Controale la magazinele care colectează ambalajele reciclabile
Peste 4.000 de puncte de colectare vor fi verificate săptămâna viitoare, pentru a ne asigura că populația este tratată cu respectul cuvenit și cu aplicarea corectă a legii, bineînțeles. (Mircea Fechet)
Articol editat de cristina.rusu, 5 iulie 2024, 13:41 / actualizat: 5 iulie 2024, 16:13
Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor a fost întrebat despre Sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor pentru băuturi:
Reporter: Ce facem? Pentru că la momentul actual vorbim despre automate care sunt fie prea puține, fie nefuncționale.
Cam des se întâmplă asta în ultima vreme și vă spun din proprie experiență sau după două-trei recipiente, automatul se blochează.
Evident, trebuie să aștepți să vină cineva să te ajute, iar când apare acel personaj spune că nu e treaba lui cu aparatul.
Or, în astfel de situații te simți de parcă aștepți mila lor. Este foarte frustrant. Ce este de făcut?
Mircea Fechet: Să știți că și pe mine mă deranjează atitudinea. E o chestie de comunicare, nu e de sistem, e o chestiune de comunicare, pentru că uneori angajații sau comercianții uită care le sunt obligațiile.
Sarcina de a prelua acele ambalaje, manual sau automat, aparține în mod exclusiv comerciantului.
Cu alte cuvinte, nu ne poate spune nici dacă e un mic magazin de la țară, nici dacă e un lanț de supermarketuri, nu ne poate spune că nu e treaba lor și că e treaba altcuiva.
În același timp, aș mai adăuga faptul că, începând de săptămâna viitoare, de luni dimineață, vom începe un control tematic la punctele de colectare, adică la magazine, mai pe românește, fie că discutăm despre colectare manuală, fie că discutăm despre colectare automată.
În fiecare județ din România Garda Națională de Mediu va verifica minim 100 de magazine. Asta înseamnă peste 4.000 de puncte de colectare verificate săptămâna viitoare, pentru a ne asigura că populația este tratată cu respectul cuvenit și cu aplicarea corectă a legii, bineînțeles.
Pot să vă mai spun despre Sistemul de Garanție-Returnare că a generat foarte multe locuri de muncă.
Am citit un studiu care spunea că, în afară de toate aceste cifre oficiale pe care eu le spun, 1.000 de șoferi astăzi pe străzile din România care colectează ambalaje fiecare cu camionul propriu, carburant, accize, locuri de muncă în punctele de colectare, există aproximativ cinci, poate chiar 6.000, după unele socoteli, de colectori informali, care astăzi pot pune o pâine pe masă datorită Sistemului de Garanție-Returnare.
Sunt acei oameni pe care îi vedem că ori de câte ori văd un bidon aruncat pe marginea drumului, pe albia unui curs de apă sau, pur și simplu, lângă un coș de gunoi sau poate chiar în coșul de gunoi, de multe ori, merg și îl iau pentru a recupera garanția.
Însă acela nu este doar un beneficiu pentru acel colector informal – poate o persoană mai necăjită, care nu are o altă sursă de venit și înțeleg că unii câștigă și câte 400 de lei pe zi.
Asta înseamnă că industria reciclării din România funcționează, toate industriile de reciclare anunță capacități noi de producție, fie că discutăm despre sticlă, fie că discutăm despre alte tipuri de materiale, asta mă bucură pentru că înseamnă investiții.
Și, mai important decât atât, am înțeles că în cazul PET-ului, pentru prima oară, cel mai mare procesator de PET din sud-estul Europei care e la noi în România, în județul Buzău, pentru prima oară în istoria companiei, a anunțat că nu v-a mai importa PET.
România nu mai importă deșeurile altora sau ambalajele altora, ci folosim exclusiv PET din producția internă a României, adică din ceea ce generăm noi datorită Sistemului de Garanție-Returnare.
Daniela Petrican/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.