Val de căldură și disconfort termic în toată România
Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, marți și miercuri!
Articol editat de Camelia Velțan, 18 iunie 2024, 11:36
Conform meteorologilor, marți, 18 iunie, este în vigoare primul cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort în aproape jumătate din ţară.
Astfel, în Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, maximele se vor situa între 32 şi 35 de grade. Printre județele aflate sub cod galben se numără: Alba și Sibiu.
Miercuri, 19 iunie, valul de căldură se va extinde în toată țara.
În nordul Crișanei, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.
Tot miercuri, valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Printre județele vizate de cod portocaliu se numără Alba și Sibiu. Restul judeţelor, se vor afla sub cod galben de caniculă.
Temperatura medie la nivel global este în continuă creştere, iar dezastrele climatice, precum incendii masive, secete extreme, valuri de căldură fără precedent, uragane sau ploi devastatoare sunt tot mai des întâlnite.
În aceste condiţii, Organizaţia Meteorologică Mondială avertizează că, în acest an, există şanse foarte mari ca recordurile de temperatură, înregistrate în ultimii 175 de ani, să fie doborâte.
Despre cum va fi vremea, în perioada următoare, a vorbit la Radio România Actualităţi, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu:
În țara noastră, începând din 2001, temperatura anuală a aerului a crescut semnificativ, perioada anilor 2012-2023 fiind perioada de 12 ani consecutivi în care am înregistrat cele mai mari abateri termice pozitive începând din 1901 și până în prezent. 2024 nu face excepție de la această tendință, luând în considerare debutul anului, pentru că în luna mai am înregistrat la nivel mondial 11 luni consecutive cele mai calde din istorie. Este posibil ca, în condițiile în care vorbim deja de o tendință de valori de temperaturi mai mari, să înregistrăm în continuare o frecvență mai mare a zilelor caniculare în luna lui cuptor, așa cum, de altfel, se observă ca și evoluție în ultimii ani.
În acelaşi timp, a mai spus Elena Mateescu, seceta severă, cu care deja se confruntă mai multe zone din estul, sud-estul şi sudul ţării, se va extinde, în lipsa unor cantităţi semnificative de precipitaţii pe termen scurt.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.