Aurul scitic din Crimeea, expus la Kiev
Expoziția "Comorile Crimeii. Revenire" se va afla în Muzeul Național de Istorie a Ucrainei.
Articol editat de cristina.rusu, 5 iulie 2024, 09:07
Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a deschis, joi, 4 iulie, la Kiev, expoziția „Comorile Crimeii. Revenire” – o importantă colecție de aur scitic, pentru a cărei recuperare autorităţile ucrainene au luptat timp de aproape 10 ani.
Lupta noastră pentru întoarcerea Crimeii și recuperarea comorilor sale a început în același timp – acum 10 ani. 10 ani lungi de instanțe și muncă strălucită – depusă de avocați ucraineni și străini, angajaţi ai muzeelor și diplomați – au fost necesari pentru ca dreptatea istorică, justiţia și cooperarea oamenilor liberi să câștige – a declarat Olena Zelenska.
Exponatele unice aparțin culturilor diferitelor popoare care au trăit în Crimeea de-a lungul timpului: greci, sciți, sarmați, goți, huni.
Comorile datează din secolul al V-lea î.Hr. până în secolul al V-lea d.Hr. Expoziția „Comorile Crimeii. Revenire” se va afla în Muzeul Național de Istorie a Ucrainei până la dezocuparea definitivă a Crimeii.
Colecția va fi transportată apoi pe teritoriul peninsulei.
Cred că așa cum aceste comori s-au întors acasă, Crimeea, de asemenea, se va întoarce acasă, pentru a face parte nu numai din Ucraina, ci și din lumea liberă și din cultura mondială– a adăugat Prima Doamnă a Ucrainei.
Amintim că peste 550 de exponate de la patru muzee din Crimeea erau expuse la Amsterdam în 2014, când Federația Rusă a ocupat peninsula.
Ucraina a încercat să le returneze timp de aproape 10 ani.
În cele din urmă, în 2023, Curtea Supremă a Țărilor de Jos a decis să transfere colecția expoziției în Ucraina.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.