Dacă e TIFF, e film accesibilizat
Ce trebuie să facem înainte şi în timpul proiecţiei unui film accesibilizat?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 iunie 2024, 15:16
Anul acesta fundaţia Cartea Călătoare a pregătit pentru spectatorii cu deficienţe de vedere filmul Horia, în regia Anei Maria Comănescu.
Filmele accesibilizate pentru nevăzători sunt dotate cu un comentariu audio în care e descrisă acţiunea, locaţia, îmbrăcămintea şi expresia personajelor, descrierile fiind inserate în momentele fără dialog. Reamintim că recent metoda de a urmări filmele accesibilizate s-a schimbat: ce trebuie să facem înainte şi în timpul proiecţiei ne spune reprezentantul fundaţiei, Marian Pădure.
Filmul spune povestea lui Horia, un adolescent de aproape 18 ani dintr-un sat românesc, care este îndrăgostit de o fată din cealaltă parte a ţării. După o ceartă cu tatăl său, Horia face un gest impulsiv şi pleacă de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său pentru a-şi găsi iubita. Drumul este îngreunat de Stela, o puştoaică isteaţă, iar cei doi depăşesc împreună tot felul de obstacole.
Durata filmului e undeva la 108 de minute. Fiecare nevăzător va veni în sală cu telefonul personal, va trebui să-şi descarce aplicaţia Movie reading şi să caute descrierea filmului Horia.
Telefonul va fi pus pe mod avion, cu intensitatea luminozităţii redusă, ca să nu-i deranjeze pe cei din jur. Telefonul se va sincroniza cu sunetul filmului auzit în sală, iar descrierea audio o vor putea auzi prin căşti.
Această metodă înseamnă foarte mult pentru noi ca şi promotori ai filmelor accesibilizate, pentru că asta înseamnă că odată ce au fost adaptate, filmele pot fi urmărite fie că se difuzează la cinema, la televizor sau pe internet.
Numărul filmelor accesibilizate în România nu este foarte mare, dar ne bucurăm de faptul că putem accesibiliza prin diferite proiecte şi finanţări. De pildă acum avem un proiect (se numeşte Filme accesibile pentru nevăzători oriunde şi oricând), care ne permite să încărcăm 32 de filme pe platforma Movie reading; deja au fost încărcate 20 de titluri (gen Actorul şi sălbaticii, Nea Mărin Miliardar, Hai România, Filantropica, Despre oameni şi melci sau Mirciulică), spune Marian Pădure.
Proiecţiile pentru filmul Horia la TIFF vor avea loc marţi, 18 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Mărăşti; miercuri, 19 iunie, la ora 15.30, la Cercul Militar; şi vineri, 21 iunie, la ora 20.30, la Cinema Dacia.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.