Teatrul merge și pe la sat
Profesorul trăsnit face experimente aruncând din când în când câte ceva în aer, spre deliciul publicului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iulie 2024, 14:13
Teatrul merge pe la sat. Are două misiuni, prin două proiecte: să-i apropie pe copii și tineri de știință, prin spectacolul Profesorul trăsnit, și să aducă zâmbetul pe fețele seniorilor, mai ales ale celor care n-au ajuns niciodată la teatru, prin spectacolul Dragoste cu năbădăi. Totul se întâmplă în județul Bihor.
Inițiatorul proiectelor, actorul Șerban Borda, de la Teatrul de copii Oradea, ne povestește:
Șerban Borda: Profesorul Trăsnit a fost finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, un program prin care Fundația Comunitară Oradea dorește să facă știința mai atractivă pentru copii și tineri din Bihor și astfel Profesorul Trăsnit a ajuns cu cinci spectacole la 630 de elevi din localitățile Roșia, Parhida, Batăr, Vârciorog și Marghita.
Anca Brășfălean: Ce face Profesorul Trăsnit?
Șerban Borda: Este un spectacol plin de experimente științifice, fizice și chimice. Profesorul trăsnit face aceste experimente aruncând din când în când câte ceva în aer, spre deliciul publicului. Faptul că aceste experimente sunt spectaculoase i-a făcut pe copii să întrebe cum au fost făcute și din ce cauză se întâmplă ceea ce se întâmplă pe scenă. Așa că le-am explicat că și ei pot face acasă aceste experimente, dar supravegheați, bineînțeles, alături de părinți sau alături de profesori. Și le-am explicat pentru fiecare experiment în parte care este varianta domestică, ca să zic așa, nu varianta de scenă.
Proiectul acesta va continua din toamnă și în orașe și în localități rurale din Bihor. Acum, în 14, va fi un ultim spectacol din această stagiune, în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Țării Crișurilor, după care profesorul Trăsnit intră într-o mică vacanță și va reveni din luna august cu următoarele spectacole.
Cel de al doilea proiect, Teatrul vine la tine, se află la a 3-a ediție. Primele două ediții au fost dedicate copiilor, dar a treia a fost dedicată seniorilor și a ajuns, prin proiectul Bursa Talentelor, al Fundației Comunitare Oradea, la seniorii din Holot, Tinca, Tulca, Gepiu și Vadu Crișului. Noi am estimat că am avut la acest spectacol în jur de 685 de spectatori. Am avut sprijinul unui protopopiat din județul Bihor, care ne-a ajutat foarte mult în organizarea acestor spectacole. Noutatea proiectului a fost că am jucat spectacolele în special afară.
Anca Brășfălean: Care e avantajul de a juca afară?
Șerban Borda: Avantajul pe care l-am văzut noi a fost că în localitățile rurale din județul Bihor s-ar putea să nu fie cămine culturale sau case de cultură bine puse la punct și ideea era să jucăm afară ca să aibă cât mai multă lume acces la un spectacol de teatru. Care a fost spectacolul prezentat, Povestea, povestea.
În proiectul Teatru vine la tine am prezentat spectacolul Dragoste cu năbădăi, o adaptare după Cehov după Ursul și Cerere în căsătorie, o comedie în două părți, cu o foarte scurtă pauză între ele, în care am schimbat decorul la vedere. Dar ce a fost foarte, foarte frumos și ce ne-a uns pe suflet este faptul că au fost seniori care nu au fost niciodată la un spectacol de teatru și și-a exprimat dorința ca noi să mergem din nou în localitățile lor.
Anca Brășfălean: Ați reușit să obțineți impresii de la spectatori?
Spectacolul a fost foarte bine primit și am și vorbit cu colegii mei să repetăm pentru un nou spectacol și din toamnă să reluăm deplasările în aceste localități pentru că simțim că e nevoie.
Am primit mesaje și pe facebook, am primit mesaje în direct și lumea a fost foarte încântată. Considerăm doar o oprire această pauză, nu în capăt de drum.
O să mergem mai departe cu spectacolele, o să producem și noi spectacole și o să încercăm să jucăm cât mai mult în zona rurală din județul Bihor.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.