Calciu din lapte. Mit sau adevăr?
Acest subiect este destul de controversat iar părerile sunt împărțite.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iunie 2024, 00:00
Vorbeam săptămâna trecută despre beneficiile calciului, provocări și necesitate. Astăzi continuăm discuția despre „Calciu din lapte. Mit sau adevăr?”
Din copilărie ni se tot spune “Bea lapte pentru că are calciu!”.
Conform informațiilor studiate până acum, într-adevăr, laptele și lactatele au calciu, dar, oare, se și asimilează?
Acest subiect este destul de controversat iar părerile sunt împărțite.
Specialiștii vin cu două argumente conform cărora lactatele ar fi de fapt inamicii calciului.
Argumentul principal susține că acesta trebuie să fie însoțit în principal de vitamina D și de fosfor. Doar atunci când se creează un anumit raport între aceste minerale și vitamine, are loc absorbția calciului.
Al doilea argument susține că produsele lactate conțîn proteine de origine animală care favorizează scoaterea calciului din oase.
În general, proteinele animale (carne, lactate, brânzeturi) cresc aciditatea organismului adică scad PH-ul. Mediul acid este propice desfășurării reacțiilor chimice specifice absorbției proteinelor animale, însă organismul nostru a fost proiectat cu un PH ușor bazic.
Ori de câte ori apare riscul scăderii PH-ului (adică apariția mediului acid), organismul își mobilizează resursele interne pentru restabilirea PH-ului bazic. Soluția cea mai simplă de recreare a unui mediu bazic sau alcalin este aceea de a genera o reacție chimică prin care calciul e scos din oase pentru a neutraliza acidul.
Iată cum consumul de lactate poate conduce de fapt la osteoporoză pentru că, același calciu de care au nevoie oasele noastre pentru a fi rezistente este utilizat pentru a neutraliza aciditatea laptelui. După ce este extras din oase în acest scop, calciul este eliminat din corp, la toaletă.
De asemenea, să nu omitem faptul că, laptele de vacă este conceput pentru a asigura creșterea rapidă a vițelului. Omul este singura specie care mai consumă lapte și la vârstă adultă!
Din acest motiv, cele mai sigure și bune surse de calciu sunt cele vegetale. Au atât un conținut mare de calciu cât și un raport optim fosfor-calciu ce favorizează mediul alcalin deoarece proteinele de origine vegetală NU cresc aciditatea din organism. Amintim aici câteva surse bune de calciu, pe categorii:
– Categoria frunzele verzi: broccoli, kale, spanac
– Categoria leguminoase: fasole, linte, mazăre, edamame
– Categoria fructelor: portocale, piersici, kiwi, smochine
– Categoria oleaginoase: migdalele, chia, nuci, semințe de floarea soarelui
Și altele precum somonul, sardinele, creveții, tofu, morcovii, carfofii dulci.
Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness și ne vedem săptămâna viitoare cu noi informații!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.