Ascultă Radio România Cluj Live

E vremea lor, a caiselor!

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii.

E vremea lor, a caiselor!
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2024, 12:00

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova. 

 

Potrivit expertului, aceste fructe conțin un spectru vast de compuși biochimici naturali de protecție pentru organism, care sunt capabili să mențină și să îmbunătățească vederea; să mențină pielea tânără; să îmbunătățească funcționarea tractului gastrointestinal, să susțină funcționarea sistemului cardiovascular; să normalizeze tensiunea arterială; să protejeze ficatul; să ajute organismul sa lupte impotriva tumorilor.

 

Caisele conțin o concentrație mare de pigmenți organici naturali, cum ar fi carotenoidele, flavonoidele și fenolul, care protejează organismul. Aceste elemente au același efect asupra corpului nostru, susținând sistemul nostru imunitar și chiar protejând împotriva unor forme de cancer‘, a spus Tolmaşova.

 

Ea a subliniat că, datorită carotenoidelor, culoarea caisei variază de la galben deschis până la portocaliu (cu cât culoarea este mai închisă, cu atât conţinutul de carotenoide este mai mare). Aceste substanțe sunt o sursă de vitamina A, care joacă un rol important în protejarea vederii și, de asemenea, previne modificările legate de vârstă ale sistemului nostru vizual.

 

În plus, carotenoizii protejează pielea de razele UV, de poluarea din mediul înconjurător şi de nicotină. Studiile au demonstrat că practic consumul de caise îmbunătățește culoarea pielii, elasticitatea și fermitatea ei. Fibrele din caise, piersici și prune ajută la prevenirea constipației și la menținerea funcției gastrointestinale normale.

 

Cantitatea mare de fibre și compuși biochimici de protecție din fructe influențează microbiota intestinală. Fructele uscate, după cum au arătat studiile, pot schimba favorabil compoziția microbiotei intestinale umane’, a adăugat nutriționistul.

 

Același spectru de elemente de protecție, combinate cu antioxidanții din caise, ajută la combaterea bolilor cardiovasculare. Ele contribuie la reducerea așa-numitului colesterol rău (LDL), al cărui niveluri ridicate reprezintă un risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă. Fiind o sursă de potasiu, caisele afectează metabolismul electrolitic și echilibrul apei din organism, ajutând astfel la normalizarea tensiunii arteriale. Antioxidanții (carotenoizi și vitamine) conținute în caise pot avea un efect protector împotriva daunelor provocate de alcool și de alte toxine, protejând ficatul. Caisele (caisele uscate) conțin lignani (compuși fenolici de origine vegetală), care, fiind fitoestrogeni, pot susține organismul în premenopauză. În plus, acești compuși pot proteja împotriva bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și chiar a cancerului, a subliniat Tolmasova. (www.rosbalt.ru)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie
Diverse joi, 27 martie 2025, 00:00

Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie

Sunteţi stresat? Vă simțiţi abătut? Aveţi nevoie de puțină relaxare? Dacă vă aflați în orașul elvețian Neuchâtel, este posibil să...

Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie
Alimente care previn albirea părului
Diverse miercuri, 26 martie 2025, 12:00

Alimente care previn albirea părului

Albirea părului face parte din viaţa oamenilor și a fost mult timp considerat un stil la modă. Cu toate acestea, mulți oameni doresc să-și...

Alimente care previn albirea părului
Patru minciuni care ne distrug relația
Diverse miercuri, 26 martie 2025, 00:00

Patru minciuni care ne distrug relația

Relațiile de cuplu pot fi o sursă profundă de bucurie și împlinire, dar și un teren minat de capcane emoționale și așteptări nerealiste....

Patru minciuni care ne distrug relația
Cimpanzeul Yoko pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor!
Diverse marți, 25 martie 2025, 12:10

Cimpanzeul Yoko pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor!

Pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor… dar este singur de doi ani: Yoko, ultimul cimpanzeu captiv din Columbia, a...

Cimpanzeul Yoko pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor!
Diverse marți, 25 martie 2025, 12:00

Uleiurile naturale pot înlocui cu succes crema de faţă

Uleiurile naturale pot înlocui crema de faţă, mai ales pentru pielea uscată sau matură, oferind hidratare intensă şi nutriţie. Alegerea unui...

Uleiurile naturale pot înlocui cu succes crema de faţă
Diverse marți, 25 martie 2025, 11:03

Novak Djokovic a doborât un record stabilit de spaniolul Rafael Nadal

Jucătorul de tenis Novak Djokovic a obţinut cea de-a 411-a victorie în turneele ATP Masters 1000.   Cu această ocazie, Djokovic a doborât...

Novak Djokovic a doborât un record stabilit de spaniolul Rafael Nadal
Diverse marți, 25 martie 2025, 00:00

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață

Se pare că bebelușii pot reține informații și experiențe mai bine decât se presupunea până acum. Mai mult decât niște „pagini albe”,...

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață
Diverse luni, 24 martie 2025, 12:00

Studiu: Copiii care mănâncă preparate din pește sunt mai prietenoși

Conform unui nou studiu, copiii care consumă peşte în mod regulat pot fi mai sociabili şi prietenoşi decât ceilalţi copii de vârsta lor....

Studiu: Copiii care mănâncă preparate din pește sunt mai prietenoși