Ascultă Radio România Cluj Live

Stadiul tuturor șantierelor și lucrărilor din Cluj-Napoca – explicațiile viceprimarului

Cele mai importante subiecte pentru clujeni, discutate la microfon cu viceprimarul Dan Tarcea.

Stadiul tuturor șantierelor și lucrărilor din Cluj-Napoca – explicațiile viceprimarului

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iunie 2024, 14:38 / actualizat: 18 iunie 2024, 23:02

Stadiul lucrărilor de pe strada Barițiu, dar și al celor de la Căminul pentru seniori de pe Calea Baciului sunt câteva dintre subiectele discutate marți, 18 iunie, de Tiberiu Crișan cu viceprimarul Dan Tarcea, la întâlnirea radiofonică din Matinal.

 

Reporter: Am văzut că există orașe în România care s-au pregătit deja de caniculă. Spuneți-mi care e planul la Cluj vizavi de punctele anti-caniculă, cele în care putem primi apă ori, dacă e nevoie, doamne ferește, ajutor medical de urgență.

Punctele anti-caniculă

Dan Tarcea: Așa cum am făcut și în anii trecuți, avem puncte în oraș unde cetățenii pot să consume apă de la aceste puncte, fără probleme. În anii trecuți am avut puncte în Piața Mărăști, în zona centrală, în Piața Mihai Viteazul, Mănăștur, deci practic am avut în mai multe cartiere ale orașului.

Pe de altă parte, am mers și în altă direcție, nu doar pentru perioada caniculei și toate proiectele de regenerare urbană au prevăzut să fie instalate și cișmele pentru apă și doar dacă ne uităm aici, în zona centrală, Piața Lucian Blaga, avem la o distanță de nici 100 de metri două cișmele pentru apă. De asemenea, pe malurile Someșului sunt cișmele pentru apă, în bazele sportive. 

Am pus cișmele pentru apă în toate parcurile pe care le-am reabilitat și în toate zonele care au beneficiat de această regenerare urbană astfel încât cei care cumpere sau nu vor să își cumpere, să poată să le utilizeze și să bea apă de acolo fără probleme.

 Suntem pregătiți pentru perioada de caniculă, iar în momentul în care vom avea avertizări de caniculă suntem pregătiți să montăm acele corturi, acele containere, astfel încât cetățenii să beneficieze de aceste servicii.

 

foto: facebook Emil Boc

 

Reporter: Am înțeles, amplasarea lor sau punerea lor în funcțiune are legătură cu venirea temperaturilor toride.

 

Dan Tarcea: Și trebuie să fie și o avertizare astfel încât într-adevăr temperatura să fie ridicată, astfel încât să le putem pune acolo.

 

Reporter: Domnule viceprimar, care e stadiul lucrărilor pe Barițiu, acolo unde Canalul Morii s-a descoperit?

Canalul Morii

Dan Tarcea: Lucrarea de la Parcul Ion Luca Caragiale, lucrările sunt în derulare. Mai sunt încă pe o distanță de aproximativ 15 metri pe Canalul Morii de făcut lucrări. Suntem în grafic cu aceste lucrări. Pentru Ion Luca Caragiale o parte deja din lucrări sunt finalizate și dacă ne uităm la străduțele care sunt în jurul parcului acolo am avut o perioadă destul de lungă de timp alocată celor de la Muzeul Transilvaniei pentru descoperirile arheologice care au avut loc acolo.

Am descoperit un zid roman, am sperat că poate vom descoperi și o poartă romană în zonă. Arată foarte, foarte bine zidul și a fost conservat extraordinar de bine, zidul roman. Acolo vom avea și un proiect pentru zidul roman pentru a-l pune în valoare. Discutăm în momentul în care cei de la muzeu o să-și termine săpăturile arheologice, vom decide împreună pe ce suprafață va fi pus în valoare acest zid, astfel încât el să poată să fie vizitat și până la urmă să avem și o dovadă vie a istoriei noastre milenare în centrul orașului Cluj-Napoca.

Ne-am propus acolo, în parc, să avem intervenții minimale, să păstrăm toată vegetația care există și să suplimentăm cu arbori, lucru care deja se întâmplă. Deja începe să prindă contur această lucrare și estimarea mea este că va putea să fie gata această lucrare până la sfârșitul anului.

 

strada George Barițiu din Cluj-Napoca/Foto: Radio Cluj

 

Reporter: Sunt în grafic lucrările de pe Barițiu. Spuneți-mi cum stăm pe Valea Chintăului?

Valea Chintăului

Dan Tarcea: Pe Valea Chintăului, lucrările ar trebui să fie gata. În mare parte aceste lucrări sunt finalizate. Estimarea este că undeva la sfârșitul lunii iulie-august, în funcție de cum reușesc rețeliștii să reloce toate cablurile în subteran, pentru că acolo toate cablurile le-am relocat în subteran.

Canalizația este făcută în proporție de 98%, canalizarea este de asemenea rezolvată, inclusiv cea pluvială și împreună cu Compania de Apă și pentru cei care nu au fost legați la partea de canalizare. Este o investiție mare pe care am făcut-o acolo, investiție care va crește cu siguranță calitatea vieții oamenilor care stau pe strada Valea Chintăului.

În acest an, în luna august vom putea să mergem pe o stradă refăcută, o stradă care va avea trotuare. Nu erau piste pentru biciclete, acuma sunt și piste pentru biciclete și evident, trafic pentru transportul public, cu alveolă, astfel încât să nu blocheze circulația autovehiculelor, lucruri care cred că sunt la nivelul anului 2024.

 

Reporter: Să ne uităm și spre Calea Baciului puțin. Acolo se lucrează la Căminul pentru seniori, șantierul e deschis de câteva săptămâni și se vede evident că lucrurile se mișcă.

Calea Baciului

Dan Tarcea: Avem un avans consistent și Căminul pentru vârstnici de pe Calea Bacului. Firma s-a mișcat foarte bine, contrar criticilor pe care le-am avut. Ei, uitați că toate aceste elemente nu fac altceva decât să-i contrazică.

Se lucrează și pe Calea Baciului. Lucrurile sunt avansate. Se lucrează și la hub-ul educațional din Borhanci, chiar ieri am fost acolo. Avem un avans bun atât la școală, cât și la liceu, cât și la baza sportivă, cât și la bazin. Deci lucrările sunt într-o stare bună. La fel se lucrează și la Centură, se lucrează și la componenta de metrou.

Practic, toate lucrările pe care le-am început în luna trecută și acum două luni, sunt în derulare. Avem avans bun la toate și mă bucură faptul că constructorii sunt mobilizați și sunt toate premisele ca să fie finalizate aceste lucrări în termenele stabilite prin contract.

 

Reporter: Domnule viceprimar, știți că ieri, pe la mijlocul străzii Brâncuși a apărut o groapă în asfalt și un livrator pe scuter și-a lăsat vehiculul în groapa deschisă proaspăt acolo?

Groapa de pe strada Brâncuși

Dan Tarcea: Da, stiu, știu de situație. Din păcate, astfel de situații apar și vor mai apărea. Ce se întâmplă, de fapt? În momentul în care sunt precipitații foarte mari, așa cum au fost în ultimele luni, rețeaua de canalizare intră sub presiune și se fisurează conducta pentru că este o presiune foarte mare, de aceea vedeți că tâșnește apa de multe ori prin canal, ajunge și la 1 metru înălțime unde sunt gurile de canal, pentru că intră sub presiune, este o cantitate foarte mare de apă într-o perioadă scurtă de timp și atunci canalizarea nu mai face față.

Aceste lucruri se întâmplă peste tot în lume, nu sunt niște chestiuni care se întâmplă doar în municipiul Cluj-Napoca, pentru că canalizarea a fost proiectată după niște normative care, din păcate, se pare că în anumite situații nu mai fac față provocărilor pe care le avem. Aceste schimbări climaterice ne afectează pe toți. Dacă acum 10-20 de ani aveam un asemenea eveniment o dată la patru sau la cinci ani, vedem că astăzi îl avem de două ori pe an sau de trei ori pe an.

Deci, a intrat sub presiune canalizarea, s-a fisurat conducta și acolo începe să se spele, să spunem așa, nisipul de sub, din jurul conductei și atunci rămâne doar pojghița de asfalt deasupra. Și nu îți dai seama de ce se întâmplă acolo, dedesubt, până în momentul în care nu intră cineva acolo sau merge cineva cu o greutate mai mare și pur și simplu intră roata într-o groapă, rămânând doar pojghița la suprafață. Monitorizăm aceste zone și suntem atenți la aceste zone. Este complicat, că n-ai de unde să știi în care zonă a fost spălată nisipul din jurul conductei de canalizare.

De componenta de canalizare nu se ocupă Primăria, se ocupă Compania de Apă, dar suntem în parteneriat și cu Compania de Apă, și cu Primăria, că până la urmă sunt problemele noastre, ale clujenilor și trebuie să le găsim soluții de rezolvare la fiecare.

 

 

Reporter: Dintr-o surpare în alta, nu pot să nu-mi amintesc de situația de pe Uliului. Acolo strada, serios, a fost mușcată și a luat-o la vale. Ce se va întâmpla? Pare de aici, de la parter, că nu se mișcă nimic în zona respectivă.

Strada Uliului

Dan Tarcea: Nu, nu se lucrează, pentru că a fost nevoie de cel puțin 30 de zile pentru efectuarea expertizei, pentru că sunt niște termene în care ceea ce scot în urma forării trebuie să stea în laborator ca să poată să identifice soluția tehnică. Deci, practic, noi am așteptat din momentul în care a apărut surparea – noi am și încheiat în regim de urgență contract cu experții pentru a putea să facă forările – au făcut aceste forări și aceste termene au trecut. Avem deja expertiza tehnică. În momentul în care am avut expertiza tehnică în regim de urgență, am convocat și am încheiat contractul de proiectare. 

Săptămâna trecută, vineri, am primit și acest contract de proiectare. Tot în regim de urgență, pe procedurile regimului de urgență am scos la o procedură de achiziție, partea de construcție, adică firma care să vină să pună în operă ceea ce a făcut proiectantul împreună cu expertul. Astăzi (marți, 18 iunie) este termen de depunere a ofertelor și în funcție de depunerea ofertelor, dacă este o singură ofertă, atunci vom putea încheia contractul imediat. Dacă sunt mai multe oferte, atunci trebuie să așteptăm termen de 7 zile pentru contestații și după finalizarea contestațiilor vom putea să încheiem contractul. Deci, dacă există o singură ofertă valabilă depusă astăzi, estimarea mea este că de săptămâna viitoare se vor putea începe lucrările acolo.

Ce am făcut în această perioadă? Noi am monitorizat în permanență tot ceea ce se întâmplă acolo, am monitorizat casa de la numărul 90, sunt monitorizări de trei ori pe zi, monitorizare și asupra surpărilor care se întâmplă acolo în zonă. Din fericire, surpările s-au stopat, adică nu sunt pericole de a merge spre zona de case și de a pune probleme la ceea ce se întâmplă acolo în zonă. Sunt niște surpări normale în amonte și în aval, adică experții ne-au spus că asemenea lucruri sunt în regulă și că trebuie să se întâmple, pentru că la fel s-a spălat partea de dedesubt, de nisip, de balast și acuma se așează terenul. Deci, nu există în acest moment niciun fel de pericol.

De asemenea, în momentul în care va fi firma, lucrările o să dureze între 3 și 6 luni, în funcție de complexitate și la ce se mai identifică acolo, în teren. Se va lucra alternativ și de o parte și de alta, pentru că trebuie să fie făcut piloți forați la o adâncime de peste 20 de metri, cu un diametru de 1 metru, deci sunt niște lucrări de consolidare serioase.

Prețul pentru această consolidare este de peste 5 milioane de lei la care se adaugă TVA-ul.

 

 

Reporter: Domnule viceprimar, sper să vină cineva cu o ofertă, dacă nu, se mai așteaptă.

 

Dan Tarcea: Patru firme au fost interesate pentru acest tip de lucrare.

 

Reporter: Campania de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electrocasnice. Până în 5 iulie, la Cluj.

Electrice și electrocasnice vechi

Dan Tarcea: Avem această campanie de colectare a deșeurilor electrice și electrocasnice. Campania se desfășoară în perioada 5 iunie – 5 iulie și are două componente: o dată este vorba de colectarea la domiciliu, iar cu această perioadă a campaniei este un serviciu permanent de colectare, care se adresează cetățenilor, dar și firmelor.

Aici discutăm de cantități de 25 de kilograme, iar programările se pot face la numărul de call center 0744-781781, de luni până vineri, în intervalul 9-17, iar cealaltă componentă este colectare aparatelor mici.

 Sunt cinci puncte unde sunt amplasate: în Piața Flora, în Piața Zorilor, în Piața IRA, Piața Hermes și Piața Grigorescu și de asemenea se poate colecta orice aparat care este conectat la priză sau funcționează pe baterii.

Dragi clujeni, dacă aveți aparate, dacă aveți electrocasnice, le puteți duce la aceste centre de colectare astfel încât să fim mai prietenoși cu mediu.

 

 

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cătălin Botezatu aduce moda mai aproape de clujeni, în direct la Radio Cluj
De prin Cluj joi, 21 noiembrie 2024, 14:46

Cătălin Botezatu aduce moda mai aproape de clujeni, în direct la Radio Cluj

Joi, 21 noiembrie, începe la Cluj Wonder Events Fair, cel mai mare și mai complex târg de evenimente din România, care aduce împreună peste 200...

Cătălin Botezatu aduce moda mai aproape de clujeni, în direct la Radio Cluj
În 1 Decembrie, toate drumurile duc la Cluj!
De prin Cluj joi, 21 noiembrie 2024, 13:15

În 1 Decembrie, toate drumurile duc la Cluj!

O noua ediție Cluj EcoTrail Ultramarathon va avea loc în 1 decembrie.   Într-un decor spectaculos, iubitorii de mișcare din România se...

În 1 Decembrie, toate drumurile duc la Cluj!
Prima ediţie a Mini TIFF va avea loc în luna decembrie la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:48

Prima ediţie a Mini TIFF va avea loc în luna decembrie la Cluj-Napoca

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va organiza, în perioada 6-8 decembrie, prima ediţie a Mini TIFF.   În plină pregătire...

Prima ediţie a Mini TIFF va avea loc în luna decembrie la Cluj-Napoca
Călătorii digitale la Institutul Francez din Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 noiembrie 2024, 15:02

Călătorii digitale la Institutul Francez din Cluj-Napoca

Institutul Francez din România la Cluj-Napoca prezintă între 29 noiembrie și 1 decembrie a doua ediție a Călătoriilor digitale, un circuit de...

Călătorii digitale la Institutul Francez din Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 noiembrie 2024, 11:47

Și mai multe acțiuni de combatere a violenței în școli, în perioada 2024-2025

20 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj vor implementa proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în...

Și mai multe acțiuni de combatere a violenței în școli, în perioada 2024-2025
De prin Cluj marți, 19 noiembrie 2024, 10:37

Lights On Romania – îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului

Lights On Romania se va desfășura între 23 noiembrie și 8 decembrie, la Cluj-Napoca.   Tema din acest an, #TheOtherChristmasMarket, invită...

Lights On Romania – îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 16:36

”Planeta Crăciun” se deschide la Cluj-Napoca

”Planeta Crăciun” – târgul cu tematică de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Piața Unirii din Cluj-Napoca se deschide vineri,...

”Planeta Crăciun” se deschide la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 16:03

Târg de Cariere la Cluj-Napoca

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare din România și Republica Moldova, revine la Cluj cu angajatori din diverse...

Târg de Cariere la Cluj-Napoca