Lucrări de restaurare la Biserica de lemn din Margine
O comunitate unită pentru salvarea patrimoniului. Meșteri din Maramureș, arhitecți, constructori și studenți lucrează pentru înlocuirea acoperișului Bisericii din localitatea Margine.
Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2024, 15:33
În 17 iunie, au început lucrările de punere în siguranță a Bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Margine, comuna Abram.
Aceste lucrări sunt parte a unui proiect amplu desfășurat de „Ambulanța pentru monumente”, o inițiativă a Asociației Monumentum, susținută de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Acest proiect are ca scop salvarea și protejarea monumentelor istorice valoroase din România.
Progres în prima săptămână de muncă
În primele zile de activitate, echipa a realizat o serie de acțiuni esențiale pentru securizarea bisericii: montarea schelei necesare, demontarea a aproximativ 15 rânduri de șiță deteriorată, înlocuirea laților deteriorați, montarea a 14 rânduri de șindrilă horjită, realizată manual.
Echipa de meșteri, formată din Balin Florin Mihai, Maria Balin și Dumitru Bud, a lucrat alături de ajutoarele Pătru și Nicu, beneficiind de entuziasmul și dedicarea voluntarilor.
Printre aceștia se numără Robert Gliga, Pop Rareș, Vlad-Andrei Lăzărescu, Lăcrimioara Pop, Viorela Ciurte, Bernadet Major, Ferenczi Evelin, Andreea Chichinejdi, Anton Andreas Czigler, Daniela Birta, Andrada Sabou, Robert Egri, Romina Suciu, Săteanu Alexia, Bernadett Otvos, Tudor Duma, Ionuț Duma, Claudiu Tegzes, Peter Zsak, Mara Hebe, Valentin Petricău, Rareș Muntean, Constantin Stan și Sergiu Siclovan.
În prima duminică de la începutul lucrărilor, echipa a vizitat situl arheologic Porolissum sub îndrumarea voluntarului Vlad-Andrei Lăzărescu, o experiență pe care doresc să o repete.
Coordonarea lucrărilor a fost asigurată de arhitecții Adrian Pescaru și Greta Ivett Zsak, ajutați de Luna și Mihai.
Partenerii locali, precum: Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Direcția Județeană pentru Cultură, Instituția Prefectului și Parohia Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril” Margine, au oferit suport esențial. Costurile de refacere a acoperișului se ridică la 40.000 de euro, parte din sumă fiind finanțată de Consiliul Județean Bihor, altă parte fiind asigurată cu sprijinul sponsorilor și al donatorilor.
Probleme severe
Biserica din Margine se confruntă cu probleme structurale severe.
La ultima intervenție, șarpanta a fost schimbată cu lemn de brad, în locul lemnului de esență tare.
De asemenea, învelitoarea din șiță a fost înlocuită cu șindrilă. Echipa de restauratori lucrează acum la refacerea acoperișului cu 27.000 de bucăți de șindrilă, ceea ce va preveni infiltrațiile și va proteja biserica de degradare ulterioară.
Arhitecta Greta Ivett Zsak subliniază importanța unui proiect ulterior de restaurare a picturilor interioare, grav afectate de infiltrații:
După ce acoperișul va fi refăcut, biserica nu va mai avea infiltrații, evitând astfel distrugerea ei. Pictura din interior a suferit foarte mult, sărurile de la infiltrații au deteriorat-o. Este important ca și comunitatea locală să înceapă demersurile pentru un proiect ulterior de restaurare, care să includă restaurarea picturilor.
În această vară, Ambulanța pentru Monumente Bihor plănuiește și restaurarea acoperișului bisericii de lemn din Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș.
Recunoștință și aprecieri
Lucrările de restaurare la Biserica din Margine au fost posibile datorită sprijinului comunității locale, care a asigurat hrana și preparatele culinare tradiționale pentru echipa de voluntari.
Felicitări studenților FCCA și coordonatorilor acestora, arh. Greta Zsak, arh. Adi Pescaru și tuturor celor implicați! a scris Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, subliniind efortul colectiv depus pentru salvarea acestui monument istoric.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.