Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Giuseppe Tateo vine în țara noastră de aproape 20 de ani, a învățat românește și a făcut zeci de interviuri legate de tema sa de cercetare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iulie 2024, 12:43
La sfârșitul lunii iunie, exact în ziua când se împlineau 40 de ani de la începerea lucrărilor de construcție la actuala Casă a Poporului din București (în prezent Palatul Parlamentului), la Cluj a fost lansat un volum de cercetări antropologice care are ca temă Catedrala Mântuirii Neamului și construcția de biserici in România postsocialistă.
Autorul ei, antropologul italian Giuseppe Tateo, vine în țara noastră de aproape 20 de ani, a învățat românește și a făcut zeci de interviuri legate de tema sa de cercetare.
În volumul publicat la editura Polirom și intitulat Sub semnul crucii Giuseppe Tateo abordează nu doar construirea catedralei care domină în prezent peisajul Bucureștiului, dar și subiectul delicat al relației apărute între biserică și statul român în ultimii 30 de ani.
În perioada 1990 – 2015 în România au fost construite 10.000 de biserici, iar dintre acestea, 4.000 sunt ortodoxe.
Unul dintre cele mai importante subiecte ale cărții este această trecere de la o societate socialistă ateistă, la una în care crucea devine o modalitate prin care spațiul public capătă o nouă semnificație, printre altele de condamnare a trecutului recent.
Despre simbolurile și semnificațiile crucilor amplasate în spațiul public, despre catedrala din București și despre oamenii din jurul ei, dar și despre metodele de cercetare folosite în elaborarea lucrării, ascultați interviul acordat de Giuseppe Tateo pentru Radio Cluj.
Giuseppe TATEO s-a născut în Italia, la Bari. A studiat literatură și filosofie la Universitatea din Torino, unde a urmat și un masterat în antropologie culturală și etnologie, după care a făcut studii doctorale în antropologie socială la Institutul „Max Planck” din Germania.
A avut o bogată activitate de cercetare la universități din Letonia, Cehia și Germania și este membru al Societății pentru Studii Românești.
Giuseppe Tateo, Sub semnul crucii, Catedrala Mântuirii Neamului şi construcţia de biserici în România postsocialistă, Polirom, 2024
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.