Geamul cu poezie
Versurile colegului nostru Daniel Moşoiu, pe un geam cu poezie.
Articol editat de cristina.rusu, 4 iulie 2024, 12:14
Geamurile mai multor cafenele, restaurante şi instituții publice din Cluj-Napoca au fost „decorate” cu versuri ale unor autori celebri.
Inițiativa îi aparține poetului Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care dorește să aducă poezia în mijlocul comunității.
Gabriel Bota: Este un proiect al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, pentru că în fiecare an încercăm să facem ceva inedit. Dacă anul trecut am avut Read and ride, iată că a venit şi Geamul cu poezie, pe care eu l-am lansat în urmă cu un an, când am început să scriu poezii pe geamul de la intrarea blocului în care locuiesc. De atunci multă lume a venit pe aleea blocului să citească poeziile, aşa că împreună cu colegii din echipa FICT-ului am decis să extindem în tot oraşul, pentru că poezia deschide sufletul oamenilor. Aşa că am luat legătura cu diverse instituţii, restaurante, cafenele, şcoli ş.a.m.d, care au dat curs foarte rapid iniţiativei noastre. Ieri am fost în tot centrul Clujului şi am scris poezie pe foarte multe geamuri.
Andrea Nagy: Pur şi simplu i-aţi contactat şi i-aţi întrebat: „Nu vă supăraţi, putem să scriem o poezie pe geamul vostru?”
Gabriel Bota: Cam aşa s-a întâmplat; şi de ieri foarte multă lume ne-a contactat deja. Dacă ieri am avut în jur de 20 de geamuri scrise, cred că acum avem peste 50 de cereri. Dar bineînţeles oricine poate să scrie, pentru că noi ne-am dorit să creem un fel de emulaţie şi ne-am dorit să aducem literatura, cartea şi poezia lângă oameni. Şi îi susţinem pe cei care doresc să scrie – e un marker cu cretă lichidă -, să scrie poezie pe geamurile lor. Şi vă spun că s-a întâmplat, inclusiv o fetiţă de 9 ani din vecini a scris poezie pe geamul bucătăriei unde locuieşte. Iată că se poate, oamenii au nevoie de poezie.
Andrea Nagy: Ce poezii aţi ales, din ce perioade?
Gabriel Bota:Am ales de la poeţi clasici (Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Emil Isac), până la poeţi moderni chiar şi din Cluj (vorbesc de Ion Mureşan, Daniel Moşoiu). E o listă destul de lungă, dar ne-am dorit să fie poezie uşor accesibilă, care să aibă un mesaj şi care să deschidă sufletul celui care citeşte.
Andrea Nagy: Pe colegul nostru Dan Moşoiu unde îl găsim?
Gabriel Bota: Nu mai ştiu exact pe care dintre geamuri l-am scris, dar există o hartă pe care noi am pus-o şi pe site.
Andrea Nagy: Cum merge pregătirea pentru FICT?
Gabriel Bota: Noi lucrăm deja de aproape un an la ediţia a X-a de FICT, aşadar o ediţie aniversară. Prima noutate de anul acesta e că vom avea o zi în plus de festival. Plus încă o noutate, de anul acesta avem şi FICT-ul copiilor, care se va întâmpla duminică, 29 septembrie.
Andrea Nagy
Foto: facebook Festivalul Internațional de Carte Transilvania
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.