Formăm asistenți sociali, dar nu le dăm locuri de muncă!
Din păcate, prea puțini își găsesc un loc de muncă, fiindcă majoritatea primăriilor lucrează cu personal necalificat.
Articol editat de Camelia Velțan, 9 iulie 2024, 15:27
Asistența socială este din ce în ce mai căutată de tinerii studenți. Cel puțin 1.000 își iau în fiecare an licența în acest domeniu.
Din păcate, prea puțini își găsesc un loc de muncă, fiindcă majoritatea primăriilor lucrează cu personal necalificat. Este și cazul județului Bistrița-Năsăud, unde acest lucru se întâmplă în aproape 80% din primăriile din comune.
Situația s-ar putea schimba însă, după cum transmite corespondentul Radio România:
Dintre cele 58 de primării de comune din județul Bistrița-Năsăud, doar 10% lucrează cu asistenți sociali care au studii superioare de profil, spune Daniela Bulcu, președinta sucursalei județene a Colegiului Asistenților Sociali.
Daniela Bulcu: Procentul foarte mic, între 8 și 10 asistenți sociali cu studii superioare, care profesează, ceilalți sunt cu atribuții în asistență socială.
În baza Legii 100 privind reforma în asistență socială, autoritățile locale vor fi obligate să scoată la concurs posturile ocupate până acum de persoane fără calificare, adaugă Marin Mic, membru al aceleiași organizații:
Marin Mic: Sunt 1.000 de absolvenți de asistență socială în fiecare an; cred că nici 10% nu își găsesc loc de muncă în sistem, pentru că posturile au fost blocate de oameni care la data când le-au ocupat nu aveau studii și în continuare nu și-au completat studiile. Sper că, cu acest act normativ care deja pune condiții, lucrurile s-ar putea schimba.
Numai în Bistrița-Năsăud sunt peste 100 de absolvenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială care fie s-au reprofilat, fie sunt în căutarea unui loc de muncă.
Cristiana Sabău (corespondent Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.