Glutenul, în atenția noastră
Glutenul este un tip de proteină care se găsește, în mod normal, în grâu și alte cereale, precum orzul și secara.
Articol editat de cristina.rusu, 17 iunie 2024, 00:00
Bine v-am găsit. Înainte de toate, să lămurim ce este glutenul:
Glutenul este un tip de proteină care se găsește, în mod normal, în grâu și alte cereale, precum orzul și secara.
Dar, glutenul se ascunde și în multe alte produse, precum sosurile pentru salate, amestecurile pentru condimente, vitamine și chiar și în balsamul de buze, ceea ce înseamnă că eliminarea completă a acestuia presupune un angajament mare.
Din păcate, renumele prost al glutenului poate pune în umbră beneficiile cerealelor integrale. Există anumite cereale care nu conțin gluten.
Deci, „fără gluten” nu înseamnă neapărat „fără cereale”. Cerealele integrale fără gluten conțin multe vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și atâta timp cât nu le consumați excesiv, includerea lor în dieta va poate ajuta să pierdeți din greutate și să vă protejați sănătatea.
Deoarece conceptul de „fără gluten” a explodat în ultima perioadă, există și produse fără gluten dar atenție, multe dintre ele fiind foarte procesate sau făcute cu versiuni rafinate ale cerealelor fără gluten, precum orezul alb.
Cand mâncăm cereale rafinate, reducem considerabil cantitatea de fibre din alimentație, ceea ce e de nedorit pentru sănătatea colonului nostru, iar acestea au și un indice glicemic ridicat care ne influențează sațietatea si poftele.
Uitați-vă dincolo de eticheta pe care scrie „fără gluten” și citiți lista de ingrediente și valori nutriționale.
Glutenul inflamează pe interior și asta poate declanșa simptomele precum dureri abdominale, probleme gastro-intestinale, balonare și oboseală.
Acest lucru se întâmplă pentru că glutenul face sistemul imunitar să se deterioreze sau să distrugă vilozitățile intestinale. Sensibilitatea diferă de la persoană la persoană.
Lista alimentelor fără gluten:
Amaranthul, orezul brun, hrișca, mămăliga, ovăzul, quinoa, fasolea, mazărea, năutul, ouăle, brânza neprocesată, lapte, iaurt fără aditivi, fructe proaspete, legume proaspete, carne și pește, oleaginoase, condimente, uleiuri vegetale și produse din soia.
Lista alimentelor cu gluten:
Orz, făina albă, graham, tărâțe, secară, bulgur, paste, cous cous, grâu, griș, bere, alimente pane, sos de soia, sos de teriyaki, făină pentru prăjituri, malț, amidon vegetal.
Așadar, fiți mai prezenți la cum vă simțiți, dar nu vă puneți un diagnostic singuri. Consultați o persoană specializată. Cu toate acestea, reducerea alimentelor care conțin gluten vă poate ajuta.
Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist si antrenor wellness și ne auzim săptămâna viitoare cu noi informații.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.