Artiști plastici din Republica Moldova expun la Sighet
Artiști plastici din Republica Moldova expun la Sighet
Articol editat de Popovici Ioana, 28 iunie 2024, 14:27
La Sighet, la Centrul Cultural Pastoral Sf Iosif Mărturisitorul a avut loc vernisajul expoziției Arta Populară -Creatori Care Continuă Tradiția, în cadrul căreia expun două artiste plastice din Republica Moldova, Solomon Ecaterina și Dragomir Cristina.
Cristina Dragomir:
Sunt din Republica Moldova, locuiesc în orașul Ungheni și sunt directoare a Şcolii de Arte Plastice din Ungheni. Deci astăzi am decis, în contextul sărbătorii portului popular, ziua iei, care recent a fost și este încă să venim cu o expoziție, cu această tematică, adică cum putem noi să promovăm tradițiile noastre, ceea ce sunt valorile care le avem în suflet. Le-am expus prin aceste lucrări, farfurioare de ceramică, care sunt realizate la Ceramica Ungheni și noi le-am dat o nouă viață prin artă, prin creație, prin ornament, prin tradiție și mă bucur că această expoziție în premieră am realizat-o tocmai aici, în Maramureș, în România.
Probabil noi, ca frații, suntem uniți în suflet și de asta probabil am simțit să facem acest lucru aici și mă bucur că am putut să expun în jur de 30 de lucrări prin care cumva redăm neamul, țara, valorile și sunt plăcut surprinsă de această primire călduroasă. Arta este cea mai frumoasă profesie din lume. Astăzi suntem două colege, lucrăm împreună la Școala de Arte. Doamna Ecaterina Solomon din municipiul Ungheni, la fel este profesoară la Școala de Arte și desigur când suntem în două am avut mai mult curaj. Nu știu dacă singurică totuși făceam acest lucru și dar cea care ne-a motivat cel mai mult să facem această expoziție este doamna Diana Ciubotaru Viziru de la Ungheni, care, a expus aici în Maramureș.
La eveniment a participat şi pr. Adrian Lupu, paroh al bisericii Buna Vestire din municipiul Ungheni:
Este o onoare pentru noi să fim prezenți aici pentru a o susține și moral şi spiritual pe Cristina Dragomir, care este și directoare a Școlii de Arte din municipiul Ungheni. Și vreau să spun că ceea ce reprezintă această artă, atât prin ceramică, prin lemnul care este pictat, nu pot să spun decât că este o fereastră către trecut, pentru că asta ne valorifică pe noi ca neam și ca cultură și ne unește ca un popor. Asta e ceea ce vedem noi prin ceea ce se reprezintă, prin picturile care sunt expuse la această expoziție.
Liviu Șiman
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!