Ascultă Radio România Cluj Live

Moașa, cel mai bun avocat al femeii

România are un număr prea mic de moașe pentru câte probleme sunt!

Moașa, cel mai bun avocat al femeii
Foto: Foto: Alessandra Mendes/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 10 iulie 2024, 14:19

933 de moașe sunt înregistrate în România la Ordinul Moașelor și Asistenților Medicali și doar 624 sunt active.

 

Sunt numere mult prea mici pentru situația din România. Țara noastră este statul european cu cele mai multe mame minore, iar mortalitatea infantilă este foarte mare.

Din aceste realități a apărut și tema conferinței internaționale Manifest pentru moașe și drepturile femeii, care are loc la Cluj-Napoca în 12 și 13 iulie, cu intrare liberă pentru părinți.

Ne povestește Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente:

Profesia de moașă este o profesie de siguranță națională, pentru că dacă ne dorim generații viitoare sănătoase în România, dacă ne dorim, femei sănătoase, dacă ne dorim femei care să parcurgă etapele sarcină-naștere-lăuzie, mă rog, condiția de proaspăt mămici într-o manieră pozitivă și într-o manieră firească, pentru că sunt evenimente de viață, atunci avem foarte mare nevoie de moașe.

Este convingere Melaniei Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, asociație care organizează la Cluj, în 12 și 13 iulie, conferința internațională Manifest pentru moașe și drepturile femeilor.

Părinții au intrare liberă la eveniment și ocazia de a cunoaște moașe și alți specialiști în sănătate.

Melania Tudose ne spune mai multe despre tema conferinței și, de asemenea, despre rolul și nevoia de moașe în România:

Manifest pentru moașe și drepturile femeilor înseamnă că ne dorim o sănătate a reproducerii în România la cote ideale, așa cum există în alte țări europene. Nu putem despărți moașa de femei, pentru că moașa este cel mai bun avocat al femeilor, oricând vorbim despre sănătatea reproducerii. 

Dacă vorbim despre manifest pentru moașe, ne referim la faptul că avem nevoie de ajutorul autorităților în România, de ajutorul femeilor din România pentru poziționarea moașei pe locul pe care îl merită și pe locul pe care România are nevoie de moașe.

Dacă vă uitați în curtea altor țări, veți observa țări care au indici ai sănătății reproducerii foarte buni. Veți observa că acolo moașa este pilonul principal în medicina primară în domeniul sănătății reproducerii

Anca Brășfălean: Și atunci doriți să exprimați niște doleanțe prin manifest sau să trageți doar niște semnale?

 

Melania Tudose: Tragem și niște semnale, ne exprimăm și niște doleanțe, adică ne dorim ca lumea să fie mai mult alături de noi. Ne dorim o voce a femeilor care să ceară prezența moașelor lângă dumnealor în aceste etape pe care le-am menționat mai devreme.

Sunt deja niște semne pozitive din partea autorităților dar ne trebuie ceva mai mult, pentru că gândiți-vă numai la un singur lucru și o să vă dau exemple: Belgia are 13.000 de moașe. Belgia este o țară mică, e adevărat că are o populație destul de mare, dar de ce are nevoie de atât de multe moașe? Pentru că are nevoie de o sănătate a reproducerii bună.

Sau am să vă dau un alt exemplu Olanda. Olanda are 4000 de moașe la un număr de nașteri cam 200.000/an aproximativ cu numărul de nașteri din România.

Bun, la momentul acesta, România deține 933 de moașe înregistrate la Ordinul Moașelor și Asistenților Medicali, dar din care doar 624 sunt active.

Mi se pare un număr extrem de mic pentru nevoile României, gândindu-ne că suntem în top în ceea ce privește mamele minore. Avem cele mai multe mame minore, în Europa, de fapt, jumătate din mamele minore sub 15 ani sunt în România. O treime din mamele minore peste 15 ani, deci până la 18 ani sunt în România. Avem o mortalitate infantilă la fel, foarte mare. Avem o mortalitate maternă, în top 1, maternitatea infantilă tot în top unu.

În ceea ce privește rata de cezariene cred că suntem în top trei, pentru că nu prea mai au fost raportate ratele în ultimii ani și nu e un lucru care să fie benefic pentru sănătatea femeilor, familiilor în România.

Anca Brășfălean: Cum poate ajuta o moașă în problema asta?

 

Melania Tudose: În menținerea sănătății și în prevenție. Moașa face o prevenție extraordinară. Practic, dacă am avea moașe în teritoriu, noi nu am mai avea acele 50.000 de mame care nu sunt monitorizate în timpul sarcinii anual în România.

Deci este un studiu efectuat de Institutul Mamei și a Copilului care spune că în fiecare an 50.000 de femei însărcinate nu sunt monitorizate. Deci ele văd prima dată un cadru medical abia la naștere. Este un lucru inacceptabil.

Anca Brășfălean: Părinții pot participa gratuit la conferința de la Cluj. Ce fel de sfaturi și informații utile pot primi la conferință?

 

Melania Tudose: Da, este o sesiune pentru femei și partenerii dumnealor, pentru că noi încurajăm familia în România încă de la sarcină, deci practic și partenerul trebuie să fie implicat atât în sarcină, cât și la naștere, cât și ulterior la îngrijirea nou-născutului.

Și ceea ce vreau eu să sugerez este că acest eveniment de viață, acest eveniment firesc trebuie parcurs acolo unde există un partener.

În primul rând vor cunoaște moașe, în al doilea rând vor vedea că poate exista o formulă de relație interprofesională adică aici vor fi nu numai moașe, vom avem ca invitați și vor participa și la sesiunea de părinți, avem și medici obstetricieni, neonatologi, avem și asistente de neonatologie, psihologi, educatori peri-natali, deci practic venim în fața dumnealor ca o echipă.

Așa și ar trebui să funcționăm peste tot în instituțiile din România, din domeniu, pentru că atunci când există o colaborare între noi și ne susținem unii pe ceilalți, atunci există și rezultate extraordinar de bune pentru femeile și familiile din România.

Conferința Manifest pentru moașe și drepturile femeilor are loc în 12 și 13 iulie la Hotel Golden Tulip, pe strada Observatorului 129, iar intrarea este liberă pentru părinți.

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Când se reiau lucrările la anveloparea blocurilor din Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 14 ianuarie 2025, 13:05

Când se reiau lucrările la anveloparea blocurilor din Cluj-Napoca

Izolarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Cluj-Napoca va continua, pe măsură ce Primăria va accesa surse de finanțare.  ...

Când se reiau lucrările la anveloparea blocurilor din Cluj-Napoca
Centru modern de colectare a deșeurilor în Someșeni
De prin Cluj marți, 14 ianuarie 2025, 12:54

Centru modern de colectare a deșeurilor în Someșeni

Municipiul Cluj-Napoca va avea un centru modern de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, pe strada Platanilor din cartierul Someșeni....

Centru modern de colectare a deșeurilor în Someșeni
Cum obții un loc de parcare fără să stai la cozi interminabile
De prin Cluj marți, 14 ianuarie 2025, 12:08

Cum obții un loc de parcare fără să stai la cozi interminabile

Reprezentanții Primăriei clujene speră că din acest an vor dispărea cozile de la ghișee pentru depunerea cererilor pentru un loc de parcare....

Cum obții un loc de parcare fără să stai la cozi interminabile
Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură din Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 13 ianuarie 2025, 14:39

Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură din Cluj-Napoca

Vor avea loc activități organizate de Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, la sediul central al bibliotecii și la filialele de cartier....

Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură din Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 13 ianuarie 2025, 11:20

Cluj-Napoca: taxe și impozite locale cu reducere până la 31 martie

Taxele și impozitele locale pot fi plătite la Cluj-Napoca începând de luni, 13 ianuarie. Municipalitatea a fost nevoită să amâne cu câteva...

Cluj-Napoca: taxe și impozite locale cu reducere până la 31 martie
De prin Cluj duminică, 12 ianuarie 2025, 13:48

Cluj: Simularea județeană la Bacalaureat

Aproximativ 4.000 de elevi din Cluj vor susține începând de luni, 13 ianuarie, simularea Examenului Național de Bacalaureat.   Prima probă...

Cluj: Simularea județeană la Bacalaureat
De prin Cluj duminică, 12 ianuarie 2025, 10:07

Clujul preia modelul din Milano în privința fumatului

Primarul Emil Boc a anunțat că municipiul ar putea prelua modelul din Milano, care a impus recent o legislație severă antifumat. Astfel, fumatul...

Clujul preia modelul din Milano în privința fumatului
De prin Cluj joi, 9 ianuarie 2025, 16:00

O nouă destinație de pe Aeroportul din Cluj-Napoca

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță introducerea noii rute Cluj-Napoca – Castellón, operate în premieră de compania aeriană...

O nouă destinație de pe Aeroportul din Cluj-Napoca