Pacienţii cu melanom ocular metastatic riscă să rămână fără tratament
Pacienţii cu această afecţiune aveau acces gratuit la terapia imuno-oncologică, singura din lume care a dovedit că dă rezultate.
Articol editat de Camelia Velțan, 9 iulie 2024, 15:21
Pacienţii cu melanom ocular metastatic din România riscă să rămână fără tratament pentru că medicamementele de care au nevoie încă aşteaptă aprobarea Guvernului.
Până acum, cei 22 de pacienţi cu această afecţiune în stadiu avansat aveau acces gratuit la terapia imuno-oncologică, singura din lume care a dovedit că dă rezultate, mulţumită companiei producătoare, printr-un program special, a explicat preşedinta Asociaţiei Melanom România, Violeta Astratinei:
Programul a început în luna aprilie 2023 pentru o perioadă de un an şi, credem noi, un număr fix de doze. În prezent, avem pacienţi trataţi la IOB, IOCN, Spitalul Colţea şi Oncohelp, unii dintre dânşii cu răspuns favorabil, dar în pericol să nu mai aibă acces la tratament. Întreaga situaţie este greu de acceptat. Este vorba de pacienţi cu un cancer rar, in stadiu metastatic inoperabil, a căror speranţă de viaţă este mai mică de un an. Imunoterapiile din melanomul cutanat nu funcţionează la aceşti oameni. Ratele de răspuns sunt sub 5%.
La finalul anului trecut, tratamentul a primit din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale decizia de includere în lista de medicamente compensate, însă acest lucru nu s-a concretizat până acum. În România, dar şi în alte ţări din Europa, diagnosticarea şi tratamentul ţintit al bolii sunt dificil de realizat din cauza rarităţii melanomului ocular şi a lipsei centrelor specializate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.