Cinci spectacole cu acces gratuit în a 5-a zi de FITS
Recomandările de spectacole din 25 iunie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iunie 2024, 11:05
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu propune 5 spectacole cu acces gratuit în cea de a 5 a zi de magie aflată sub semnul prieteniei. Vă prezentăm în continuare ce nu trebuie să ratați dacă vă aflați astăzi în Sibiu:
Recomandările de spectacole din 25 iunie:
• La Vie en Rose – Un spectacol gândit ca un dans amoros prin excelență
• Pescărușul – Pasiuni interzise ies la suprafață, gânduri nerostite răbufnesc, oamenii se aruncă cu disperare în brațele unor străini care le-ar putea oferi iluzia fericirii
• Tinerii barbari – Nominalizat la UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal – Eva Imre, 2023
• Rohee – Premieră internațională – Spectacolul rememorează încercarea din perspectivele amândurora, estompând granițele dintre ritualuri străvechi și tehnologia modernă
• Ai mei – Un spectacol despre lucruri tăcute, lipsa dialogului și necesitatea aprigă de a iubi.
Recomandările de spectacole din 25 iunie cu acces liber:
• Cu scaunul prin oraș – Un spectacolul inspirat de serile acelea de vară, în care femeile în vârstă ieșeau afară, la o sporovăială, cu scaunele după ele
• Mozart pe note comice – Un concert insolit în care nimic nu este ceea ce pare. O simfonie de poante și situații absurde în care publicul devine complice.
• Macbeth – “Cât de mult se pot schimba doi oameni la gândul dobândirii puterii?”
• Dans hypnotic – Doi artiști pășesc pe scenă, jonglând cu pricepere și lăsându-și trupurile să se miște la unison cu obiectele
• Arcadia – Un sentiment acut de dor – de lume, de artă, de sine – ne ține ca într-o strânsoare până în ultima clipă a acestui spectacol fără cuvinte
Ce ne promit spectacolele:
La Vie en Rose – Un spectacol gândit ca un dans amoros prin excelență
Filarmonica de Stat Sibiu, ora 16:00
„La vie en rose” este un spectacol gândit ca un dans amoros prin excelență. Cuplul este văzut ca un singur personaj format din două entități. Chiar dacă de fapt, uneori, nu este vorba decât de solitudini, cuplate la voia hazardului. Duse de același val. Legate între ele de dinamica câte unui firicel de melodie.
De câteva note pe care le-ar auzi doar trecând din întâmplare pe lângă o fereastră deschisă, interferând astfel, cu secretul vreunei alte intimități. Ca și în viață cuplurile se fac și se desfac necontenit, pe un montaj muzical reunind teme din epoca de aur a șansonetei franceze. Cu aceeași grație, poezia gestuală tipică lui Gigi Căciuleanu oferă un deliciu tuturor iubitorilor de frumos.
Cu scaunul prin oraș – Un spectacolul inspirat de serile acelea de vară, în care femeile în vârstă ieșeau afară, la o sporovăială, cu scaunele după ele Cia Anna Confetti
Pietonala Nicolae Bălcescu, ora 12:45 si 19:30
Spectacolul are în prim-plan trei bunicuțe care au ieșit la aer și ce să vezi – și-au luat și scaunul uriaș după ele! Ce urmează este o plimbare prin oraș plină de haz. Umor fără cuvinte. Spectacolul este inspirat de serile acelea de vară, în care femeile în vârstă ieșeau afară, la o sporovăială, cu scaunele după ele. Pentru ele, orice eveniment cotidian se putea transforma într-o poveste grozavă. Spectacolul prezintă interacțiunea lor cu spectatorii în spațiul public, relația dintre cele trei personaje și scaunul lor supradimensionat.
Pescărușul – Pasiuni interzise ies la suprafață, gânduri nerostite răbufnesc, oamenii se aruncă cu disperare în brațele unor străini care le-ar putea oferi iluzia fericirii.
Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala Lulu, ora 16:00
Celebra actriță Arkadina sosește la moșie împreună cu iubitul ei, marele scriitor Trigorin. Toți ai casei se reunesc pentru a viziona spectacolul de teatru regizat și scris de Treplev, fiul Arkadinei. Începând din acest punct se conturează și se destramă vise și povești de iubire: Treplev o iubește pe Nina, care visează să devină actriță, profesorul Medvedenko o iubește pe Mașa, care la rândul ei este îndrăgostită de Treplev. Fiecare este conectat la altcineva; fiecare iubește pe altcineva. Pasiuni interzise ies la suprafață, gânduri nerostite răbufnesc, oamenii se aruncă cu disperare în brațele unor străini care le-ar putea oferi iluzia fericirii. Publicul se pregătește să asiste la un spectacol în care formele noi intră în conflict cu cele vechi. Fiecare este singur cu propriul sentiment al ratării, al însingurării și al bătrâneții.
„Pescărușul” lui Cehov se dovedește acum mai actual ca niciodată. Producția regizată de Dumitru Acriș vorbește despre diferențele de gândire dintre generații, dar și despre culisele raporturilor interumane cu toată sinceritatea, devotamentul și meschinăria aferente. Chemat pe scenă, publicul are parte de un tur de forță actoricească, o experiență teatrală intensă, vibrantă, aproape tactilă, de o autenticitate dureroasă.
Mozart pe note comice – un concert insolit în care nimic nu este ceea ce pare.O simfonie de poante și situații absurde în care publicul devine complice.
Piața Habermann, ora 19:00 si 21:15
„Mozart pe note comice” este un concert insolit în care nimic nu este ceea ce pare. O simfonie de poante și situații absurde în care publicul devine complice. Vă invităm să luați parte la un spectacol unic, plin de umor și surprize de tot felul, în care veți cânta împreună cu doi muzicieni trăsniți, care vor face imposibilul pentru a supraviețui acestui haos muzical.
Arcadia – Un sentiment acut de dor – de lume, de artă, de sine – ne ține ca într-o strânsoare până în ultima clipă a acestui spectacol fără cuvinte
Piața Mare, ora 21:45
În „Arcadia”, Jerzy Zoń ne provoacă să atingem starea de omnisciență. Acesta dezvăluie prezentul ca fiind principalul ucigaș al trecutului. Un sentiment acut de dor – de lume, de artă, de sine – ne ține ca într-o strânsoare până în ultima clipă a acestui spectacol fără cuvinte, impregnat de spiritism, lăsându-ne cuprinși de dorința unui dar transcendental. Autorul zugrăvește un peisaj arcadian în care înmănunchează tot ce e mai frumos și mai crunt pe lume, în care ecourile unor vremuri de legendă străbat toate ungherele ființei.
Întregul program poate fi urmărit pe sibfest.ro
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.