Ascultă Radio România Cluj Live

Soluții puține, la stat, pentru copii, în vacanța de vară

În șase creșe și opt grădinițe din Cluj-Napoca au început pregătirile pentru lucrările de reabilitare, renovări sau reparații.

Soluții puține, la stat, pentru copii, în vacanța de vară

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iunie 2024, 14:14

A început vacanța și au reapărut neajunsurile cu privire la locurile în grădinițele și creșele de stat. Practic, o parte dintre aceste unități s-au închis deja total sau partial din cauza unor lucrări de reabilitare și au apărut noi reguli pentru acceptarea copiilor pe perioada vacanței.

 

În șase creșe și opt grădinițe din Cluj-Napoca au început pregătirile pentru lucrările de reabilitare, renovări sau reparații. Mare parte dintre acestea nu mai primesc copiii pe perioada vacanței, care a început deja.

În creșe, de exemplu, există, de aproape o lună, hotărârea Consiliului de Administrație care îngrădește accesul pe perioada vacanței în cazul copiilor cu unul sau ambii părinți în concediu de odihnă sau de îngrijire a unuia dintre frați, cu toate că contractele încheiate la începutul anului școlar sunt încă în termen.

Mai mulți părinți din Cluj-Napoca au creat o petiție prin care cer Inspectoratului Școlar Județean să caute soluții pentru deschiderea creșelor și grădinițelor în lunile de vară, pe perioada celor două luni și jumătate de vacanță.

Soluția este aproape imposibilă, în principal din cauza legislației care prevede 45 de zile de concediu de odihnă pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ, de unde rezultă lipsa acută de personal pe perioada vacanțelor, afirmă Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj:

 

În ceea ce privește închiderea anumitor unități de învățământ care urmează să intre în proiecte de reabilitare energetică, sunt 32 de unități de învățământ de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Dintre acestea, opt sunt grădinițe. Practic, până în acest moment, împreună cu primăria am găsit soluții pentru ca activitatea să se poată desfășura în condiții bune începând cu anul școlar viitor.

În sensul că grădinița Parfum de Tei – structura Unu, de pe strada Sigismund Toduță, numărul 9, își va desfășura activitatea pe aceea stradă într-un spațiu pe care primăria l-a închiriat. Grădinița Degețica, de pe Târnavelor – grupele vor merge la celelalte două locații pe care grădinița le are, pe strada Venus și pe strada Năsăud.

Pentru grădinițele Micul Prinț, Poienița, Dumbrava Minunată, Academia Piticilor și Mica Sirenă nu va fi nevoie de relocare, în sensul că se va lucra parțial pe partea unei clădiri. Se vor amenaja săli de grupă din sălile de masă și se vor descurca lucrând pe părți ale clădirii, iar Grădinița Lizuca de pe strada Cojocnei se va muta într-un spațiu închiriat de primărie, pe strada Câmpul Pâinii, unde se efectuează lucrări de amenajare în mod corespunzător a spațiilor.

Legat de posibilitatea grădinițelor de a fi deschise pe perioada vacanțelor, știm că și grădinița este o unitate de învățământ asemenea școlilor, cadrele didactice de aici au dreptul legal la concediu de odihnă, așa încât în fiecare unitate se realizează planificarea acestor concedii, însă avem asigurări că vor fi deschise pe parcursul lunii iulie, în funcție de un grafic pe care consiliul de administrație l-a făcut, unele până în 15, la altele până în 22, altele toată luna, până la epuizarea posibilităților de a rămâne în activitate cadrele didactice și de a se respecta și planificarea concediilor de odihnă. (Marinela Marc)

 

Părinții reclamă lipsa de strategie și lipsa comunicării între grădinițe și părinți sau între conducerea creșei și beneficiari, până la nivel de inspectorat și primărie, care ar putea găsi sau accesa sprijin financiar suplimentar pentru cadrele didactice care doresc să vină la muncă din concediu.

Așadar, pentru a sta acasă cu copiii între 2 și 6 ani, pe perioada vacanței, părinții pot opta pentru concedii fără plată sau tabere de zi și programe private. Din nefericire sunt foarte mulți părinți care nu își permit aceste variante, în special cele private, unde costurile ajung și la 600 de lei pe săptămână.

Revenind la nemulțumirile părinților clujeni, locurile în creșe și grădinițe, în anul școlar viitor este mai mic, ceea ce i-a determinat să apeleze la unitățile private cu servicii foarte scumpe.

 

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Festivalul Curtea armenească la a V-a ediție
De prin Cluj joi, 27 iunie 2024, 13:33

Festivalul Curtea armenească la a V-a ediție

Uniunea Armenilor din România- sucursala Cluj, alături de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Institutul de arenologie din cadrul UBB și în...

Festivalul Curtea armenească la a V-a ediție
Expoziția „Muzeul Păpușilor” a ajuns la a 18-a ediție
De prin Cluj joi, 27 iunie 2024, 13:00

Expoziția „Muzeul Păpușilor” a ajuns la a 18-a ediție

Păpușile și decorurile care au animat două dintre cele mai spectaculoase producții ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca pot fi...

Expoziția „Muzeul Păpușilor” a ajuns la a 18-a ediție
Număr record de persoane la TIFF
De prin Cluj miercuri, 26 iunie 2024, 14:33

Număr record de persoane la TIFF

Clujeni, turiști și invitați au participat la evenimentele festivalului: sute de proiecții de film, cine-concerte, expoziții, proiecții...

Număr record de persoane la TIFF
Se prelungește ajutorul la plata chiriilor
De prin Cluj marți, 25 iunie 2024, 12:27

Se prelungește ajutorul la plata chiriilor

La Cluj-Napoca, prelungirea a fost votată în Consiliul Local și de ea pot profita atât persoanele care se află deja în programul de ajutor,...

Se prelungește ajutorul la plata chiriilor
De prin Cluj sâmbătă, 22 iunie 2024, 10:11

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Clujenii sunt așteptați să vadă meciul România – Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel...

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 21 iunie 2024, 10:26

S-au deschis punctele de hidratare pentru perioada caniculară

Având în vedere temperaturile crescute anunțate Departamentul de Situații de urgență al Primăriei a instalat rulote de distribuție a apei în...

S-au deschis punctele de hidratare pentru perioada caniculară
De prin Cluj joi, 20 iunie 2024, 14:03

Elevii de 10 la bacalaureat au acces gratuit la UNTOLD

Ei îşi vor putea ridica brăţara de acces la eveniment în baza unei dovezi, din zona de ‘Acreditări’, la Sala Sporturilor Horia...

Elevii de 10 la bacalaureat au acces gratuit la UNTOLD
De prin Cluj miercuri, 19 iunie 2024, 14:22

TIFF Talks – impactul social media asupra emoțiilor noastre

„Nu simt nimic” este titlul unuia dintre documentarele de la TIFF, care lansează provocarea – cine controlează acest internet...

TIFF Talks – impactul social media asupra emoțiilor noastre