Ascultă Radio România Cluj Live

Calciu din lapte. Mit sau adevăr?

Acest subiect este destul de controversat iar părerile sunt împărțite.

Calciu din lapte. Mit sau adevăr?
Foto: Foto: RDNE Stock project/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iunie 2024, 00:00

Vorbeam săptămâna trecută despre beneficiile calciului, provocări și necesitate. Astăzi continuăm discuția despre „Calciu din lapte. Mit sau adevăr?”

 

Din copilărie ni se tot spune “Bea lapte pentru că are calciu!”.

Conform informațiilor studiate până acum, într-adevăr, laptele și lactatele au calciu, dar, oare, se și asimilează?

Acest subiect este destul de controversat iar părerile sunt împărțite.

Specialiștii vin cu două argumente conform cărora lactatele ar fi de fapt inamicii calciului.

Argumentul principal susține că acesta trebuie să fie însoțit în principal de vitamina D și de fosfor. Doar atunci când se creează un anumit raport între aceste minerale și vitamine, are loc absorbția calciului.

Al doilea argument susține că produsele lactate conțîn proteine de origine animală care favorizează scoaterea calciului din oase.

În general, proteinele animale (carne, lactate, brânzeturi) cresc aciditatea organismului adică scad PH-ul. Mediul acid este propice desfășurării reacțiilor chimice specifice absorbției proteinelor animale, însă organismul nostru a fost proiectat cu un PH ușor bazic.

Ori de câte ori apare riscul scăderii PH-ului (adică apariția mediului acid), organismul își mobilizează resursele interne pentru restabilirea PH-ului bazic. Soluția cea mai simplă de recreare a unui mediu bazic sau alcalin este aceea de a genera o reacție chimică prin care calciul e scos din oase pentru a neutraliza acidul.

Iată cum consumul de lactate poate conduce de fapt la osteoporoză pentru că, același calciu de care au nevoie oasele noastre pentru a fi rezistente este utilizat pentru a neutraliza aciditatea laptelui. După ce este extras din oase în acest scop, calciul este eliminat din corp, la toaletă.

De asemenea, să nu omitem faptul că, laptele de vacă este conceput pentru a asigura creșterea rapidă a vițelului. Omul este singura specie care mai consumă lapte și la vârstă adultă!

Din acest motiv, cele mai sigure și bune surse de calciu sunt cele vegetale. Au atât un conținut mare de calciu cât și un raport optim fosfor-calciu ce favorizează mediul alcalin deoarece proteinele de origine vegetală NU cresc aciditatea din organism. Amintim aici câteva surse bune de calciu, pe categorii:

– Categoria frunzele verzi: broccoli, kale, spanac

– Categoria leguminoase: fasole, linte, mazăre, edamame

– Categoria fructelor: portocale, piersici, kiwi, smochine

– Categoria oleaginoase: migdalele, chia, nuci, semințe de floarea soarelui

Și altele precum somonul, sardinele, creveții, tofu, morcovii, carfofii dulci.

Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness și ne vedem săptămâna viitoare cu noi informații!

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 6 mai 2024, 06:00

Cât ne costă un stil de viață sănătos?

Te-ai gândit vreodată că un stil de viață sănătos e scump? Dacă da, de ce? Pentru că te-ai raportat la prețul anumitor alimente? Poate...

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Despre mâncarea compulsivă emoțională
Nutriție și stil de viață luni, 29 aprilie 2024, 06:00

Despre mâncarea compulsivă emoțională

În ultimii ani, mulți dintre noi am suferit de epuizare fizică și emoțională. Nu este surprinzător faptul că oamenii au apelat la mâncare...

Despre mâncarea compulsivă emoțională
Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 22 aprilie 2024, 06:00

Ce facem dacă nu ne plac legumele?

Marea provocare a oamenilor este acceptarea că e nevoie să mănânce legume atunci când vor să aibă un stil de viață mai sănătos.  ...

Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 15 aprilie 2024, 06:00

Ce sunt dietele restrictive?

Astfel de diete presupun reducerea aportului nutrițional prin eliminarea mai multor produse în favoarea altora din regimul alimentar, înfometare...

Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 8 aprilie 2024, 06:00

Ce mâncăm în post?

Postul, din punct de vedere alimentar, presupune eliminarea din alimentație a cărnii și a preparatelor de proveniență animală ca lactate și...

Ce mâncăm în post?
Nutriție și stil de viață luni, 1 aprilie 2024, 06:00

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente,...

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?
Nutriție și stil de viață luni, 25 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic

Inclusiv acumularea depozitelor de colesterol, diabet de tip2, cancer, obezitate, probleme de sănătate mentală și condiție musculo-scheletară....

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic
Nutriție și stil de viață luni, 18 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă

Greutatea ei este aproximativ 16% din cea a întregului corp şi pe lângă faptul că protejează delicat structurile interne, pielea ajută...

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă