Personalitatea zilei: Louis Armstrong | VIDEO
Cunoscut sub pseudonimul de „Satchmo”, a fost un muzician, trompetist, compozitor și cântăreț de jazz.
Articol editat de cristina.rusu, 6 iulie 2024, 06:00 / actualizat: 6 iulie 2024, 7:32
A avut o carieră de 5 decenii, acoperind mai multe etape din istoria jazz-ului.
A fost printre cei care au schimbat focalizarea unei performanţe de jazz, de la improvizaţia colectivă la artistul individual.
În 6 iulie 1971, a murit, Louis Daniel Armstrong:
Louis Armstrong a fost crescut de bunici până la vârsta de 5 ani.
La 11 ani a renunţat la şcoală, formând o trupă cu care cânta pe străzi şi cu care, ocazional, dădea de necaz: după ce a împrumutat fără permisiune arma tatălui său şi a tras în aer, a fost arestat şi internat într-o şcoală de corecţie.
A încercat pe rând diverse meserii (lăptar, căruţaş, lustragiu, proxenet), ajungând la 20 de ani să cânte pe vase care navigau pe Mississippi.
În 1922 s-a mutat la Chicago, considerat pe atunci capitala muzicii de jazz.
Doi ani mai târziu intră în „Big Band”-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, care dispunea de una din cele mai bune orchestre ale timpului, cu interpreţi de prestigiu.
Cu această orchestră, Armstrong a primit posibilitatea să înregistreze discuri având ca parteneri celebrităţi ca Sidney Bechet, Bessie Smith şi mulţi alţii.
Pe cont propriu, primul său disc a fost Hot Fives and Hot Sevens, surprinzând fanii genului cu sunetul clar şi briliant al trompetei sale şi cu vocea sa răguşită, pornită parcă din fundul gâtlejului.
Datorită prezenţei sale carismatice, Armstrong a contribuit la diminuarea barierelor rasiale, devenind unul din primii „stars” de culoare în muzica americană.
Louis Armstrong, „The King of Jazz”, cum a mai fost numit, se îmbolnăvește, din păcate de cancer la gât. Deși medicul îi spune să renunțe la trompetă, Armstrong nu poate să o facă și în cele din urmă moare în ziua de 6 iulie 1971, în casa sa din cartierul Queens al orașului New York.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.