Financiaria: Recomandare de carte – William Green: Mai bogat, mai înțelept, mai fericit!
Cartea lui Green nu este despre a învăța „cum să câștigăm bani”, ci mai degrabă despre „cum să ne îmbunătățim procesul de gândire și de luare a deciziilor” pentru a deveni mai bogați, mai înțelepți și mai fericiți.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iunie 2024, 11:26
Salut și bine te-am găsit la Financiaria, rubrica de educație financiară care te ajută să fii pe plus cu banii tăi.
Toată lumea visează să fie mai bogat, mai înțelept și mai fericit. Ce ai zice dacă ți-aș spune că există o carte care îți explică toate aceste concepte și te învață cum să le aplici? „Richer, Wiser, Happier” de William Green, este o colecție de experiențe și lecții, rezultate din interacțiunea autorului cu unele dintre cele mai strălucite minți din lumea investițiilor.
Cartea lui Green nu este despre a învăța „cum să câștigăm bani”, ci mai degrabă despre „cum să ne îmbunătățim procesul de gândire și de luare a deciziilor” pentru a deveni mai bogați, mai înțelepți și mai fericiți.
Toți oamenii grozavi din lume învață continuu, atât din experiențele lor cât și din experiențele altora. Sfatul lui Green? Să observăm în fiecare zi lucrurile care funcționează și care dau rezultate și mai ales, să ne întrebăm de ce unele lucruri produc plus valoare și altele nu. Dacă am găsit ceva ce funcționează, de ce nu am încerca să îl replicăm? Până la urmă, nu trebuie să reinventăm roata de fiecare dată.
Îți vizitezi rudele în fiecare zi? După un timp, oricât de plăcută ar fi compania părinților sau a membrilor familiei, vei observa că nu mai ești servit cu ceai, cu prânzul sau cina. Piața de capital funcționează exact la fel!
Gândește-te la piața de capital ca la o gazdă pe care ar fi mai bine să o vizitezi din când în când (de câteva ori pe an sau chiar mai rar). Ideea principală a cărții: „La fel ca și în viața de zi cu zi, nici în investiții nu există premii pentru activitatea frenetică. Mai degrabă, investiția este în mare parte o chestiune de așteptare a acelor momente rare când șansele de a face bani depășesc cu mult șansele de a-i pierde.” Concluzia: „Pune mai puține pariuri, pariuri mai mari și pariuri mai rare”. „Banii nu se fac din cumpărarea și vânzarea frenetică de acțiuni, ci din investiții pe termen lung”.
În perspectiva lui Green, stăpânirea de sine este cel mai mare avantaj pe care un investitor poate să îl aibă în piața de capital. Cum nimeni nu poate controla circumstanțele și rezultatele din investiții, ne putem controla doar acțiunile și reacțiile emoționale. Un lucru este cert: cel mai durabil avantaj de pe piață este avantajul psihologic. Potrivit cărții, „majoritatea oamenilor devin excesiv de neglijenți și optimiști atunci când au profituri mari și excesiv de pesimiști și prea precauți când au pierderi mari. Ce poate face un investitor? Poate evita să fie emotiv.”
Potrivit lui Howard Marks, co-fondator al Oaktree Capital Management, un american cu o avere estimată la peste 2 miliarde de dolari, popularitatea recentă a investițiilor le face mult mai riscante decât în trecut. Cel mai mare pericol la care se expune un investitor începător este acela de a cumpăra acțiunile unei companii la momentul de maximă popularitate a acesteia, în momentul în care piața vorbește excesiv despre succesul companiei și investitorii mari se gândesc deja să vândă. Ce vei învăța însă din investiții? Că cele mai mari câștiguri vin din evitarea pierderilor.
Ce alte lecții mai poți învăța din cartea lui William Green, Mai bogat, mai înțelept, mai fericit? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!
Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.