Personalitatea zilei: Nicolae Bălcescu
205 ani de la nașterea omului politic Nicoale Bălcescu, revoluționar, istoric și prozator.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iunie 2024, 11:00
Unul din cei mai cunoscuţi revoluţionari români din 1848 nu avea nici 30 de ani când a trebuit să părăsească definitiv ţara, pentru a muri în exil. Imaginea sa a fost puternic mitizată de propaganda anilor ’50-’60, ceea ce face ca trăsăturile sale reale – dar şi contribuţia în cadrul revoluţiei – să fie greu de evaluat cu obiectivitate. Vorbim astăzi despre Nicolae Bălcescu, născut în 29 iunie 1819.
În 1840, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica a dispus închiderea la Mănăstirea Mărgineni a lui Nicolae Bălcescu. Tânărul turbulent, nu cu mult timp în urmă intrat în armată şi atras de ideea unor organizaţii secrete, a rămas aici timp de 2 ani, o detenţie pe parcursul căreia se crede că s-a îmbolnăvit de tuberculoză. A părăsit închisoarea când pe tronul Ţării Româneşti a urcat Gheorghe Bibescu, Bălcescu folosindu-şi noua libertate pentru a călători în Franţa, în Italia şi în toate teritoriile locuite de români, dar şi înfiinţând o nouă organizaţie sub numele de Frăţia.
Era la Paris când revoluţia din 1848 a izbucnit în Franţa. Inspirat de cele văzute s-a întors la Bucureşti, dorindu-şi ca revoluţia să aducă în Ţara Românească votul universal şi împroprietărirea ţăranilor. Nicolae Bălcescu a fost, în mod hotărât, un susţinător al liberalilor (chiar a ocupat, timp de 2 zile, funcţia de ministru de externe în guvernul instaurat de aceştia). Regimul comunist l-a transformat însă într-un erou de stânga, canonizându-i puţinele scrieri istorice despre Mihai Viteazul şi ignorând, bineînţeles, legăturile sale internaţionale (de exemplu buna înţelegere cu Lajos Kossuth, conducătorul revoluţiei maghiare).
Revoluţia a fost înăbuşită de Imperiul Otoman, ceea ce a adus, din nou, arestarea lui Bălcescu. A evadat şi a încercat să se refugieze în Transilvania, de unde a fost însă expulzat de autorităţile habsburgice. Întoarcerea în ţară nu i-a mai fost permisă niciodată, şi-a trăit aşadar ultimii ani în exil la Paris, unde a încercat să coaguleze forţele revoluţionare din diverse ţări pentru a întemeia o confederaţie europeană.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.