Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune
Evenimentul devenit deja o tradiție are drept scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor de pe Valea Cosăului și nu numai, precum și păstrarea acestora și perpetuarea lor de către generațiile viitoare.
Articol editat de Popovici Ioana, 28 iunie 2024, 11:56 / actualizat: 28 iunie 2024, 14:02
Ediția a IX-a a evenimentului Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune va avea loc în perioada 28 – 29 iunie.
În acest an activitățile programate vor avea loc în comuna Vadu Izei, într-un loc aparte, La vâltoarea lui Gorgan.
Evenimentele se vor desfășura pe parcursul a două zile, vineri 28 iunie cu atelierele specifice, iar sâmbătă 29 iunie, în zi de sărbătoare vor avea loc manifestări artistice.
Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune este organizată de Asociația și Școala Rădăcinilor Străbune, coordonate de prof. Măriuca Verdeș:
Pregătim un atelier pentru copii, o să fie mai de fapt mai multe ateliere în cadrul Școlii rădăcinilor străbune, nu numai pentru copii, dar în primul rând pentru ei.
Pentru că vrem să-i învățăm din tainele prelucrări lemnului, cioplitului și altele, datorită faptului că avem și o vâltoare acolo, vrem să le explicăm copiilor și celor prezenți importanța vâltorii din satul tradițional.
Noi trebuie să perpetuăm meșteșugul bătrânesc ca să nu ne dispară toate uneltele și toate cele trebuincioase pentru a ne bucura de ce înseamnă viața originală.
Și sâmbătă o să fie un mic spectacol cum ne place nouă să-l numim astăzi.
Va fi o sărbătoare și în cadrul acestei sărbători o să avem alături de noi prieteni de-ai noștri care ne ajută, care se implică, care participă și vrem să fie o sărbătoare cum era de mult.
Atunci însemna în primul rând întrunirea în comunitate, joc, voie bună.
Asta am încercat de la începutul acestui eveniment, de la începuturile poveștii acestei sărbători, să încercăm să readucem satul la trăirea de odinioară, în care toți horeau, toți jucau, toți se veseleau.
Să nu fie o sărbătoare fără trăire, să fie o sărbătoare în care toți pleacă acasă încărcați cu o bucurie, o bucurie că au putut să încânte, că au putut să joace, că au putut să trăiască niște emoții aparte.
Dacă am început în Călinești, anul acesta va fi in Vadu Izei, pentru că în cadrul Școlii Rădăcinilor Străbune îl avem pe Mihai Bledea, meșter care ține în fiecare sâmbătă ateliere, de cioplit pentru copii.
Și el a fost cel care a venit cu această sugestie. Să facem sărbătoarea acolo unde sunt și atelierele. De altfel, este și un un decor aparte, este și o zonă aparte și chiar ne-am bucura ca să poată copiii să vadă un colț din satul tradițional real.
Anul trecut am fost la Muzeul Satului, acolo am vorbit despre nou și vechi, am încercat să scoatem în evidență diferența între portul tradițional bătrânesc și cel de strat nou, să nu le confundăm, să știm să le alegem după calitate, după gust, după după rânduială.
Iar anul acesta vom vorbi și despre satul tradițional care a mai rămas din satele noastre.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!