Servicii stomatologice gratuite pentru copii
Ce facem când se epuizează plafonul medicului?
Articol editat de cristina.rusu, 27 iunie 2024, 12:23
Pentru copiii care locuiesc în Cluj-Napoca, o vizită la dentist nu necesită un efort prea mare. Situația e cu totul alta în mediul rural, unde, în mai mult de un sfert dintre comunele județului, nu există cabinete stomatologice.
Datele figurează în evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj și au fost făcute publice de reprezentantul instituției, Crina Grozav:
Casa de Asigurări de Sănătate Cluj are încheiate contracte cu 168 de furnizori de servicii de medicină dentară, dintre care 112 activează în mediul urban, iar 56 în mediul rural. (Crina Grozav)
Cabinetele stomatologice din comune, care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, au beneficii suplimentare, printre care și un plafon mai mare de decontare.
Crina Grozav arată că în cazul medicilor care lucrează în sate sumele maxime primite pot depăși 10.000 de lei:
Pentru medicii care activează în mediul rural, plafonul se majorează cu 50 la sută față de cei din mediul urban. Astfel, plafonul lunar pentru un medic dentist care are cabinetul într-o comună este de 10.800 de lei, iar pentru mediul urban este de 7.200 de lei. (Crina Grozav)
Rodica Diacicov este medic primar stomatolog și consideră că, deși sumele decontate sunt relativ mici, ele reprezintă totuși un ajutor, mai ales pentru familiile cu copii:
Suma este relativ mică. Dar sistemul medical românesc este destul de împovărat financiar. Și-atunci, din oala asta comună a sănătății, vedem cât putem să ne permitem să luăm pentru stomatologie. Așa trebuie privit. Că, sigur, ce-am vrea este complet altceva. (Rodica Diacicov)
Ca să beneficieze de servicii stomatologice la preț redus sau chiar gratuite, intervențiile făcute de medicul dentist trebuie să figureze în lista de servicii pe care Casa le decontează.
Reprezentantul CAS Cluj, Crina Grozav, arată că, la fel ca și în cazul medicamentelor, această listă cuprinde zeci de intervenții medicale, printre care plombarea cariilor, extracțiile sau sigilarea dinților:
Pachetul de servicii de bază pentru medicina dentară și tarifele serviciilor la care au dreptul asigurații sunt prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru.
Dacă serviciul este inclus în pachetul de bază, iar asiguratul se încadrează în categoria 0 – 18 ani, atunci serviciul se decontează sută la sută din bugetul fondului de sănătate. (Crina Grozav)
Medicul Rodica Diacicov precizează că, în cazul minorilor, majoritatea intervențiilor stomatologice sunt gratuite, mai puțin acele lucrări unde e nevoie de colaborare cu un cabinet de tehnică dentară:
Copiii beneficiază de gratuitate prin Casă. Ceea ce e foarte mare lucru. Lucrările nu pot să i le fac gratuit, pentru că, la rândul meu, și eu plătesc tehnicianul.
Dar opturațiile, extracțiile, deci în afară de ce ține de protetică, unde avem nevoie de colaborare cu laboratorul, totul este gratuit pentru pacienții de sub 18 ani. (Rodica Diacicov)
Pentru serviciile gratuite acordate copiilor, medicul stomatolog trebuie să se încadreze în bugetul pus la dispoziție de Casa de Asigurări de Sănătate – maxim 7.200 de lei în pentru orașe și 10.800 de lei la țară.
Am întrebat-o pe Crina Grozav ce se întâmplă după ce acest plafon de decontare este epuizat:
Părintele cu copilul se adresează medicului stomatolog în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care poate acorda servicii gratuite în limita plafonului lunar alocat.
Dacă plafonul pentru luna respectivă este epuizat, copilul este înscris pe o listă de așteptare. (Crina Grozav)
Persoanele cu venituri reduse din Cluj-Napoca mai au o posibilitate de tratare a dinților în mod gratuit.
Primăria și Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” au un parteneriat prin care UMF asigură resursa umană formată din cadre didactice, medici rezidenți și studenți în ani terminali.
La rândul ei, municipalitatea decontează materialele folosite în tratamentele stomatologice, inclusiv protezele dentare acolo unde este cazul.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.