Ascultă Radio România Cluj Live

Somnul ne poate salva viața

Somnul de înaltă calitate îți întărește sistemul imunitar, îți echilibrează hormonii, îți stimulează metabolismul, crește energia fizică și îmbunătățește funcția creierului.

Somnul ne poate salva viața
Foto: Foto: Ron Lach/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 24 iunie 2024, 00:00

Somnul este o stare fiziologică periodică, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței și încetinirea funcțiilor vitale și perioada în care atât celulele cât și oasele se regenerează.

 

Provocările pentru care nu ne odihnim suficient și corect sunt:

1. Stresul

 

Aici încadrându-se preocupările legate de muncă, școală, sănătate, finanțe sau familie care ne pot menține mintea activă noaptea, îngreunând somnul.

2. Program de muncă în ture (mai ales cea de noapte)

 

Perturbă ritmurile circadiene, acestea acționează ca un ceas intern, ghidând lucruri precum ciclul somn-veghe, metabolismul și temperatura corpului.

3. Obiceiuri incorecte înainte de somn:

 

Un program neregulat de culcare, somn în timpul zilei, activități stimulatoare înainte de somn precum calculatoarele, televizoarele, telefoanele, jocurile video, lumina albastră.

4. Mâncat în exces înainte de somn:

 

Mâncatul în exces te face să te simți inconfortabil din punct de vedere fizic înainte de somn. Alte probleme: arsuri la stomac, reflux gastric sau fluctuațiile glicemice, care practic ne pot trezi din somn.

 

5. Consum de băuturi energizante:

 

Cafeaua, fumatul sau alcoolul înainte de somn întrerup ciclurile de somn și dacă am dormit 7-8 ore nu ne vom simți odihniți.

Lipsa de somn poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi deficiențe imunitare, incapacitate de concentrare, irascibilitate, dureri de cap, digestie deficitară, poftă de dulce, iar pe termen lung, la probleme precum depresia, anxietatea sau obezitatea.

Conform unui sondaj – oamenii ce dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a mortalității cu 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7 – 8 ore.

 

Cât trebuie să dormim?

 

Un adult în medie trebuie să doarmă între 7 și 9 ore.

 

Beneficii cheie ale dormitului corect și suficient sunt:

 

Imunitate sporită pt că organismul nostru produce imunohormoni și anticorpi pe perioada somnului, ceea ce face ca numărul de ore pe care îl acordăm acestei activități să fie foarte important.

Un al beneficiu ar fi creșterea forței și vitalității. Nu doar sala de fitness te ajută să capeți mai multă forță, ci și somnul.

Somnul stimulează creșterea masei musculare și inhibă producerea de hormoni care favorizează apetitul.

Sprijin în lupta cu kilogramele în plus: somnul deficitar are un efect direct asupra creșterii în greutate, din cauza efectului de creștere a nivelului de grelină – hormonul foamei.

În paralel, ajută corpul să câștige o senzație de sațietate, prin stimularea hormonului numit leptină.

Un studiu la Universitatea Chicago a arătat că persoanele care dormeau 7-9 ore vs persoanele cu aceeași dietă care dormeau 5 ore au remodelat cu 57% mai multă grăsime corporală.

De asemenea somnul ajută să ai un creier sănătos: cel mai important beneficiar al unui somn bun este sistemul nervos central. Starea emoțională echilibrată depinde de un somn bun, a cărui lipsă pe termen lung poate duce, în cazuri extreme, la depresie și la episoade de anxietate.

 

Recomandări pentru un somn de calitate:

 

– Menținerea unui orar constant de somn. Între orele 22.00 și 02,00 secreția de melatonină este cea mai ridicată. Melatonina influențează secreția hormonului uman de creștere, care este hormonul tinereții.

– Evitarea luminii albastră cu minimum 1 oră înainte de somn, precum lumina de la ecranul telefonului, a televizorului sau a laptopului.

– Ultima masă să fie mai ușoară, și consumată cu 2-3 ore înainte de somn.

– Paracticarea unui sport în prima parte a zilei de minim 4 ori pe săptămână.

– Evitarea consumului de cafeină seara – lăsând astfel o fereastră de 6-8 ore ca să se elimine din organism.

Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness și ne auzim săptămâna viitoare cu noi informații.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 6 mai 2024, 06:00

Cât ne costă un stil de viață sănătos?

Te-ai gândit vreodată că un stil de viață sănătos e scump? Dacă da, de ce? Pentru că te-ai raportat la prețul anumitor alimente? Poate...

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Despre mâncarea compulsivă emoțională
Nutriție și stil de viață luni, 29 aprilie 2024, 06:00

Despre mâncarea compulsivă emoțională

În ultimii ani, mulți dintre noi am suferit de epuizare fizică și emoțională. Nu este surprinzător faptul că oamenii au apelat la mâncare...

Despre mâncarea compulsivă emoțională
Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 22 aprilie 2024, 06:00

Ce facem dacă nu ne plac legumele?

Marea provocare a oamenilor este acceptarea că e nevoie să mănânce legume atunci când vor să aibă un stil de viață mai sănătos.  ...

Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 15 aprilie 2024, 06:00

Ce sunt dietele restrictive?

Astfel de diete presupun reducerea aportului nutrițional prin eliminarea mai multor produse în favoarea altora din regimul alimentar, înfometare...

Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 8 aprilie 2024, 06:00

Ce mâncăm în post?

Postul, din punct de vedere alimentar, presupune eliminarea din alimentație a cărnii și a preparatelor de proveniență animală ca lactate și...

Ce mâncăm în post?
Nutriție și stil de viață luni, 1 aprilie 2024, 06:00

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente,...

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?
Nutriție și stil de viață luni, 25 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic

Inclusiv acumularea depozitelor de colesterol, diabet de tip2, cancer, obezitate, probleme de sănătate mentală și condiție musculo-scheletară....

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic
Nutriție și stil de viață luni, 18 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă

Greutatea ei este aproximativ 16% din cea a întregului corp şi pe lângă faptul că protejează delicat structurile interne, pielea ajută...

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă