Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai bune surse de proteine ​​

Proteinele sunt unele dintre elementele de bază ale organismului nostru. Fără ele, viața celulelor este de neconceput.

Cele mai bune surse de proteine ​​
Foto: ArtsyBeeKids/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2024, 12:00

Proteinele efectuează transformări metabolice și energetice, fac parte din mușchi și oase, participă la sinteza și refacerea țesuturilor deteriorate.

 

Proteinele accelerează reacțiile biochimice din organism și sunt responsabile de nivelul nostru hormonal și de imunitate.

Dacă în alimente nu sunt suficienți carbohidrați și grăsimi (în timpul postului sau al unei diete stricte), proteinele servesc drept nutrienți de rezervă și surse de energie.

Majoritatea nutriționiștilor moderni sunt de acord că norma medie este de 50-60 g de proteine ​​pe zi.

Oamenii de știință americani au dezvoltat o formulă prin care poate fi calculată norma individuală: 0,8 g de proteine ​​la 1 kg de greutate corporală.

Nevoia de proteine ​​a organismului depinde de o serie de motive: odată cu vârsta scade, în situații stresante și dacă omul are un stil de viață activ, indiferent de vârstă, crește.

Principalele surse de proteine ​​complete, inclusiv întreaga gamă de aminoacizi esențiali, sunt carnea, peștele, fructele de mare, ouăle și laptele.

Alimentele vegetale conțin în mare parte proteine ​​incomplete; lor le lipsesc anumiți aminoacizi, cel mai frecvent lizina, metionina și triptofanul. Asta înseamnă că și ele vă vor lipsi.

Pentru a obține setul necesar de proteine, se recomandă combinarea produselor de origine animală și vegetală într-o singură masă.

De exemplu, terci de lapte (cereale și lapte); peşte cu piure (cartofi, lapte, peşte); friptură cu risotto (carne, legume şi orez) etc.

Leguminoasele, icrele de pește, nucile, brânza și alte produse lactate sunt, de asemenea, produse proteice valoroase.

Dar atenţie!

 

Deși carnea este bogată în proteine, poate fi, de asemenea, bogată în grăsimi saturate nesănătoase. Astfel, o porție de friptură conține 75% din aportul zilnic de grăsimi saturate.

Tonul (100 g) – 33 g!

Proteinele din pește sunt 93-98% digerabile, în timp ce proteinele din carne sunt 87-89%.

Spre deosebire de carne, proteinele din pește conțin cantități mari dintr-un aminoacid esențial important precum metionina.

Conținutul de proteine ​​depinde în principal de tipul de pește. În medie, este de 16%, aceasta este cantitatea de proteine ​​din cod, merluciu, crap. Tonul conține 24%.

Puiul (100 g) – 32 g!

Carnea de pui, puiul de carne și curcanul conțin proteine ​​complete, care sunt mult mai bine digerabile decât carnea de vită.

Cantitatea de grăsime din carnea de pui este destul de mare (în medie 16-18%), dar este ușor absorbită de organism, deoarece include o anumită cantitate de acizi grași nesaturați.

Soia (100 g) – 21 g!

Soia se deosebește de rudele ei leguminoase prin conținutul mai scăzut de carbohidrați, dar în același timp este mult mai bogată în proteine ​​și uleiuri, ceea ce din punct de vedere al alimentației dietetice face din soia o sursă accesibilă de nutrienți.

Conținutul de proteine ​​și calciu din aceasta este mult mai mare decât în ​​carne sau în produsele lactate naturale.

Carnea slabă de vită (100 g) – 31 g! Carnea este un produs alimentar de mare valoare, o sursa bogată de proteine ​​animale complete, care conţine toţi aminoacizii esenţiali în cantităţi semnificative şi în cele mai bune proporţii.

Cele mai bogate în proteine ​​(aproximativ 20%) sunt carnea de viţel, vită, miel, porc şi iepure.

Lintea (100 g) – 17 g! Nu conține aproape deloc grăsime, dar este o sursă excelentă de fier și proteine ​​vegetale, care sunt ușor absorbite de organism.

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (125 ml) – 15 g! Proteinele care compun laptele furnizează întreaga gamă de aminoacizi esențiali care nu sunt sintetizați în organism, dar trebuie adăugate la alimente.

Proteinele din lapte sunt bogate în metionină, care este importantă pentru normalizarea metabolismului colesterolului.

Laptele degresat și produsele lactate sunt produse ce folosesc tehnologii speciale.

În mod surprinzător, odată cu scăderea grăsimii din lapte, conținutul caloric al acestuia scade brusc, iar cantitatea de proteine, care sunt valoarea principală în produsele lactate, chiar crește.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie
Diverse joi, 27 martie 2025, 00:00

Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie

Sunteţi stresat? Vă simțiţi abătut? Aveţi nevoie de puțină relaxare? Dacă vă aflați în orașul elvețian Neuchâtel, este posibil să...

Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie
Alimente care previn albirea părului
Diverse miercuri, 26 martie 2025, 12:00

Alimente care previn albirea părului

Albirea părului face parte din viaţa oamenilor și a fost mult timp considerat un stil la modă. Cu toate acestea, mulți oameni doresc să-și...

Alimente care previn albirea părului
Patru minciuni care ne distrug relația
Diverse miercuri, 26 martie 2025, 00:00

Patru minciuni care ne distrug relația

Relațiile de cuplu pot fi o sursă profundă de bucurie și împlinire, dar și un teren minat de capcane emoționale și așteptări nerealiste....

Patru minciuni care ne distrug relația
Cimpanzeul Yoko pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor!
Diverse marți, 25 martie 2025, 12:10

Cimpanzeul Yoko pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor!

Pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor… dar este singur de doi ani: Yoko, ultimul cimpanzeu captiv din Columbia, a...

Cimpanzeul Yoko pictează, mănâncă folosind tacâmuri, se uită la televizor!
Diverse marți, 25 martie 2025, 12:00

Uleiurile naturale pot înlocui cu succes crema de faţă

Uleiurile naturale pot înlocui crema de faţă, mai ales pentru pielea uscată sau matură, oferind hidratare intensă şi nutriţie. Alegerea unui...

Uleiurile naturale pot înlocui cu succes crema de faţă
Diverse marți, 25 martie 2025, 11:03

Novak Djokovic a doborât un record stabilit de spaniolul Rafael Nadal

Jucătorul de tenis Novak Djokovic a obţinut cea de-a 411-a victorie în turneele ATP Masters 1000.   Cu această ocazie, Djokovic a doborât...

Novak Djokovic a doborât un record stabilit de spaniolul Rafael Nadal
Diverse marți, 25 martie 2025, 00:00

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață

Se pare că bebelușii pot reține informații și experiențe mai bine decât se presupunea până acum. Mai mult decât niște „pagini albe”,...

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață
Diverse luni, 24 martie 2025, 12:00

Studiu: Copiii care mănâncă preparate din pește sunt mai prietenoși

Conform unui nou studiu, copiii care consumă peşte în mod regulat pot fi mai sociabili şi prietenoşi decât ceilalţi copii de vârsta lor....

Studiu: Copiii care mănâncă preparate din pește sunt mai prietenoși