Ateliere educaționale pentru copii pe perioada vacanței de vară
Aceste activități sunt gândite pentru copii, ca și o alternativă de petrecere a timpului liber pe perioada vacanței.
Articol editat de Popovici Ioana, 8 iulie 2024, 10:43
Muzeul Maramureșean organizează pe perioada vacanței de vară, mai multe ateliere educaționale destinate celor mici.
În data de 15 iulie va debuta un atelier de arheologie, la care s-au înscris deja 25 de copii dornici să afle tainele acestei meserii.
Muzeograful Dănuța Boboșan:
Vom da startul atelierelor educaționale organizate de către muzeul maramureșan în curtea Casei Mihali, cu un atelier de arheologie, care va începe în 15 iulie și va ține o săptămână, 5 zile. Sunt 25 de copii înscriși care vor învăța ce este arheologia, cu ce se ocupă ce face un arheolog, cum se organizează un șantier arheologic. Iar în final și ei vor fi chiar adevărați arheologi, vor descoperi surprize, vor descoperi cum au trăit strămoșii noștri, cum se interpretează descoperirile, iar în ultima zi o surpriză.
Ca o noutate cumva pentru un atelier educațional este faptul că vor fi invitați părinții sau bunicii și copiii își vor prezenta toată munca de adevărați arheologi pe care au desfășurat-o toată săptămâna.
Cine îi va îndruma pe copii în cadrul acestui atelier?
Atelierul va fi coordonat de colega mea Melania Pohaidac, arheolog la secția istorie. Vom continua cu un atelier de arhitectură, care va începe în 22 iulie. Tot așa, o săptămână cu o serie de 20 de copii. Atelierul de arhitectură va fi coordonat de mai vechiul și dragul nostru colaborator Kevin Fenics, arhitect.
Și anul acesta copiii vor învăța acum se face o amenajare muzeală, dacă tot suntem la muzeu, iar la final vor face un pavilion expozițional. Toate materialele și tot raportul este susținut de către Kevin. Deci tabăra atelierul educațional de arhitectură va fi gratuit.
Copiii s-au înscris deja sau se mai pot face înscrieri la această oră?
Sunt care s-au înscris. Arheologia este deja plin, arhitectură se pot înscrie și va urma și tabără Vacanță în curtea casei, în luna august.
Atelierul ”Vacanță în curtea casei” a devenit deja o tradiție. Este al 6-lea an în consecutiv în care se organizează astfel de ateliere, unde cei mici se pun la curent cu ceea ce înseamnă arta sau fotografia, și nu numai.
muzeograful Nicoleta Nemeș:
Da, într-adevăr, suntem deja la șasea ediție. Este o tradiție, să spunem așa pentru Muzeul Maramureșan. În ceea ce privește activitate educațională, ”Vacanță în curtea casei”, copiii sunt nerăbdători, deja avem mulți care ne contactează, ne abordează și pe stradă să ne întrebe când începem activitățile în tabără.
Anul acesta vor fi în prima parte a lunii august, între 5 și 16 august, 2 săptămâni. Activitățile se vor repeta și în a 2-a săptămână dar cu altă grupă de copii. Vor fi aceleași activități diverse, activități cu care deja copiii sunt, să spunem, într-un fel obișnuiți și sunt familiarizați. Vom avea fotografie urbană, vom găti iarăși pentru că am am observat că le place lucrul acesta, cu toate că sunt destul de mititei dar le place să gătească, să se implice în această activitate.
Vom face teatru de umbre, lectură, vom descoperi tainele motivelor tradiționale, vom țese și vom coase pe etamină motive tradiționale și vor avea și parte de multe alte surprize.
Da, și cei care deja au venit la primele ediții, acuma deja sunt mari, să spunem de 14-15 ani, sunt dornici să fie alături de noi și s-au oferit voluntari. Deci anul trecut și anul acesta au venit în calitate de voluntari în tabăra noastră pentru că le este greu după atâta timp să se despartă de noi și de, să spun așa, familia ”Vacanță în curtea casei”.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!