Ascultă Radio România Cluj Live

Inelul Metropolitan, realizat în proporție de 50% | FOTO

Inelul Metropolitan va fi deschis circulației în primăvara anului viitor. Lucrările, realizate în proporție de 50%.

Inelul Metropolitan, realizat în proporție de 50% | FOTO

Articol editat de cristina.rusu, 20 iunie 2024, 12:00

Primăria Oradea împreună cu Consiliul Județean implementează un proiect major de infrastructură rutieră, care are ca obiectiv conectivitatea orașului Oradea, respectiv a Zonei Metropolitane Oradea, cu drumurile județene și marile magistrale de transport din județul Bihor.

 

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Finanțarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea și din bugetele celor două instituții locale.

Lucrările, împărțite în două loturi, au început în a doua jumătate a lunii septembrie 2023 și avansează corespunzător.

Detalii legate de acest proiect major au fost prezentate de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele Mircea Mălan și primarul Florin Birta.

Președintele Ilie Bolojan a explicat că traseul de peste 9 kilometri al acestui tronson pornește din Nojorid și continuă până la viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix.

Lucrările se desfășoară în momentul de față în trei zone: la capătul dinspre Nojorid, unde lucrările sunt mai întârziate deoarece este nevoie să fie relocate toate utilitățile din zonă și suplimentar se introduce și o rețea de gaz care va lega rețelele de gaz din Nojorid și Sânmartin; al doilea tronson de aproape 5 km, unde se toarnă primul strat de asfalt; a treia zonă este cea mai complicată – viaductul, care este în lucru.

Aici, pe câteva deschideri sunt montate grinzile, iar în zilele următoare se vor monta grinzile principale.

Cea mai complexă porțiune este viaductul ce va trece peste DN 76, în amonte de aquaparkul President. Pilonii acestui viaduct vor avea o înălțime de 12 metri deasupra drumului național, iar față de fundul lacului de lângă drum, înălțimea acestora va ajunge la 17 metri. (Ilie Bolojan)

 

Din toamnă…

 

Noua legătură dintre Nojorid și Cordău va fi circulabilă până în primăvara anului 2025.

Din discuțiile avute cu constructorul, ne-am înțeles că în toamna acestui an se va deschide circulației acest tronson de la intersecția drumului de intrare în Cordău și până la Drumul Național la Nojorid.

Deci va fi o legătură nouă în toamna acestui an între Băile Felix – Cordău pe de o parte și Nojorid.

Acest viaduct va fi terminat în primăvara anului viitor, deci întregul inel metropolitan va fi finalizat și dat circulației pe toată lungimea dintre Nojorid și Oșorhei în primăvara anului viitor, cel mai târziu până la luna mai. (Ilie Bolojan)

Primarul Florin Birta a reamintit că pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid:

În baza colaborării foarte bune dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea, am luat decizia să realizăm acest inel metropolitan, care este un real folos pentru municipiul Oradea.

Gândiți-vă ce înseamnă în acest moment centura orașului Oradea și gândiți-vă ce va însemna acest drum când va fi dat în folosință anul viitor.

Practic, cei care vin dinspre Arad și vor să ajungă spre Deva sau spre Cluj-Napoca vor evita centura actuală și vor folosi acest inel metropolitan, ajungând mult mai repede, totodată degrevând zona de centură a Oradiei de acest trafic.

Cred că acest Inel metropolitan al municipiului Oradea este o dovadă a dezvoltării viitoare a ceea ce înseamnă municipiul Oradea și a localităților din zona metropolitană care sunt prinse în interiorul acestui inel. (primarul Florin Birta)

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean a atras atenția asupra importanței Inelului Metropolitan:

Acest proiect leagă practic trei drumuri naționale, iar utilitatea lui practică este esențială. În primul rând pentru oameni, care vor traversa aceste zone sau vor intra în Oradea mult mai repede decât o fac astăzi, apoi pentru dezvoltarea economică și turistică a întregii zone și se va reduce foarte mult zgomotul, traficul și poluarea de la intrările în orașul Oradea din cele trei comune.

Inelul metropolitan este rezultatul unei colaborări foarte bune atât cu Primăria Oradea cât și cu primăriile Nojorid, Oșorhei, Sânmartin, pe teritoriul cărora se realizează acest proiect. Acesta este drumul cel bun pe care trebuie să mergem mai departe, să lucrăm împreună la proiectele care sunt benefice localităților. (vicepreședinte Mircea Mălan)

Inelul Rutier Metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri și va fi prevăzut cu o bandă pe fiecare sens de circulație.

 

Lucrările sunt împărțite în două loturi.

 

Lotul 1 are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care se construiește peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Lucrările sunt executate de o asociere de firme. Termenul de execuție este de 18 luni, iar valoarea contractului este 70.143.942,59 lei, fără TVA.

Lotul 2 este cuprins între km 9+055 – 17+017. Traseul pornește de la viaductul din Băile Felix, ocolește localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și se termină în Oșorhei. Lucrările au termen de 18 luni pentru finalizarea proiectului. Valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA.

 

Teodora Mihai/ Crina Dobocan

Foto: Primărai Oradea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

A fost decolmatat râul care trece prin Beiuș
Transilvania miercuri, 16 octombrie 2024, 16:01

A fost decolmatat râul care trece prin Beiuș

Autorităţile bihorene au finalizat decolmatarea cursului de apă care străbate municipiul Beiuş.   Lucrările s-au desfăşurat pe o lungime...

A fost decolmatat râul care trece prin Beiuș
Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist
Transilvania miercuri, 16 octombrie 2024, 12:21

Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist

„Un dezastru pentru istoria arhitecturii transilvănene, o rușine pentru organele locale care <îl au în grijă> și o pată pe...

Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist
Percheziții la persoane bănuite de trafic ilegal cu lemn
Transilvania miercuri, 16 octombrie 2024, 11:43

Percheziții la persoane bănuite de trafic ilegal cu lemn

Percheziţiile vizează sediile unor firme, depozite de material lemnos, dar şi locuinţele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de...

Percheziții la persoane bănuite de trafic ilegal cu lemn
Se va moderniza cel mai lung drum din Bistrița-Năsăud
Transilvania marți, 15 octombrie 2024, 14:51

Se va moderniza cel mai lung drum din Bistrița-Năsăud

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a semnat marții, 15 octombrie, contractul de finanţare pentru modernizarea...

Se va moderniza cel mai lung drum din Bistrița-Năsăud
Transilvania marți, 15 octombrie 2024, 14:23

Licitație contestată – toalete închise în zona frontierei Nădlac II

Conducătorii auto sunt nevoiți să apeleze la un punct sanitar aflat la 25 de kilometri de vama Nădlac II, la Pecica, sau după ce trec granița...

Licitație contestată – toalete închise în zona frontierei Nădlac II
Transilvania marți, 15 octombrie 2024, 13:51

Copii pierduți de bonă

Trei copii din Hunedoara sunt dați în urmărire națională, după ce au fost pierduți de bona care îi avea în grijă.   Poliția Orașului...

Copii pierduți de bonă
Transilvania marți, 15 octombrie 2024, 13:09

Termoficare Oradea începe furnizarea căldurii în municipiu

Ca urmare a scăderii semnificative a temperaturilor din ultimele zile și în urma cererilor venite din partea orădenilor, Termoficare Oradea a...

Termoficare Oradea începe furnizarea căldurii în municipiu
Transilvania luni, 14 octombrie 2024, 14:37

Circulație deschisă pe Centura Beiuș

Duminică, 13 octombrie, la ora 17:00, s-a deschis circulația pe Centura Beiuș.   Este a șasea centură finalizată de Consiliul Județean...

Circulație deschisă pe Centura Beiuș