Ascultă Radio România Cluj Live

Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă – mariniera

Bluza purtată dedesubtul unei jachete, cea pe care o cunoaștem noi- cu guler mare rasfrânt pe spate- era tocmai mariniera.

Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă – mariniera

Articol editat de cristina.rusu, 4 iulie 2024, 06:00 / actualizat: 4 iulie 2024, 8:05

Articolul cunoscut sub denumirea de marinieră face evident trimitere la zona maritimă și vizual, vă asigur că știți exact despre ce este vorba.

 

Clasica bluză cu mâneci lungi și decolteu amplu a la bateau- tot din franceză și tot din zona maritimă, cu dungi albe și albastru indigo a pătruns în zona fashion din cea a uniformelor marine franceze datorită lui Coco Chanel.

La ora actuală nu ne mai putem imagina o garderobă, mai ales specifică verii fără nelipsita bluză. Extrem de versatilă, ea poate intra în orice fel de combinații, de la jeans la fuste, mai casual sau elegante, funcționând foarte bine printr-un styling inteligent la orice evenimente, momente din zi sau ocazii.

 

Un mare iubitor al acestui top breton, cum mai este denumită mariniera, nu a fost nimeni altul decât Jean Paul Gaultier, ce și-a consacrat  propria imagine prin purtarea acesteia, articolul, în sine, fiind un leitmotiv al creației sale, de-a lungul timpului.

Jean Paul Gaultier a fost influențat major de ultimul film al lui Rainer Werner Fassbinder- Querelle de Brest- din anul 1982, realizat după cartea omonimă a lui Jean Genet din 1947. Conotația homoerotică prezentă în film este un fir roșu și-n creația sa de modă iar parfumul Le Male creat în 1995  a beneficiat de-a lungul campaniilor publicitare tot de imaginea unui marinar sexy înveșmântat în aceeași bluză devenită celebră.

(Imagini vehiculate prin ziare, media sau în online-ul zilelor noastre ne-au familiarizat cu articolul acesta de modă purtat de Picasso, James Dean, Brigitte Bardot, persoane și personalități diferite având ca numitor comun tocmai preferința pentru această bluză simplă de bumbac cu dungi albastre.)

(Până și-n nuvela lui Caragiale, micul domn Goe era îmbrăcat în mariner, o tendință foarte la modă  pentru vestimentația copiilor, după cum ne-o arată adesea fotografiile vremii.

Redactori de modă cunoscuți de pe meleagurile autohtone iubesc și promovează acest top de origine bretonă, ca Domnica Mărgescu și Maurice Munteanu, tocmai pentru aparenta simplitate, stilul și versatilitatea sa.)

Printr-un decret din anul 1858 Ministerul francez al Marinei a reglementat purtarea uniformei de către toți lucrătorii ce activau în acest domeniu indiferent de ierarhie. Astfel bluza purtată dedesubtul unei jachete, cea pe care o cunoaștem noi- cu guler mare rasfrânt pe spate- era tocmai mariniera.

Realizată din bumbac dur, în tehnica tricotajului, ce la vremea respectivă era întrebuințat doar pentru lenjerie sau incipientele costume de baie la finalul sec. XIX, bluza era practică, fiind vizibilă din mare, în cazul vreunui potențial înec al marinarilor. Există o întreagă dezbatere dacă, cum și de ce numărul fix, acela de 21, al dungilor albe și albastre reglementate prin același decret are sau nu o semnificație simbolică.

Se spune că 21 era numărul total al bătăliilor câștigate de Napoleon, dar așa cum, nostim am găsit pe un site specificat- de ce ar fi trebuit să conteze bătăliile terestre de vreme ce aici e vorba de marină? În tot cazul, o piesă iconică este înconjurată de obicei de o aură întreagă de povești ce dau savoare și construiesc legenda în jurul său.

Coco Chanel, care specula foarte inteligent zona vestimentației masculine a fost cucerită de aceste bluze în vremea petrecerii concediilor pe coasta normandă, unde, de altfel, avea și magazinul proaspăt deschis la Deauville, acest Paris sur mer, aflat la două ore distanță de capitală și numit astfel de vilegiaturiști.

Există o imagine  consacrată cu Coco Chanel purtând celebra bluză asortată la o pereche de pantaloni, de-a dreptul avangardistă pentru acel moment istoric. Desigur că Chanel a operat o modificare de proporții și de linie creionând în prima sa colecție o linie accesibilă femeilor.

Cercurile mondene și intelectuale  ale vremii ce numărau nume consacrate ale artei și literaturii au primit prin diferite canale influențele stilistice nonconformiste- se spune că prima nevastă a lui Picasso, Olga Khokhlova era chiar una dintre clientele Chanel la acea vreme. La fel cu Picasso imortalizat în bluza mariniére în numeroase imagini de epocă, a mai fost capturat și Francis Scott Fitzgerald alături de soția sa, Zelda, purtând bluza sub un sacou.

 

Cumva, de-a lungul deceniilor, bluza și-a păstrat simbolistica contraculturală dar și ideea de șic lipsit de efort, nu puține fiind personalitățile care au favorizat o de la Andy Warhol, Jean Seberg, Brigitte Bardot, Anna Karina, Patti Smith sau Kurt Cobain.

 

Călina Langa, fashion designer

Imaginile provin din: Encyclopedie de la Mode, Editions France Loisirs 1989/ Le Temps Chanel de Edmonde-Charles Roux, Editions Chene/Grasset 1971/ 100 Years of Fashion de Cally Blackman Laurence King Publishing 2021/ Styles et Allures de Cristina Cordula, Editions Larousse 2014

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Radio Cluj… la modă: cronică pariziană
Radio Cluj... la modă joi, 16 mai 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: cronică pariziană

O destinație inedită cu multiple ramificații în funcție de dorințele fiecărui vizitator care ajunge pe malurile Senei, Parisul este mai mult...

Radio Cluj… la modă: cronică pariziană
Radio Cluj… la modă: Irina Schrotter Doctor Honoris Causa al UAD Cluj-Napoca [FOTO]
Radio Cluj... la modă joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: Irina Schrotter Doctor Honoris Causa al UAD Cluj-Napoca [FOTO]

Evenimentul, organizat la inițiativa departamentului Modă-Design vestimentar, s-a desfășurat în cadrul unei reuniuni festive a Senatului...

Radio Cluj… la modă: Irina Schrotter Doctor Honoris Causa al UAD Cluj-Napoca [FOTO]
Radio Cluj… la modă: Patru dimensiuni creative
Radio Cluj... la modă joi, 11 aprilie 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: Patru dimensiuni creative

Am avut ocazia să asist și, în egală măsură, să vorbesc la deschiderea unei expoziții care se desfășoară zilele acestea la Turnul...

Radio Cluj… la modă: Patru dimensiuni creative
Radio Cluj… la modă: UAD•FASHION•WORKSHOPS – Comunicarea în modă
Radio Cluj... la modă joi, 4 aprilie 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: UAD•FASHION•WORKSHOPS – Comunicarea în modă

Este prima conferință dintr-o serie de trei ce sunt dedicate unui subiect extrem de interesant: Comunicarea în modă și strategiile de PR așa...

Radio Cluj… la modă: UAD•FASHION•WORKSHOPS – Comunicarea în modă
Radio Cluj... la modă joi, 28 martie 2024, 06:00

Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă – rochia de cocktail  

Chiar dacă acum nu se mai numește așa, deoarece momentul precis pentru care a fost lansată, nu mai există așa cum se revela el în perioada...

Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă – rochia de cocktail  
Radio Cluj... la modă joi, 14 martie 2024, 06:00

Radio Cluj…la modă: Imaginea de modă și cum este ea comunicată cu Maurice Munteanu

Manifestarea, cu circuit închis, adresată studenților și masteranzilor de la Departamentul modă/design vestimentar din Universitatea de Artă...

Radio Cluj…la modă: Imaginea de modă și cum este ea comunicată cu Maurice Munteanu
Radio Cluj... la modă joi, 7 martie 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: Eco Couture. Reinventarea pălăriei

La Galeria Costumelor de Teatru Doina Levintza, un loc cu o magie aparte, care merită vizitat dacă aveți drum prin București, s-a deschis o...

Radio Cluj… la modă: Eco Couture. Reinventarea pălăriei
Radio Cluj... la modă joi, 15 februarie 2024, 06:00

Radio Cluj…la modă: Expoziția semestrială UAD Fashion 

Departamentul Modă/Design vestimentar din cadrul UAD Cluj, vă invită să vedeți până în data de 26 februarie, expoziția studenților de la...

Radio Cluj…la modă: Expoziția semestrială UAD Fashion