Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai bune surse de proteine ​​

Proteinele sunt unele dintre elementele de bază ale organismului nostru. Fără ele, viața celulelor este de neconceput.

Cele mai bune surse de proteine ​​
Foto: ArtsyBeeKids/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2024, 12:00

Proteinele efectuează transformări metabolice și energetice, fac parte din mușchi și oase, participă la sinteza și refacerea țesuturilor deteriorate.

 

Proteinele accelerează reacțiile biochimice din organism și sunt responsabile de nivelul nostru hormonal și de imunitate.

Dacă în alimente nu sunt suficienți carbohidrați și grăsimi (în timpul postului sau al unei diete stricte), proteinele servesc drept nutrienți de rezervă și surse de energie.

Majoritatea nutriționiștilor moderni sunt de acord că norma medie este de 50-60 g de proteine ​​pe zi.

Oamenii de știință americani au dezvoltat o formulă prin care poate fi calculată norma individuală: 0,8 g de proteine ​​la 1 kg de greutate corporală.

Nevoia de proteine ​​a organismului depinde de o serie de motive: odată cu vârsta scade, în situații stresante și dacă omul are un stil de viață activ, indiferent de vârstă, crește.

Principalele surse de proteine ​​complete, inclusiv întreaga gamă de aminoacizi esențiali, sunt carnea, peștele, fructele de mare, ouăle și laptele.

Alimentele vegetale conțin în mare parte proteine ​​incomplete; lor le lipsesc anumiți aminoacizi, cel mai frecvent lizina, metionina și triptofanul. Asta înseamnă că și ele vă vor lipsi.

Pentru a obține setul necesar de proteine, se recomandă combinarea produselor de origine animală și vegetală într-o singură masă.

De exemplu, terci de lapte (cereale și lapte); peşte cu piure (cartofi, lapte, peşte); friptură cu risotto (carne, legume şi orez) etc.

Leguminoasele, icrele de pește, nucile, brânza și alte produse lactate sunt, de asemenea, produse proteice valoroase.

Dar atenţie!

 

Deși carnea este bogată în proteine, poate fi, de asemenea, bogată în grăsimi saturate nesănătoase. Astfel, o porție de friptură conține 75% din aportul zilnic de grăsimi saturate.

Tonul (100 g) – 33 g!

Proteinele din pește sunt 93-98% digerabile, în timp ce proteinele din carne sunt 87-89%.

Spre deosebire de carne, proteinele din pește conțin cantități mari dintr-un aminoacid esențial important precum metionina.

Conținutul de proteine ​​depinde în principal de tipul de pește. În medie, este de 16%, aceasta este cantitatea de proteine ​​din cod, merluciu, crap. Tonul conține 24%.

Puiul (100 g) – 32 g!

Carnea de pui, puiul de carne și curcanul conțin proteine ​​complete, care sunt mult mai bine digerabile decât carnea de vită.

Cantitatea de grăsime din carnea de pui este destul de mare (în medie 16-18%), dar este ușor absorbită de organism, deoarece include o anumită cantitate de acizi grași nesaturați.

Soia (100 g) – 21 g!

Soia se deosebește de rudele ei leguminoase prin conținutul mai scăzut de carbohidrați, dar în același timp este mult mai bogată în proteine ​​și uleiuri, ceea ce din punct de vedere al alimentației dietetice face din soia o sursă accesibilă de nutrienți.

Conținutul de proteine ​​și calciu din aceasta este mult mai mare decât în ​​carne sau în produsele lactate naturale.

Carnea slabă de vită (100 g) – 31 g! Carnea este un produs alimentar de mare valoare, o sursa bogată de proteine ​​animale complete, care conţine toţi aminoacizii esenţiali în cantităţi semnificative şi în cele mai bune proporţii.

Cele mai bogate în proteine ​​(aproximativ 20%) sunt carnea de viţel, vită, miel, porc şi iepure.

Lintea (100 g) – 17 g! Nu conține aproape deloc grăsime, dar este o sursă excelentă de fier și proteine ​​vegetale, care sunt ușor absorbite de organism.

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (125 ml) – 15 g! Proteinele care compun laptele furnizează întreaga gamă de aminoacizi esențiali care nu sunt sintetizați în organism, dar trebuie adăugate la alimente.

Proteinele din lapte sunt bogate în metionină, care este importantă pentru normalizarea metabolismului colesterolului.

Laptele degresat și produsele lactate sunt produse ce folosesc tehnologii speciale.

În mod surprinzător, odată cu scăderea grăsimii din lapte, conținutul caloric al acestuia scade brusc, iar cantitatea de proteine, care sunt valoarea principală în produsele lactate, chiar crește.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!