Din dulap în comunitate: unde şi cum să donezi haine în Cluj
Clujenii s-au întrebat pe reţelele de socializare ce se poate face cu aceste haine care încă sunt în stare bună.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iulie 2024, 13:52
Hainele ţinute veşnic în dulap nu aduc o bucurie nimănui. Îmbrăcămintea copilului care a crescut sau rochia cu care am fost la botez acum 3 ani or fi având valoare sentimentală, dar ar fi chiar mai bine dacă s-ar folosi cineva de ele. Clujenii s-au întrebat pe reţelele de socializare ce se poate face cu aceste haine care încă sunt în stare bună, deci ne-ar durea sufletul să le aruncăm. Posibilităţi încă există, e drept însă că organizaţiile care colectează donaţii în îmbrăcăminte pe întreaga perioadă a anului sunt puţine.
Magazinul The Charity Shop al asociaţiei Little People, situat în Sigma Shopping Center, primeşte donaţii în haine, încălţăminte, obiecte decorative sau jucării. Asociaţia nu a putut fi contactată, dar din informarea de pe internet obiectele sunt vândute, banii fiind folosiţi pentru activităţile Little People, care are ca beneficiari copii cu afecţiuni oncologice. Magazinul este deschis între 10.00-20.00.
O altă destinaţie a hainelor pe care nu le mai purtăm ar putea fi containerele asociaţiei Caritas Eparhial Cluj. Ce se poate dona şi unde ne spune directorul
Gabriel Manu:
Avem containere pentru colectarea de haine şi încălţăminte amplasate la parohiile greco-catolice din Cluj; iar pe domeniul public în localităţile din jurul Clujului, Floreşti, Turda, Apahida, Gherla. Accesul este 24 de ore din 24. Se pot pune haine uzate de toate tipurile, pentru că se face un triaj: cele care sunt reutilizabile se donează persoanelor care au nevoie (în general ele ştiu şi vin la sediul nostru din Piaţa Cipariu, nr. 2); iar cele care sunt foarte uzate se reciclează. (Gabriel Manu)
Asociaţia Misionarii lui Padre Pio colectează donaţii în haine la sediul de pe str. Anatole France, nr. 39, zilnic între orele 11 şi 14. Ce se întâmplă cu îmbrăcămintea donată ne spune preşedintele asociaţiei, Lucian Pârvu:
Noi ne-am format un obicei: ceea ce nu ne mai trebuie, nu dorim să aruncăm şi credem că alţii ar putea folosi, donăm. Dar nu acesta este scopul: atunci când încercăm să facem caritate, să dăm din ce noi avem, nu din ceea ce ne prisoseşte şi încercăm să ne descotorosim. Aşa că hainele trebuie să fie în stare bună şi foarte bună. Primim haine atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Ele sunt sortate şi apoi distribuite către beneficiarii asociaţiei noastre: mai multe zeci de familii nevoiaşe din Cluj şi din localităţile limitrofe, către copiii de la centrul nostru de zi (avem 25 de copii) şi către centrele de adăpost temporar ale Primăriei Cluj-Napoca. (Lucian Pârvu)
Înainte să donăm îmbrăcăminte, sunt câteva întrebări la care e bine să ne gândim.
Întâi de toate, sunt hainele atât de deteriorate încât noi înşine nu le-am purta? Ne-ar fi oare jenă să le dăm unei persoane pe care o vom întâlni ulterior, unui coleg de serviciu de exemplu? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci poate că ar fi mai bine să ne uităm după opţiuni de reciclare, nu de donaţie, pentru că E nevoie de respect şi de bun simţ şi în actul de caritate.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.