Barajul Leșu va fi reabilitat, la nouă ani după ce a fost golit
Barajul Leșu va fi reabilitat. Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acumularea Leșu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iulie 2024, 11:38
Pas important pentru siguranța și eficiența Barajului Leșu. Guvernul României a publicat hotărârea în Monitorul Oficial.
Aceasta stabilește indicatorii tehnico-economici necesari pentru demararea lucrărilor de reabilitare a acestei infrastructuri hidrotehnice importante din județul Bihor. Implementarea proiectului de reabilitare va contribui semnificativ la protecția împotriva inundațiilor, va asigura resursele necesare pentru piscicultură și va facilita producerea de energie regenerabilă.
Publicarea Hotărârii reprezintă ultima etapă procedurală înainte de atribuirea lucrărilor, explică Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri.
Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare a acumulării permanente Leșu sunt necesare lucrări ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice, vechi de peste 45 de ani. Suntem tot mai aproape de începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare.
În cel mai scurt timp posibil vom demara procedurile aferente achiziției publice de lucrări și ne vom asigura că termenul de execuție de 13 luni se va respecta, a asigurat Pásztor Sándor.
Lucrările de reabilitare vor include mai multe componente cheie: etanșarea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu ajutorul unui laser-scaner, asigurarea independenței energetice prin instalarea de panouri fotovoltaice, construirea unei scări de pești pentru a facilita migrația acestora și implementarea unui sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.
Investiția totală în aceste lucrări se ridică la 199.375 mii lei, fondurile fiind asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În prezent, acumularea Leșu nu reține apă, lacul fiind golit în 2015 din cauza unor exfiltrații majore care puneau în pericol siguranța barajului. Acumularea, construită între 1973 și 1978, are roluri multiple: protecția împotriva inundațiilor pentru localitățile Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, alimentarea cu apă pentru amenajările piscicole și producerea de energie electrică.
Astfel, reabilitarea barajului Leșu este importantă pentru restaurarea funcționalității și siguranței acestei infrastructuri.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.