Efectele majorării salariului minim pe economie
Efectele majorării salariului minim pe economie de la 1 iulie se fac deja simțite.
Articol editat de Andreea Leonid, 1 iulie 2024, 10:48
De luni, 1 iulie, au intrat în vigoare o serie de modificări fiscale: de la majorarea salariului minim pe economie, până la creşteri de accize la carburanţi sau scăderea indicelui utilizat la calculul dobânzilor bancare.
În total, peste 1,8 milioane de angajaţi beneficiază de efectele creşterii, de la 1 iulie, a salariului minim brut pe ţară de la 3.300 la 3.700 lei.
Plusul net pentru cei 760 de mii de lucrători plătiţi strict la nivelul minim este de 284 de lei, iar pentru ca niciun venit să nu fie afectat prin raportarea la noua grilă de salarizare, a fost exclus pragul de 4.000 lei luat în calcul în cazul acordării tichetelor de masă sau a indemnizaţiei de hrană.
Tot de astăzi, ratele creditelor în monedă naţională vor beneficia de o reducere uşoară ca urmare a scăderii indicelui cunoscut ca IRCC – de la 5,9% la 5,86%.
A doua jumătate a anului vine însă şi cu o majorare a accizelor la carburanţi, măsură prevăzută în fiecare an în Codul Fiscal şi care urmăreşte actualizarea acestora cu rata inflaţiei.
În consecinţă, potrivit aplicaţiei Consiliului Concurenţei, preţul unui litru de benzină standard în Capitală costa, în această dimineaţă, între 7 lei şi 42 de bani şi 7 lei şi 56 de bani, adică o creştere medie de aproximativ 40 de bani faţă, diferenţă valabilă şi în cazul motorinei.
Tot de la 1 iulie sunt modificări şi în cazul facturilor la gazele naturale întrucât Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, săptămâna trecută, o majorare în medie cu 19% a tarifelor de distribuţie.
Roman Mușat (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.