Recomandări pentru protecția noastră în perioada caniculară
S-au deschis containerele anticaniculă în Oradea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iulie 2024, 12:13
În contextul avertizărilor de vreme extrem de caldă și disconfort termic ridicat emise de Administrația Națională de Meteorologie, Primăria Oradea a deschis trei containere anticaniculă. Acestea sunt amplasate în Piața Cetate, Piața Decebal și Piața Rogerius (vizavi de BCR, lângă stația de tramvai) și vor fi deschise zilnic între orele 10:00 și 18:00, inclusiv în weekend, pe toată durata sezonului cald.
Containerele anticaniculă sunt echipate cu aer condiționat, apă potabilă rece, scaune, un pat medicinal și o masă, oferind astfel un refugiu temporar pentru cetățenii afectați de caniculă. Asistența medicală este asigurată de personalul Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO), pregătit să ofere primul ajutor și să solicite intervenția specializată în caz de urgență.
Recomandări
Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Oradea a emis și o serie de recomandări pentru a ajuta cetățenii să se protejeze în perioada caniculară.
- Deplasări: Evitați deplasările pe timpul zilei, preferând orele dimineții sau serii. Alegeți traseele umbrite și faceți pauze frecvente în spațiile dotate cu aer condiționat, precum magazine și spații publice.
- Evitarea aglomerațiilor și expunerii la soare: Încercați să stați departe de aglomerații și să evitați expunerea directă la soare și efortul fizic intens între orele 11:00 – 18:00.
- Îmbrăcăminte adecvată: Purtați haine lejere, subțiri și de culoare deschisă. Nu uitați de pălării și ochelari de soare.
- Hidratare: Consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi. Optați pentru apă, sucuri naturale de fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), evitând lichidele prea reci.
- Alimentație: Mâncați fructe și legume, cum ar fi pepenele și roșiile, sau iaurt, care echivalează cu un pahar de apă. O dietă echilibrată și variată, cu produse cu valoare calorică mică, este de asemenea recomandată.
De evitat
Evitați: Băuturile care conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr în cantități mari (sucurile carbogazoase). De asemenea, evitați alimentele grase, în special cele de origine animală, și alcoolul, care contribuie la deshidratare.
Asistență
Asistență pentru persoanele vulnerabile: Mențineți legătura cu persoanele în vârstă sau cele cu dizabilități, verificând starea lor de sănătate și oferindu-le ajutor la nevoie.
Consultarea medicului: La cel mai mic semn de suferință, consultați medicul de familie. Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să urmeze tratamentele recomandate de medic, adaptate la condițiile de caniculă.
Ambientul casnic: Creați un mediu răcoros în locuință pentru a nu suprasolicita capacitatea de adaptare a organismului.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.