Ascultă Radio România Cluj Live

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai

Conducerea Universitații Babeș-Bolyai a anunțat locurile disponibile la admiterea din această vară, dar și noile specializări pe care studenții le vor putea alege în anul universitar 2024-2025.

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai

Articol editat de cristina.rusu, 27 iunie 2024, 11:16 / actualizat: 4 iulie 2024, 13:16

Pentru admiterea din această vară, UBB scoate la concurs peste 27.800 de locuri, pentru anul universitar 2024-2025, dintre care aproximativ 5.300 sunt bugetate, la zi, peste 9.900, în regim de taxă și 2.300 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă, pentru studii universitare de nivel licenţă.

 

Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt speciale, alocate candidaţilor de etnie rromă, aproape 170 sunt destinate absolvenţilor de licee din rural, 25 se alocă pentru candidații din sistemul de protecție socială, iar alte 200 de locuri au fost alocate românilor din afara granițelor țării. Și la nivel master, UBB scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, peste 3.580 de locuri la buget şi peste 6.000 de locuri cu taxă.

Candidații vor putea alege din 257 de programe de licență (învățământ la zi, la distanță și cu frecvență redusă) și 219 programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Conducerea UBB a anunțat și programele noi pentru master și licență.

Este vorba despre Ingineria informației în limbile engleză și maghiară, Inteligență artificială, în limba engleză, Servicii și politici de sănătate publică, Studii și cercetări est-asiatice cu frecvență, în limbile română, chineză, coreeană și japoneză, Health Economics și Management bazat pe date, în limba maghiară, a declarat Balint Marko, prorector UBB:

Admiterea în anul universitar 2024-2025 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  patru specializări noi la nivel licență: trei specializări la Facultatea de Matematică și Informatică (Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba engleză; Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba maghiară; Inteligență artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză) și una la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Servicii și politici de sănătate publică – 3 ani, cu frecvență, în limba română)

În același timp, UBB va avea patru programe noi de studiu la nivel de master – la Facultatea de Litere (Studii și cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research – 2 ani, cu frecvență – în limbile română, chineză, coreeană, japoneză), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (Health Economics – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză, respectiv Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvență, în limba maghiară) și Facultatea de Istorie și Filosofie (Securitate globală și politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză).        

Noutățile în privința doctoratului și a mobilităților Erasmus au fost prezentate de rectorul UBB, Daniel David:

Am încercat să consolidăm lucrurile pe care le-am avut și ați văzut că am dezvoltat programe în zonele pe care le-am asumat ca dezvoltare universitare, zonele de inginerie, adică informatică am adus componenta de computer, în zona științelor sănătății este programul nou de Health Economics care iarăși este o premieră în țară.

Analiza economică a politicilor, a tratamentelor, a intervențiilor legate de sănătate este o zonă extrem de importantă.

Treptat, doctoratul științific începe să fie legat de doctorat la buget, adică nu plătești și primești și bursă, se presupune că trebuie să vii în fiecare zi la școală măcar 8 ore.

Și doctorat în care nu plătești, dar nu primești bursă și îl legi cumva de componenta profesională, este un fel de doctorat profesional pentru oamenii care lucrează și desfășoară activitățile practice, uneori chiar de cercetare în diverse companii, diverse firme sau chiar în învățământul dual.

Asta este oarecum o noutate în zona doctoratului în acest an tocmai pentru a elimina multe din problemele care au mai fost în zona doctoratelor.

Eu cred că în final această separare este un loc bun.

UBB în Europa de Est este undeva a 15-a universitate și la nivel european are un campus extins.

Noi avem campusul UBB, dar prin alianța europeană, avem un campus la Göteborg, Suedia, la Dresda în Germania, la Paris, avem în Marea Britanie, avem campus în Barcelona, în Veneția, Slovenia.

Spun că avem campusuri pentru că în această alianță ideea este că studenții unei universități trebuie să circule în toate campusurile celorlalte universități la diverse niveluri.
 

Admiterea de vară la UBB va avea loc în perioada 15-31 iulie 2024.

Pentru examen facultăţile au stabilit diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor.

Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc online, afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

 

 Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?