Ascultă Radio România Cluj Live

Știți în ce ordine se mănâncă alimentele la micul dejun?

Ordinea în care mâncăm alimentele este esenţială pentru sănătate

Știți în ce ordine se mănâncă alimentele la micul dejun?
Foto: palacioerick/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 22 iunie 2024, 12:00

Ritmul alert al vieţii cotidiene determină multe persoane să recurgă la gustări cu carbohidraţi, devenind un obicei pentru mulţi să mănânce orice, rapid şi fără bătăi de cap.

 

Pastele şi alimentele dulci sunt accesibile şi uşor de consumat, chiar şi mergând pe jos, în drum spre serviciu.

Dar există un motiv foarte bun pentru a ne schimba radical atitudinea faţă de micul dejun.

Deşi carbohidraţii nu sunt dăunători în esenţă, deoarece sunt o sursă majoră de energie şi ne oferă fibre utile pentru digestie şi niveluri echilibrate de colesterol, aceştia tind să provoace creşterea zahărului din sânge, mai ales dacă sunt consumaţi singuri sau în cantităţi mari.

Creşterile de glucoză din sânge apar frecvent, celulele noastre nu mai răspund la insulină.

Acesta este hormonul care semnalează celulelor să folosească glucoza pentru energie.

Când nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că cel mai probabil, avem o acumulare de zahăr în sânge sau rezistenţă la insulină.

Dezvoltarea diabetului de tip 2 este o problemă de sănătate semnificativă la nivel mondial şi, prin urmare, oamenii de ştiinţă efectuează diverse studii pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a afecţiunii.

Potrivit experţilor în sănătate, nu toată lumea trebuie să renunţe complet la carbohidraţi, însă ordinea în care mâncăm alimentele este esenţială.

Specialiştii ne recomandă să mâncăm întotdeauna legumele primele, pentru că în acest fel, nivelul glucozei creşte mai puţin după masă.

Atunci când mâncăm legume, le putem combina şi cu proteine, însă cel mai important lucru în acest caz este să lăsăm alimentele cu carbohidraţi pentru final.

Creşterile de glucoză provocate de carbohidraţi atunci când sunt consumaţi singuri şi în cantităţi mari ne fac să simţim în mod constant senzaţia de foame pe tot parcursul zilei.

Şi întrucât cel mai adesea mâncăm alimente cu carbohidraţi la micul dejun, este recomandat să le înlocuim cu legume, inclusiv la începutul zilei.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că, de obicei, glicemia noastră creşte mai mult după micul dejun şi nu atât de mult după prânz sau cină, deoarece stomacul nostru a rămas gol în timpul nopţii.

Pentru a fi energici şi pentru a începe ziua cu un nivel stabil de zahăr în sânge, la micul dejun, putem pregăti o omletă cu legume, de exemplu.

Dar, după cum subliniază experţii în sănătate, urmărirea ordinii în consumul de alimente din diferite grupuri nu este panaceul absolut.

Această metodă poate avea un efect benefic atunci când este combinată cu alte obiceiuri utile zilnice.

Printre acestea, se numără alimentaţia lentă şi conştientă, somnul de calitate şi activitatea fizică, practicată în mod regulat.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!
Diverse sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 12:00

Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii

Suplimentele alimentare, consumate de milioane de oameni din întreaga lume, pot creşte riscul de cancer, avertizează un nutriţionist celebru....

Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii
Diverse sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:00

Remediu simplu pentru dezghețat parbrizele

Trucuri de iarnă: Cum să scapi rapid de gheața de pe parbriz fără stres.   Iarna aduce provocări zilnice pentru șoferi, iar parbrizele...

Remediu simplu pentru dezghețat parbrizele