar a fost, din nou, reprezentată remarcabil prin colecțiile studenților masteranzi, colecții coordonate de Prof.univ.dr. Anca Pia Rusan și Conf.univ.dr. Lucian Broscățean și realizate prin sprijinul incontestabil și constant al Irinei Schrotter și a echipei sale, care a pus la dispoziția tinerilor creatori resurse de tip deadstock.
Opt studente și-au prezentat astfel colecțiile capsulă, la începutul primei seri acestea fiind: Camelia Boaru, Mara-Virginia Cîrlig, Sonia-Jessica Durco, Alexandra Giulia Groșan, Carina Hărșan, Mihaly Renata Roxana, Iuliana-Daniela Nistorică, Mara-Elena Popa.
Surprinzător și plăcut ochiului caracterul purtabil și practic al creațiilor, în sens pozitiv, care a transcens nivelul de experiment, specific adesea propunerilor în această etapă de pregătire profesională.
Combinațiile de texturi, amestecul tehnicilor de manipulare textilă și structurare a materialelor printul digital, broderia, tehnicile de vopsire sunt tot atâtea modalități de exprimare plastică colate pe diferitele temperamente creatoare, în care rolul conducătorilor de proiect este unul esențial, tocmai pentru că moda este un domeniu artistic care cere un anume nivel de practicabilitate ca orice sferă din domeniul mai larg al designului de orice tip.
Cine, cum și de ce va dori să poarte o astfel de creație sunt întrebări care se cer concretizate într-un răspuns coerent și concret pe care studenții au fost pregătiți să-l ofere în deschiderea primei seri din RFW.
De altfel, una dintre studentele participante- Mara-Elena Popa este și câștigătoarea concursului de proiecte Freudenberg Innovation, jurizat în cadrul aceluiași RCW, unde la apelul pentru proiecte s-au prezentat studenții ale facultăților de modă din toate centrele universitare deja menționate cu o lucrare cu accente evidente către zona de couture și referințe istorice ale decadei de glorie a acesteia din anii ‘50/’60.
Astfel, Școala de modă de la Cluj nu este doar o sintagmă sau o etichetă uzitată artificial ci este un fenomen manifestat și-n plină desfășurare care își probează validitatea în fiecare dintre aceste ocazii publice, așa cum am avut prilejul să constat la Iași nu doar în prima seară, ci pe toată durata festivalului în care s-au prezentat colecții remarcabile ale designerilor deja consacrați, foști absolvenți ai UAD, ce vor face obiectul unei viitoare rubrici.
Călina Langa, fashion designer
Credit foto: Raluca Ciornea. Pozele au fost primite prin bunavoința Departamentului Modă Design
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.