Ascultă Radio România Cluj Live

Lucrări de restaurare la Biserica de lemn din Margine

O comunitate unită pentru salvarea patrimoniului. Meșteri din Maramureș, arhitecți, constructori și studenți lucrează pentru înlocuirea acoperișului Bisericii din localitatea Margine.

Lucrări de restaurare la Biserica de lemn din Margine

Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2024, 15:33

În 17 iunie, au început lucrările de punere în siguranță a Bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Margine, comuna Abram.

 

Aceste lucrări sunt parte a unui proiect amplu desfășurat de „Ambulanța pentru monumente”, o inițiativă a Asociației Monumentum, susținută de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Acest proiect are ca scop salvarea și protejarea monumentelor istorice valoroase din România.

 

Progres în prima săptămână de muncă

 

În primele zile de activitate, echipa a realizat o serie de acțiuni esențiale pentru securizarea bisericii: montarea schelei necesare, demontarea a aproximativ 15 rânduri de șiță deteriorată, înlocuirea laților deteriorați, montarea a 14 rânduri de șindrilă horjită, realizată manual.

Echipa de meșteri, formată din Balin Florin Mihai, Maria Balin și Dumitru Bud, a lucrat alături de ajutoarele Pătru și Nicu, beneficiind de entuziasmul și dedicarea voluntarilor.

Printre aceștia se numără Robert Gliga, Pop Rareș, Vlad-Andrei Lăzărescu, Lăcrimioara Pop, Viorela Ciurte, Bernadet Major, Ferenczi Evelin, Andreea Chichinejdi, Anton Andreas Czigler, Daniela Birta, Andrada Sabou, Robert Egri, Romina Suciu, Săteanu Alexia, Bernadett Otvos, Tudor Duma, Ionuț Duma, Claudiu Tegzes, Peter Zsak, Mara Hebe, Valentin Petricău, Rareș Muntean, Constantin Stan și Sergiu Siclovan.

În prima duminică de la începutul lucrărilor, echipa a vizitat situl arheologic Porolissum sub îndrumarea voluntarului Vlad-Andrei Lăzărescu, o experiență pe care doresc să o repete.

Coordonarea lucrărilor a fost asigurată de arhitecții Adrian Pescaru și Greta Ivett Zsak, ajutați de Luna și Mihai.

Partenerii locali, precum: Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Direcția Județeană pentru Cultură, Instituția Prefectului și Parohia Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril” Margine, au oferit suport esențial. Costurile de refacere a acoperișului se ridică la 40.000 de euro, parte din sumă fiind finanțată de Consiliul Județean Bihor, altă parte fiind asigurată cu sprijinul sponsorilor și al donatorilor.

 

Probleme severe

 

Biserica din Margine se confruntă cu probleme structurale severe.

La ultima intervenție, șarpanta a fost schimbată cu lemn de brad, în locul lemnului de esență tare.

De asemenea, învelitoarea din șiță a fost înlocuită cu șindrilă. Echipa de restauratori lucrează acum la refacerea acoperișului cu 27.000 de bucăți de șindrilă, ceea ce va preveni infiltrațiile și va proteja biserica de degradare ulterioară.

Arhitecta Greta Ivett Zsak subliniază importanța unui proiect ulterior de restaurare a picturilor interioare, grav afectate de infiltrații:

După ce acoperișul va fi refăcut, biserica nu va mai avea infiltrații, evitând astfel distrugerea ei. Pictura din interior a suferit foarte mult, sărurile de la infiltrații au deteriorat-o. Este important ca și comunitatea locală să înceapă demersurile pentru un proiect ulterior de restaurare, care să includă restaurarea picturilor.

În această vară, Ambulanța pentru Monumente Bihor plănuiește și restaurarea acoperișului bisericii de lemn din Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș.

 

Recunoștință și aprecieri

 

Lucrările de restaurare la Biserica din Margine au fost posibile datorită sprijinului comunității locale, care a asigurat hrana și preparatele culinare tradiționale pentru echipa de voluntari.

Felicitări studenților FCCA și coordonatorilor acestora, arh. Greta Zsak, arh. Adi Pescaru și tuturor celor implicați! a scris Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, subliniind efortul colectiv depus pentru salvarea acestui monument istoric.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cod galben de instabilitate atmosferică
Transilvania joi, 27 iunie 2024, 16:39

Cod galben de instabilitate atmosferică

Până vineri, 28 iunie, la ora 3,00 în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale,...

Cod galben de instabilitate atmosferică
Grav accident de circulație!
Transilvania joi, 27 iunie 2024, 16:01

Grav accident de circulație!

Pompierii militari bihoreni au intervenit pentru salvarea victimelor unui grav accident rutier, produs între o autobasculantă încărcată cu nisip...

Grav accident de circulație!
Furtuna a făcut ravagii în Bihor
Transilvania joi, 27 iunie 2024, 11:45

Furtuna a făcut ravagii în Bihor

Furtuna de miercuri după amiază, 26 iunie, a făcut pagube în județul Bihor.   Pompierii militari bihoreni au fost chemați să desfășoare...

Furtuna a făcut ravagii în Bihor
Incendiu la un autobuz aflat în mers
Transilvania joi, 27 iunie 2024, 11:21

Incendiu la un autobuz aflat în mers

În această dimineață, joi, 27 iunie, un autobuz aflat în mers pe strada Seleușului din Oradea a luat foc, provocând panică printre cei...

Incendiu la un autobuz aflat în mers
Transilvania joi, 27 iunie 2024, 10:30

Un microbuz cu elevi, implicat într-un accident rutier

Un microbuz cu elevi a fost implicat, miercuri seara, 26 iunie, într-un accident rutier produs pe DN 1, în județul Sibiu, la intersecţia cu...

Un microbuz cu elevi, implicat într-un accident rutier
Transilvania joi, 27 iunie 2024, 10:19

Români blocați pe aeroportul Beauvais

Mai mulți români erau blocați, azi-noapte, pe aeroportul Beauvais din Paris, după ce zborurile lor spre București și Cluj-Napoca au fost...

Români blocați pe aeroportul Beauvais
Transilvania miercuri, 26 iunie 2024, 09:55

Tururi ghidate gratuite în Oradea

Începând cu data de 28 iunie, Visit Oradea reia campania de tururi ghidate și oferă, în fiecare weekend, tururi ghidate gratuite tuturor...

Tururi ghidate gratuite în Oradea
Transilvania marți, 25 iunie 2024, 17:34

Peste 10.000 de litri de apă, retrași de la comercializare

Peste 10.000 de litri de apă naturală şi băuturi răcoritoare au fost oprite definitiv de la comercializare, în Satu Mare, de Comisariatul...

Peste 10.000 de litri de apă, retrași de la comercializare