Ascultă Radio România Cluj Live

Zece alimente pe care trebuie să le mâncăm pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai ușoare, care conțin multe lichide.

Zece alimente pe care trebuie să le mâncăm pe caniculă

Articol editat de cristina.rusu, 23 iunie 2024, 12:00

Ce legume și fructe ar trebui să mâncăm în timpul verii caniculare, a aflat Public News Service.

 

Lista acestora include: castraveţi, kiwi, zmeură, legume cu frunze verzi, pepene verde, pepene galben, ardei gras, coacăze, dovlecel, sparanghel.

1. Castraveții proaspeți, în special cei de grădină, sunt hrana supremă de vară. Conţin aproape 90 la sută apă. În plus, sunt bogaţi în calciu, vitamina C și săruri minerale. Este mai bine să mâncaţi castraveți fără sare, altfel lichidul va reține în organism apă, ceea ce vă va afecta aspectul, pot apărea şi edeme.

2. Kiwi – acest fruct contine multa vitamina C. În plus, datorita faptului că kiwi conţine calciu, previne mai bine deshidratarea organismului. De asemenea, dacă aveţi probleme cu tensiunea arterială sau cu pulsul, adaugaţi kiwi în alimentație, acesta le va regla.

3. Zmeura – acest fruct nu numai că reduce temperatura și elimină toxinele din organism, dar, de asemenea, potolește perfect setea și îmbunătățește digestia. Cu toate acestea, cel mai bine este să acordați prioritate fructelor proaspete, deoarece beneficiile vor fi mult mai mari. Zmeura vă îmbunătăţeşte starea de spirit datorită conţinutului ridicat de miere din compoziţie.

4. Legumele proaspete cu frunze verzi sunt un depozit de vitamine și minerale. Ar fi bine să le adăugaţi în salate, brânză de vaci, preparate din carne și pește. În timpul sezonului de vară, consumați mai mult spanac proaspăt, care este o sursă excelentă de acid folic – este esențial pentru creșterea globulelor roșii.

5. La fel ca şi castraveții, pepenii sunt 90 la sută apă, așa că vara potolesc bine setea și saturează organismul. Daca vreţi să mâncaţi ceva dulce şi să vă păstraţi silueta, pepenele verde va fi desertul perfect pentru că are foarte puţine calorii. De asemenea, conține fier, mangan, fibre, pectină, hemiceluloză, vitamine B1, B2, C, PP etc.

6. Pepenele galben potolește setea, saturează organismul și are un efect benefic asupra digestiei. Pepenele galben conține acid folic, care este implicat în hematopoieză.

7. Ardeiul – ardeii conțin mult mai multă vitamina C decât, de exemplu, lămâile sau coacăzele negre. Datorită numărului mare de minerale și vitamine din compoziția sa, această legumă este pur și simplu indispensabilă în anemie, imunitate scăzută, chelie precoce și osteoporoză. Ardeiul este un excelent potolitor de sete, așa că adăugați-l în salate, faceți sucuri și smoothie-uri.

8. Coacăzul este un fruct foarte sănătos care ajută împotriva căldurii. Este un depozit de vitamine C, B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, A, pectină, carotenoid, acid organic și fosforic. Coacăzul este folosit în mai multe scopuri: ca diuretic, antiinflamator, purificator de sânge etc.

9. Dovleceii proaspeți ar trebui consumați de cei care vor să slăbească, deoarece creează iluzia de sațietate rapidă. Dovlecelul elimină toxinele și substanțele nocive din organism. Conține vitaminele C, A, oligoelemente importante, potasiu, calciu, fier, magneziu. Poate fi adăugat aproape în orice fel de mâncare: ghiveci, clătite, salate, sucuri, smoothie-uri și chiar deserturi.

10. Sparanghelul este o legumă care conține multă apă. Este adesea folosit pentru curățare în diete. Sparanghelul conține fosfor, tiamină, calciu, carbohidrați, caroten, săruri de potasiu, lizină, aminoacizi, asparagină, cumarină, saponină, precum și vitaminele B1, B2, C, PP.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Beneficiile teobrominei, o substanță care se găsește în cacao
Diverse luni, 1 iulie 2024, 12:00

Beneficiile teobrominei, o substanță care se găsește în cacao

Teobromina, care se găseşte în cantităţi mari în boabele de cacao, are multe beneficii potenţiale pentru sănătate.   Ajută la...

Beneficiile teobrominei, o substanță care se găsește în cacao
Strugurii roşii, buni pentru sănătate
Diverse duminică, 30 iunie 2024, 12:00

Strugurii roşii, buni pentru sănătate

Strugurii roşii protejează împotriva pierderii vederii.   Experţii dovedesc această teorie prin cercetări, amintind la ce mai sunt utili...

Strugurii roşii, buni pentru sănătate
Rezultatele la EURO2024, prezise de o țestoasă și un urangutan
Diverse duminică, 30 iunie 2024, 07:58

Rezultatele la EURO2024, prezise de o țestoasă și un urangutan

O broască ţestoasă a indicat Slovacia drept câştigătoare în înfruntarea cu Anglia, în optimile Campionatului European.   Duminică, 30...

Rezultatele la EURO2024, prezise de o țestoasă și un urangutan
Cele mai bune surse de proteine ​​
Diverse sâmbătă, 29 iunie 2024, 12:00

Cele mai bune surse de proteine ​​

Proteinele efectuează transformări metabolice și energetice, fac parte din mușchi și oase, participă la sinteza și refacerea țesuturilor...

Cele mai bune surse de proteine ​​
Diverse sâmbătă, 29 iunie 2024, 10:52

Secretul instrumentelor lui Stradivarius

În Pinacoteca Querini Stampalia din Veneția, se află un tablou care are o importanță documentară: este vorba de Patinatorii de pe Grand Canal,...

Secretul instrumentelor lui Stradivarius
Diverse vineri, 28 iunie 2024, 12:00

Laptele de măgăriță mai sănătos decât cel de vacă

Studiile au arătat că laptele de măgăriță are proprietăți antioxidante și o gamă largă de substanțe nutritive, incluzând vitaminele A,...

Laptele de măgăriță mai sănătos decât cel de vacă
Diverse vineri, 28 iunie 2024, 06:01

Muzică generată cu sunetele emise de plante

Omul de știință mexican Laura Xóchitl Cruz a dezvoltat un dispozitiv pentru a produce muzică generată cu sunete emise de plante, cu care oferă...

Muzică generată cu sunetele emise de plante
Diverse joi, 27 iunie 2024, 12:00

Citricele mai puțin coapte conţin o doză mai mare de vitamina C

Vitamina C din portocalele şi lămâile uşor necoapte atinge concentraţia maximă, iar pe măsură ce creşte conţinutul de zahăr din fructe,...

Citricele mai puțin coapte conţin o doză mai mare de vitamina C