Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai bune surse de proteine ​​

Proteinele sunt unele dintre elementele de bază ale organismului nostru. Fără ele, viața celulelor este de neconceput.

Cele mai bune surse de proteine ​​
Foto: ArtsyBeeKids/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2024, 12:00

Proteinele efectuează transformări metabolice și energetice, fac parte din mușchi și oase, participă la sinteza și refacerea țesuturilor deteriorate.

 

Proteinele accelerează reacțiile biochimice din organism și sunt responsabile de nivelul nostru hormonal și de imunitate.

Dacă în alimente nu sunt suficienți carbohidrați și grăsimi (în timpul postului sau al unei diete stricte), proteinele servesc drept nutrienți de rezervă și surse de energie.

Majoritatea nutriționiștilor moderni sunt de acord că norma medie este de 50-60 g de proteine ​​pe zi.

Oamenii de știință americani au dezvoltat o formulă prin care poate fi calculată norma individuală: 0,8 g de proteine ​​la 1 kg de greutate corporală.

Nevoia de proteine ​​a organismului depinde de o serie de motive: odată cu vârsta scade, în situații stresante și dacă omul are un stil de viață activ, indiferent de vârstă, crește.

Principalele surse de proteine ​​complete, inclusiv întreaga gamă de aminoacizi esențiali, sunt carnea, peștele, fructele de mare, ouăle și laptele.

Alimentele vegetale conțin în mare parte proteine ​​incomplete; lor le lipsesc anumiți aminoacizi, cel mai frecvent lizina, metionina și triptofanul. Asta înseamnă că și ele vă vor lipsi.

Pentru a obține setul necesar de proteine, se recomandă combinarea produselor de origine animală și vegetală într-o singură masă.

De exemplu, terci de lapte (cereale și lapte); peşte cu piure (cartofi, lapte, peşte); friptură cu risotto (carne, legume şi orez) etc.

Leguminoasele, icrele de pește, nucile, brânza și alte produse lactate sunt, de asemenea, produse proteice valoroase.

Dar atenţie!

 

Deși carnea este bogată în proteine, poate fi, de asemenea, bogată în grăsimi saturate nesănătoase. Astfel, o porție de friptură conține 75% din aportul zilnic de grăsimi saturate.

Tonul (100 g) – 33 g!

Proteinele din pește sunt 93-98% digerabile, în timp ce proteinele din carne sunt 87-89%.

Spre deosebire de carne, proteinele din pește conțin cantități mari dintr-un aminoacid esențial important precum metionina.

Conținutul de proteine ​​depinde în principal de tipul de pește. În medie, este de 16%, aceasta este cantitatea de proteine ​​din cod, merluciu, crap. Tonul conține 24%.

Puiul (100 g) – 32 g!

Carnea de pui, puiul de carne și curcanul conțin proteine ​​complete, care sunt mult mai bine digerabile decât carnea de vită.

Cantitatea de grăsime din carnea de pui este destul de mare (în medie 16-18%), dar este ușor absorbită de organism, deoarece include o anumită cantitate de acizi grași nesaturați.

Soia (100 g) – 21 g!

Soia se deosebește de rudele ei leguminoase prin conținutul mai scăzut de carbohidrați, dar în același timp este mult mai bogată în proteine ​​și uleiuri, ceea ce din punct de vedere al alimentației dietetice face din soia o sursă accesibilă de nutrienți.

Conținutul de proteine ​​și calciu din aceasta este mult mai mare decât în ​​carne sau în produsele lactate naturale.

Carnea slabă de vită (100 g) – 31 g! Carnea este un produs alimentar de mare valoare, o sursa bogată de proteine ​​animale complete, care conţine toţi aminoacizii esenţiali în cantităţi semnificative şi în cele mai bune proporţii.

Cele mai bogate în proteine ​​(aproximativ 20%) sunt carnea de viţel, vită, miel, porc şi iepure.

Lintea (100 g) – 17 g! Nu conține aproape deloc grăsime, dar este o sursă excelentă de fier și proteine ​​vegetale, care sunt ușor absorbite de organism.

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (125 ml) – 15 g! Proteinele care compun laptele furnizează întreaga gamă de aminoacizi esențiali care nu sunt sintetizați în organism, dar trebuie adăugate la alimente.

Proteinele din lapte sunt bogate în metionină, care este importantă pentru normalizarea metabolismului colesterolului.

Laptele degresat și produsele lactate sunt produse ce folosesc tehnologii speciale.

În mod surprinzător, odată cu scăderea grăsimii din lapte, conținutul caloric al acestuia scade brusc, iar cantitatea de proteine, care sunt valoarea principală în produsele lactate, chiar crește.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Beneficiile teobrominei, o substanță care se găsește în cacao
Diverse luni, 1 iulie 2024, 12:00

Beneficiile teobrominei, o substanță care se găsește în cacao

Teobromina, care se găseşte în cantităţi mari în boabele de cacao, are multe beneficii potenţiale pentru sănătate.   Ajută la...

Beneficiile teobrominei, o substanță care se găsește în cacao
Strugurii roşii, buni pentru sănătate
Diverse duminică, 30 iunie 2024, 12:00

Strugurii roşii, buni pentru sănătate

Strugurii roşii protejează împotriva pierderii vederii.   Experţii dovedesc această teorie prin cercetări, amintind la ce mai sunt utili...

Strugurii roşii, buni pentru sănătate
Rezultatele la EURO2024, prezise de o țestoasă și un urangutan
Diverse duminică, 30 iunie 2024, 07:58

Rezultatele la EURO2024, prezise de o țestoasă și un urangutan

O broască ţestoasă a indicat Slovacia drept câştigătoare în înfruntarea cu Anglia, în optimile Campionatului European.   Duminică, 30...

Rezultatele la EURO2024, prezise de o țestoasă și un urangutan
Secretul instrumentelor lui Stradivarius
Diverse sâmbătă, 29 iunie 2024, 10:52

Secretul instrumentelor lui Stradivarius

În Pinacoteca Querini Stampalia din Veneția, se află un tablou care are o importanță documentară: este vorba de Patinatorii de pe Grand Canal,...

Secretul instrumentelor lui Stradivarius
Diverse vineri, 28 iunie 2024, 12:00

Laptele de măgăriță mai sănătos decât cel de vacă

Studiile au arătat că laptele de măgăriță are proprietăți antioxidante și o gamă largă de substanțe nutritive, incluzând vitaminele A,...

Laptele de măgăriță mai sănătos decât cel de vacă
Diverse vineri, 28 iunie 2024, 06:01

Muzică generată cu sunetele emise de plante

Omul de știință mexican Laura Xóchitl Cruz a dezvoltat un dispozitiv pentru a produce muzică generată cu sunete emise de plante, cu care oferă...

Muzică generată cu sunetele emise de plante
Diverse joi, 27 iunie 2024, 12:00

Citricele mai puțin coapte conţin o doză mai mare de vitamina C

Vitamina C din portocalele şi lămâile uşor necoapte atinge concentraţia maximă, iar pe măsură ce creşte conţinutul de zahăr din fructe,...

Citricele mai puțin coapte conţin o doză mai mare de vitamina C
Diverse miercuri, 26 iunie 2024, 15:55

Steagul României, arborat pe Vârful Ineu

Steagul României a fost arborat, miercuri, 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, pe cel mai înalt vârf de munte din judeţul...

Steagul României, arborat pe Vârful Ineu